Javno mnenje: Nemci verjamejo, da ZDA predstavljajo večjo nevarnost za demokracijo kot Kitajska ali Rusija – TOPNEWS.si

Javno mnenje: Nemci verjamejo, da ZDA predstavljajo večjo nevarnost za demokracijo kot Kitajska ali Rusija

Javno mnenje: Nemci verjamejo, da ZDA predstavljajo večjo nevarnost za demokracijo kot Kitajska ali Rusija

Kljub naklonjenosti novemu ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu nemški državljani ZDA še vedno dojemajo kot veliko grožnjo demokraciji, večjo od Rusije ali Kitajske, danes piše Spiegel Online.

Po raziskavi javnega mnenja Democracy Perception Index, ki ga je za sklad Alliance of Democracies izvedel inštitut Latana, 36 odstotkov nemških anketirancev meni, da so ZDA v Nemčiji večja grožnja demokraciji kot Kitajska (33 odstotkov) ali Rusija (29 odstotkov).

Ko gre za vprašanje globalne demokracije so Nemci še bolj kritični: 51 odstotkov vprašanih meni, da ZDA negativno vplivajo na demokratične procese v svetu.

Vladavina Donalda Trumpa

Politologi menijo, da je za spremembo odnosa do ZDA, ki so prej, zlasti za Zahodno Nemčijo, simbolizirale demokracijo in boj za svobodo, “zaslužnih” štiri leta vladavine nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

“Volilno obdobje Donalda Trumpa je nedvomno trajno poslabšalo zaupanje evropskih partnerjev v ZDA,” je za Spiegel Online dejal Jonas Parello-Plesner, direktor sklada Alliance for Democracies, ki je prišel do ugotovitve, da je bil v raziskavi opazen “Bidenov učinek”, ki je vplival na povečanje pozitivnega dojemanja ZDA v primerjavi z lanskim letom.

Kot največjo nevarnost za demokracijo na splošno anketirani nemški državljani navajajo ekonomsko neenakost, pretirano moč velikih tehnoloških koncernov in omejevanje svobode mnenja.

COMMENTS

Wordpress (0)