(V ŽIVO) Glas ljudstva Jaše Jenulla na Trgu republike “o ključnih pomanjkljivostih interventnega vladnega zakona” ter o napovedi termina vložitve svojega zakonskega predloga v državni zbor – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Glas ljudstva Jaše Jenulla na Trgu republike “o ključnih pomanjkljivostih interventnega vladnega zakona” ter o napovedi termina vložitve svojega zakonskega predloga v državni zbor

(V ŽIVO) Glas ljudstva Jaše Jenulla na Trgu republike “o ključnih pomanjkljivostih interventnega vladnega zakona” ter  o napovedi termina vložitve svojega zakonskega predloga v državni zbor

Civilna iniciativa Glas ljudstva je danes na na Trg republike v Ljubljani sklicala tiskovno konferenco  po včerajšnjem sprejetju interventnega zakona zdravstvu.

Kot so zapisali v vabilu bodo na njej  “vsebinsko komentirali pravkar sprejeti vladni zakon in njegove interventne ukrepe v zdravstvenem sistemu. Napovedali bomo tudi naše naslednje korake, predvideni termin vložitve našega zakona ter predstavili javni poziv Varuhu človekovih pravic in Zagovorniku načela enakosti.”

Poslanci DZ so včeraj  z 47 glasovi za in 25 proti sprejeli zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, ki med drugim prinaša nekatere pravne podlage za uvajanje obveznega zdravstvenega prispevka in več denarja za zdravstveno blagajno. Zakon so podprli poslanci koalicijskih Svobode, SD in Levice, proti pa so glasovali SDS in NSi. Z zakonom pa očitno niso zadovoljni iti pri Jenullovih.

Kot je uvodoma povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, interventni zakon vključuje nujne in ciljno usmerjene ukrepe v zdravstvu, s katerimi bo odločilno vplival na organizacijo zdravstvenega sistema. Interventni zakon primarno prinaša nekatere pravne podlage za uvajanje obveznega zdravstvenega prispevka, je pojasnila.

Zakon prinaša tudi ukrepe na področju zmanjšanja posledic absentizma, ki vplivajo na zagotavljanje stabilnost delovanja zdravstvene blagajne. Tako zakon znova podaljšuje odboje prejemanja bolniških nadomestil v breme delodajalca z 20 na 30 dni, hkrati pa omejuje višino bolniških nadomestil na 2,5-kratnik povprečne mesečne bruto plače.

Med ukrepi je ministrica izpostavila še olajšanje pogojev za pridobivanje zdravstvenega kadra iz tujine z odpravo administrativnih omejitev, pa tudi podaljšanje ukrepa dodatka za izbiro specializacije iz družinske medicine. Zakon določa tudi dodatke za “bolj aktivne” ambulante družinske medicine ter otroške in šolske dispanzerje. Prav tako naslavlja ukrepanje v posebnih pogojih v zdravstveni dejavnosti, je dodala.

Predlog zakona je v ponedeljek obravnaval odbor ZD za zdravstvo, ki je sprejel številna koalicijska dopolnila. Tudi pred današnjo obravnavo zakona so koalicijski poslanci vložili nekaj dopolnil, ki jih je DZ sprejel. Tokrat gre večinoma za nomotehnične popravke, ki sledijo usmeritvam zakonodajno pravne službe. Zopet so spremenili ime zakona. Tako se zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin po novem imenuje zakona o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin.

Dopolnila, ki pa jih DZ ni sprejel, so ločeno vložili tudi poslanci SDS in NSi. Med drugim so zopet predlagali črtanje člena, ki ponovno podaljšuje izplačevanje bolniških nadomestil v breme delodajalcev.

Zakon po besedah poslancev Svobode in Levice prinaša številne dobre rešitve. Po oceni Svobode pravilno odmerjeni ukrepi, ki kličejo po njihovi čimprejšnji vpeljavi, opravičujejo parlamentarno obravnavo po nujnem postopku. V Levici pa so med drugim izpostavili 49. člen, po katerem bo moralo izdano soglasje za popoldansko delo zdravstvenih delavcev nujno spremljati tudi obrazloženo mnenje vodje oddelka.

Da zakon prinaša precej dobrih in nujnih rešitev, so poudarili tudi v SD, a so bili do njega vseeno precej kritični. Rešitve v predlogu zakona so parcialne, ukrepi na področju bolniških odsotnosti pa so bili pripravljeni brez socialnega dialoga. Na kritike SD se je odzvala poslanka Levice Nataša Sukič. V Levici po njenih besedah ne razumejo SD in “njihovega držanja štange raznim lobijem, lobističnim interesom, ki zagotovo niso v korist javnemu zdravstvenemu sistemu in javnemu interesu”.

Na pomanjkanje socialnega dialoga pri pripravi zakona so sicer opozarjali tudi v SDS in NSi. Zakon je po oceni SDS pokazal, da vlada ne zna urediti kaosa, ki vlada v zdravstvu. V NSi pa so izpostavili, da zakon pacienta ne postavlja v središče. Oboji so nasprotovali tudi vnovičnemu podaljšanju obdobja izplačevanja bolniških odsotnosti v breme delodajalca z 20 na 30 dni.

“V iniciativi Glas ljudstva smo v okviru kampanje “Ustavimo rušenje javnega zdravstva” v oktobru in novembru zbrali več kot 6.700 podpisov v podporo našemu zakonskemu predlogu (ZNUZSZS-B). Vlada in Ministrstvo za zdravje sta v času po objavi in predstavitvi našega predloga zakona pripravila svoj interventni zakon, ki pa se problema javnega zdravstva tudi v končni obliki žal ne loteva celostno in ne zagotavlja takojšnjih ukrepov, ki so nujni za reševanje najakutnejših problemov zdravstvene krize.Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel in stranki vladne koalicije, SD in Levica, so še nedavno vsaj deklarativno prepoznavali smiselnost naših predlogov, vendar jih v včeraj sprejeti interventni zakon niso implementirali. Po navedbah odbora za zdravstvo v DZ in ministrice naj bi nekatere od njih vključili v uredbo ministrstva, ki naj bi bila sprejeta sočasno z zakonom. Glede na količino spremenjenih časovnic in neuresničenih napovedi pod to vlado smo upravičeno skeptični, da bo do tega tudi dejansko prišlo.

Na novinarski konferenci bomo predstavili ključne pomanjkljivosti interventnega vladnega zakona ter napovedali termin vložitve našega zakonskega predloga v Državni zbor, v kolikor Ministrstvo za zdravje v napovedano uredbo ne bo vključilo naših ključnih ukrepov. Predvsem je nemudoma potreben dvig prenizkega praga za zavrnitev pacientov v ambulantah družinske medicine, zaradi katerega je trenutno več kot 140.000 ljudi brez osebnega zdravnika!

Na konferenci bomo tudi predstavili javni poziv Varuhu človekovih pravic, g. Petru Svetini, ki ga želimo opozoriti na očitno neučinkovite in nezadostne ukrepe države na področju zdravstvene politike in povsem jasno kršitev z ustavo zagotovljene pravice do zdravstvenega varstva, do katere prihaja na primarni ravni. Javno pobudo za ukrepanje bomo naslovili tudi na Zagovornika načela enakosti, g. Miho Lobnika, saj smo mnenja, da so nekatere skupine prebivalstva v zdravstvenem sistemu povsem očitno diskriminirane, zadnji ukrepi na tem področju pa neenako obravnavo še povečujejo (napravični prispevek za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, zavarovanja za preskakovanje vrst, idr).

Svoja prizadevanja za dostopno, solidarno in kakovostno javno zdravstvo bomo v prihodnjih tednih stopnjevali in uporabili vsa razpoložljiva sredstva, da zastopnice in zastopnike ljudstva v parlamentu primoramo k izpolnitvi predvolilnih zavez, spoštovanju strokovnih predlogov civilne družbe in upoštevanju svojih volivk in volivcev, ki upravičeno pričakujejo pravično, socialno in dostojno družbo za vse”.

Tiskovo konferenco ob 13.uri bomo prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)