ZDA začenjajo združevati migrantske družine, ločene v času Trumpove vladavine – TOPNEWS.si

ZDA začenjajo združevati migrantske družine, ločene v času Trumpove vladavine

ZDA začenjajo združevati migrantske družine, ločene v času Trumpove vladavine

ZDA bodo ta teden začele združevati migrantske otroke s starši, potem ko jih je ločila uprava nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, je v ponedeljek sporočil minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas.

Mayorkas je tvitnil, da se bodo štiri matere, ki so morale pobegniti “iz izjemno nevarnih razmer iz svojih domovin”, ponovno združile s svojimi otroki, med katerimi so nekateri stari tri leta.

“Veseli smo, da se ta teden začne postopek ponovne združitve in da bodo te štiri matere po tako dolgem času objele svoje otroke,” je zapisal.

V izjavi ministrstva za domovinsko varnost dodajajo, da je bila poteza “šele začetek”.

“Združili smo prvo skupino družin, sledilo jih bo še veliko več in zavedamo se, kako pomembno je zagotoviti tem družinam stabilnost in sredstva, potrebna za okrevanje.”

Predsednik Joe Biden je ustanovil posebno delovno skupino, ki bo združila na stotine družin v okviru načrta za umik Trumpove trde politike, osredotočene na odvračanje migracij iz Srednje Amerike.

Biden je ločitev družin označil za “moralni neuspeh in nacionalno sramoto”.

Nič strpnosti do migrantov brez dokumentov

Trump je leta 2018 napovedal svojo politiko nične strpnosti do migrantov brez dokumentov in napovedal, da bodo aretirani in obtoženi kaznivega dejanja.

Pod novim režimom so otroke ločili od staršev z obljubo, da bodo čez nekaj tednov spet skupaj. Toda to se ni zgodilo v tisočih primerih.

Ogorčenje javnosti in tožbe so Trumpovo upravo prisilili, da je ločevanje ustavila, a za približno 5000 otrok je bila škoda že storjena.

Trumpovi imigracijski uradniki so slabo vodili evidence in slabo sodelovali s skupinami, ki so želele pomagati otrokom, zato je bilo tožb vedno več.

Ni znano, koliko otrok je bilo do prevzema oblasti Bidnove administracije ločenih od staršev, ocenjuje pa se, da jih je približno 1.000.

Mnogo jih prihaja iz podeželskih, nedostopnih gorskih skupnosti, ponovno združitev pa so ovirali še pandemija covida-19 in dva orkana, ki sta lansko jesen pustošila po Srednji Ameriki.

Delovna skupina, ki jo je ustanovil Biden, “neutrudno vzpostavlja celovito bazo podatkov o ločenih družinah, odpravlja netočnosti v predloženih datotekah in ustvarja postopke za iskanje vsake družine, kar jim daje priložnost, da se ponovno združijo in si opomorejo,” so sporočili z ministrstva za domovinsko varnost.

Niso pa pojasnili, ali bodo otroci smeli zakonito ostati v ZDA s starši.

COMMENTS

Wordpress (0)