(V ŽIVO) Šarčev LMŠ od jutri obstruira delo državnega zbora – Brane Golubović: “V LMŠ ne bomo dajali legitimnosti in legalnosti tej vladi in neustavnemu položaju, v katerem se je znašel DZ” . – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Šarčev LMŠ od jutri obstruira delo državnega zbora – Brane Golubović: “V LMŠ ne bomo dajali legitimnosti in legalnosti tej vladi in neustavnemu položaju, v katerem se je znašel DZ” .

(V ŽIVO) Šarčev LMŠ od jutri obstruira delo državnega zbora – Brane Golubović: “V LMŠ ne bomo dajali legitimnosti in legalnosti tej vladi in neustavnemu položaju, v katerem se je znašel DZ” .

“V mesecu dni smo bili priča sprenevedanju vladajoče koalicije in različnim manevrom, kako preprečiti, da bi opozicija dobila tisto, kar ji iz ustave in poslovnika pripada,” je danes, po seji kolegija  predsednika državnega zbora, dejal vodja poslanske skupine LM Brane Golubović. Ker niso  dosegli napredka glede nove razdelitve  mest v delovnih telesih DZ  je od jutri najprej napovedal obstrukcijo dela parlamenta.

LMŠ bo obstruirala delo DZ razen pri zadevah, ki opoziciji omogočajo, da izvaja nadzor oz. poskuša zamenjati vlado. Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je danes naštel ustavno obtožbo, konstruktivno nezaupnico, interpelacijo in preiskovalne komisije. “V LMŠ ne bomo dajali legitimnosti in legalnosti tej vladi in neustavnemu položaju, v katerem se je znašel DZ,” je pojasnil.

To je bilo že pred tem mogoče razbrati iz tvita predsednika LMŠ Marjana Šarca.  “Če danes ob 14.uri na kolegiju PDZ(že tretjem na to temo) ne bo sprejet razrez mest v delovnih telesih, bo LMŠ obstruirala delo DZ in se vidimo samo še na seji o ustavni obtožbi predsednika vlade in povsod, kjer ima opozicija svoja orodja. Ohraniti želijo večino v odborih. Dovolj.”, je med drugim zapisal Šarec.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP namreč tudi na današnji seji kolegija predsednika DZ niso uspele s predlogom za spremembo mest v delovnih telesih DZ. Drugi člani so se vzdržali. Po današnjem predlogu bi poslanci NeP dobili 12 mest v delovnih telesih, devet od SMC in tri od DeSUS. LMŠ od srede napoveduje obstrukcijo dela DZ z nekaj izjemami.

LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so glede na spremenjena koalicijsko-opozicijska razmerja že tretjič neuspešno predlagale prerazporeditev mest v delovnih telesih, v katerih bi sodelovali tudi štirje poslanci poslanske skupine nepovezanih poslancev (NeP) Janja Sluga, Igor Zorčič, Branislav Rajić in Jurij Lep. Prvi trije so bili pred ustanovitvijo NeP poslanci SMC, Lep pa poslanec DeSUS.

V opoziciji opozarjajo na kršenje parlamentarne prakse, poslovnika DZ in ustave. Koalicija ima glede na spremenjena razmerja v delovnih telesih 15 mest preveč mest. Po njihovih oceni koalicija zavlačujejo z namenom, da bi pri obravnavi pomembnih zakonov v prihodnjih dneh ohranili stara razmerja.

Sredi aprila je kolegij predsednika DZ s podporo koalicijskih SDS, NSi in SMC, opozicijskih SNS in DeSUS ter poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žiže odločil, da poslanci NeP ne bodo člani delovnih teles DZ. Te poslanske skupine so bile tudi danes vzdržane.

COMMENTS

Wordpress (0)