Polono Fijavž kot urednico podprla večina novinarjev IP – Od 134 programskih sodelavk in sodelavcev, ki so imeli pravico glasovanja jih je glasovalo 60 – TOPNEWS.si

Polono Fijavž kot urednico podprla večina novinarjev IP – Od 134 programskih sodelavk in sodelavcev, ki so imeli pravico glasovanja jih je glasovalo 60

Polono Fijavž kot urednico podprla večina novinarjev IP – Od 134 programskih sodelavk in sodelavcev, ki so imeli pravico glasovanja jih je glasovalo  60

V. d. odgovorne urednice informativnega programa prvega programa Televizije Slovenije (TVS) Polona Fijavž je  danes prejela podporo uredništva. Pozitivno mnenje ji je izreklo 59 upravičencev, oz. 98,33 odstotka tistih, ki so podali mnenje. Komisija je tako ugotovila, da je Fijavž pridobila pozitivno mnenje uredništva.

Glasovanje je potekalo danes med 11.30 in 14. uro. Od 134 programskih sodelavk in sodelavcev, ki so imeli pravico glasovanja, je svoje mnenje na volišču oddalo 57 upravičencev, po elektronski pošti pa je komisija prejela tri glasovnice. Skupaj je tako glasovalo 60 upravičencev.

Fijavž funkcijo odgovorne urednice informativnega programa na prvem programu TVS po odstopu Jadranke Rebernik od 19. septembra opravlja kot vršilka dolžnosti.

K izrekanju uredništva o njenem imenovanju je upravo Radiotelevizije Slovenije (RTVS) in v. d. direktorja TVS Andraža Pöschla sicer pozvalo tudi Društvo novinarjev Slovenije (DNS). Mnenje uredništva bi sicer uprava morala pridobiti že pred imenovanjem, je opozorilo DNS. Bistvo instituta uredniške avtonomije oz. izrekanja uredništva je namreč v tem, da izdajatelj preveri, če ima kandidat za odgovornega urednika podporo uredništva. Uprava pa je ob tem pojasnila, da je imenovanje vršilke dolžnosti izvedla po odstopu Rebernik z namenom nemotenega delovanja medija, Pöschla pa je pozvala, da v najkrajšem možnem času izvede postopek izrekanja mnenj.

Fijavž se je že lotila nekaterih kadrovskih in vsebinskih sprememb, pri tem pa sta bili njeni temeljni vodili prisluhniti javnosti in zagotavljati verodostojne vsebine, so v teh dneh sporočili z RTVS. Funkcijo v. d. odgovorne urednice bo opravljala do imenovanja nove odgovorne urednice ali urednika. Uprava zavoda bo postopke opravila v skladu z zakonom in v najkrajšem času, so zagotovili na RTVS.

V torek se je sicer  na RTVS iztekel rok za prijavo na razpis za direktorje televizije, radia in digitalnih vsebin. Na razpis za direktorja Televizije Slovenija (TVS) je prispelo pet prijav, za direktorja Radia Slovenija in direktorja digitalnih vsebin pa po štiri prijave. Trije novinarski aktivi RTVS ob tem pozivajo kandidate k objavi njihovih programov.

Na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) so sicer tokrat ponavljali razpisni postopek za direktorje televizije, radia in digitalnih vsebin. Po neuradnih informacijah je razpisna komisija namreč ugotovila, da je več prijavljenih kandidatov v prvem razpisnem postopku oddalo nepopolne prijave.

Na razpis za direktorja televizije je takrat sicer prispelo šest prijav, za direktorja radia so prispele štiri, za direktorja za digitalne vsebine pa tri prijave. Na razpis za direktorja Radia Slovenija sta se med drugim prijavila zdajšnji v. d. direktorja Radia Slovenija Mirko Štular ter radijska novinarka in nekdanja urednica Darja Groznik. Televizijska novinarka in voditeljica Ksenija Horvat se je prijavila za mesto direktorice TVS, za direktorico digitalnih vsebin pa sta kandidirali aktualna v. d. vodje spletnega portala Multimedijskega centra (MMC) Kaja Jakopič in nekdanje direktorice TVS Natalije Gorščak. Njena prijava naj bi bila med vsemi prispelimi tudi edina popolna.

Ponovno prijavo na razpis sta za STA za zdaj potrdili Ksenija Horvat in Kaja Jakopič.

Direktorja radia in televizije sicer iščejo po tistem, ko je prejšnjima mandat prenehal z uveljavitvijo novele zakona o RTVS, ki je predvidela spremenjen način upravljanja zavoda. Novela je na novo predvidela tudi imenovanje direktorja digitalnih vsebin.

Iz Aktiva novinarjev Radia Slovenija, Aktiva novinarjev informativnega programa Televizije Slovenija in Aktiva MMC pa so v sredo na kandidate in kandidatke za direktorska mesta na televiziji, radiu in digitalni vsebin naslovili poziv, naj v luči transparentnosti in večjega zaupanja javnosti v njihovo prihodnje delo javno objavijo svoje kandidature oziroma programe in vizije delovanja na mestih, za katera so se prijavili. “Če gradimo boljšo, drugačno in sodobno radiotelevizijo, moramo spodbujati k čim večji transparentnosti postopkov na javnem zavodu RTVS, še posebej na položajih, ki so tako pomembni za izvajanje programskih vsebin,” so zapisali v pozivu.

K objavi programov kandidatov za direktorska mesta so sicer sprva pozvali tudi upravo RTVS, a so iz slednje odgovorili, da te pravice nimajo oziroma, da mora to dovoliti vsak kandidat posebej.

COMMENTS

Wordpress (0)