Ministri G7 se bodo prvič po dveh letih srečali v živo – TOPNEWS.si

Ministri G7 se bodo prvič po dveh letih srečali v živo

Ministri G7 se bodo prvič po dveh letih srečali v živo

Ministri G7 se bodo prvič po dveh letih srečali v Londonu, kjer bodo med drugim razpravljali o umiku vojakov iz Afganistana, trgovinskem sporazumu po brexitu, iranskem jedrskem programu in Kitajski.

Britanski zunanji minister Dominic Raab je v luči srečanja G7, ki se mu bodo pridružili ministri iz Kanade, Francije, Nemčije, Italije in ZDA, govoril z japonskim kolegom Toshimitsujem Motegijem.

Raab se bo zasebno sestal tudi z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom.

Raab se je z Motegijem pogovarjal o britanski zahtevi za pridružitev celovitemu in naprednemu sporazumu o čezpacifiškem partnerstvu (CTPP) – sporazumu o prosti trgovini za večino pacifiških držav, vključno z Japonsko.

“Globina odnosov med Združenim kraljestvom in Japonsko temelji na skupnem pogledu na demokracijo, prosti trgovini, boju proti podnebnim spremembam in varnostnem sodelovanju,” je dejal Raab.

Za države v razvoju se ustanavlja sklad v višini 15 milijard dolarjev

Tudi članice EU se udeležujejo vrha G7, v goste pa so povabili še predstavnike Avstralije, Indije, Južne Koreje, Južne Afrike in vodja Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN).

Britansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da bodo ministri razpravljali o načrtih za spodbujanje izobraževanja deklet in zaposlovanja žensk, ko bo svet okreval po pandemiji covida-19.

V naslednjih dveh letih bo za države v razvoju ustanovljen sklad v višini 15 milijard dolarjev.

Države se do leta 2026 zavzemajo za nove globalne cilje, po katerih bi v šole moralo hoditi še 40 milijonov deklet, v državah z nizkim in srednjim dohodkom pa naj bi se še 20 milijonov deklet naučilo brati do 10. leta starosti.

Srečanje v živo poteka pred vrhom G7, ki bo predvidoma junija v angleškem Cornwallu.

COMMENTS

Wordpress (0)