(VIDEO) Angleški obveščevalci iščejo kolege na družbenih omrežjih: Šokantno potezo britanske obveščevalne službe pojasnil kar njihov šef – TOPNEWS.si

(VIDEO) Angleški obveščevalci iščejo kolege na družbenih omrežjih: Šokantno potezo britanske obveščevalne službe pojasnil kar njihov šef

(VIDEO) Angleški obveščevalci iščejo kolege na družbenih omrežjih: Šokantno potezo britanske obveščevalne službe pojasnil kar njihov šef

Lahko bi rekli, da so danes skoraj vsi ljudje na nekem od družbenih omrežij. Lahko si delijo informacije o svojem življenju, navadah, željah in interesih. Ko pa se enemu od družbenih omrežij pridruži obveščevalna služba in to odkrito objavi, se moramo vprašati – zakaj?

Prav to je storila slavna britanska obveščevalna služba MI5, ko je odprla svoj uradni profil na Instagramu. Kot je za Daily Telegraph pojasnil vodja MI5 Ken McCallum, so se za to potezo odločili iz več razlogov. Najprej zato, ker želijo v javnosti spremeniti podobo o tem, kaj in kako počne britanska obveščevalna služba, pa tudi kako promovirati kariero obveščevalca, poroča Dnevnik.hr.

“Želimo biti bolj odprti,” je zapisal McCallum in dodal, da je včlanitev v družbene medije rutinski korak za večino organizacij, predvsem pa zanimiv, ko je vaše glavno delo varovanje skrivnosti.

“Po eni strani je naše delo odvisno od tega, kako lahko s prikritimi operacijami zaščitimo javnost in državo. Moramo pa doseči tudi nove ljudi,” je dodal McCallum.

Pojasnil je, da je njihov načrt razbliniti priljubljene mite o delu obveščevalnih služb, pa tudi objaviti nekatere materiale, ki še nikoli niso bili na voljo javnosti.

“Znebiti se moramo stereotipov o fantih, ki pijejo ‘martini’ in javnosti razložiti, kako danes izgleda MI5, zato da se ljudje ne bi odpovedali obveščevalni karieri zaradi namišljenih ovir, kot so njihovo ozadje, spolnost, spol, invalidnost ali del države, v kateri so rojeni,” je pojasnil McCallum in dodal, da bo del tega, kar počnejo, ostal skrit, vendar pa je prihodnost v odprtosti.

Zanimivo je, da je MI5 družbena omrežja sprejela precej pozno. Pred njimi je to storila CIA na Twitterju, GCHQ na Instagramu, nedavno imenovani šef MI6 Richard Moore pa je zelo aktiven na svojem Twitter profilu, piše Daily Telegraph.

COMMENTS

Wordpress (0)