(VIDEO) Na protestih “bližnje srečanje” med poslanci in protestniki – Poslanec Robert Polanar se je “branil” z dvignjenim sredincem, Janša pa je zaradi grožnje Urški zagrozil z reprizo leta 91 – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na protestih “bližnje srečanje” med poslanci in protestniki – Poslanec Robert Polanar se je “branil” z dvignjenim sredincem, Janša pa je zaradi grožnje Urški zagrozil z reprizo leta 91

(VIDEO) Na protestih “bližnje srečanje” med poslanci in protestniki – Poslanec Robert Polanar se je “branil” z dvignjenim sredincem, Janša pa je zaradi grožnje Urški zagrozil z reprizo leta 91

Protivladni protesti, ki se odvijajo že 52 petkov, jutri bo namreč minilo točno eno leto od prvega protivladnega protesta, so danes dobili novo dinamiko z bolj množičnim kolesarjenjem na Trgu republike.

Petkovi kolesarji so se iz Trga republike nato odpravili na Gregorčičevo pred vlado in pred Ministrstvo za notranje zadeve, nakar so se odpravili na Prešernov trg, kjer so se po dobri uri razšli.

Na vrata vlade so ob zvokih skladbe Svoboda raperja Zlatka nalepili plakat, na katerem so zapisani “zgodnji opozorilni znaki fašizma”. Plakate je policija takoj odstranila. Podobno se je zgodilo na sedežu policije v Štefanovi ulici.

V protestni ljudski skupščini, ki se je oblikovala v prvem valu množičnih protestov, so pred večernim dogajanjem sporočili, da padca vlade, proti kateri je bila uperjena ena od osti protestnikov, niso dosegli, jim je pa uspelo doseči drug osrednji cilj, ki je krepitev civilne družbe.

Ta se po njihovih besedah kaže v skupnih bojih na področju kulture, svobode medijev, pravicah delavcev ter dijakov in študentov, na okoljskem in na mnogih drugih področjih.

Sicer pa so bili današnji kolesarski protesti bolj nekakšen “trening” za torek 27. aprila, ko so, ob prazniku Dnevu upora proti okupatorju napovedane demonstracije po večini slovenskih mest, najbolj množične pa naj bi bile v Ljubljani na Prešernovem trgu.

Policija danes ni posredovala razen z opozorili o premajhni razdalji in nošenju mask. Potem ko so se kolesarji razšli, pa je skupina protestnikov verbalno “obračunala” s poslanci, ki so prihajali s seje državnega zbora in po stopnišču odhajali proti garaži Maximarketa.

https://twitter.com/BandelliMarko/status/1385642604688257035

Mimo protestnikov so hodili poslanci tako opozicije kot koalicije, ki so jih protestniki ogovorili z nič kaj prijaznimi besedami. Najbolj jo je skupil poslanec DeSUS-a Robert Polnar, ki se je branil tako, da jim je pokazal sredinec.

Ko gre za grožnje, pa so danes v celjski bolnišnici potrdili novico, da so danes zjutraj prejeli pismo neznanca soprogi, ki soprogi premierja Janeza Janše Urški Bačovnik Janša in njunima otrokoma grozi s smrtjo. Zadevo so prijavili policiji, kjer so takoj začeli s preverjanjem okoliščin in zbiranjem obvestil.
V poslanski skupini SDS so ostro obsodili vse vrste nasilja in groženj. Izrazili so ogorčenost “nad grozilnim pismom, ki ga je v službo prejela zdravnica Urška Bačovnik Janša, soproga predsednika vlade”. “Grožnje, ki so v pismu zapisane, so namenjene otrokoma, starima komaj 9 in 7 let, ki v nobenem primeru ne smeta biti tarči kakršnegakoli nasilja ali groženj,” so navedli.

Opozorili so še, da je “od groženj do dejanj samo korak” in pozvali vse pristojne, da v prihodnje resno in dosledno ukrepajo, ne glede na to, komu so grožnje namenjene.

Zadevo je na Twitterju komentiral tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je zapisal: “Grožnje nas ne bodo omajale Družino, dom in domovino bomo branili. Naj nihče ne dvomi v to. Spomnite se 1991. In izterjali bomo odgovornost tistih, ki sejejo sovraštvo, pozivajo k smrti ter stanju, v katerem si potem psihopati domišljajo, da lahko (spet) nekaznovano ubijajo”.

 

COMMENTS

Wordpress (0)