Svetovalci EU za zeleno financiranje: Znanstvena merila so pomembnejša od politike – TOPNEWS.si

Svetovalci EU za zeleno financiranje: Znanstvena merila so pomembnejša od politike

Svetovalci EU za zeleno financiranje: Znanstvena merila so pomembnejša od politike

Evropska unija se mora upreti političnemu pritisku za izvajanje predpisov o zelenem financiranju, poudarja vodja svetovalne skupine in pravi, da so znanstvena merila pomembnejša od političnega kompromisa.

EU mora do 21. aprila objaviti prvi del “zelene taksonomije”, seznam gospodarskih dejavnosti, ki bodo imele “zeleno” oznako od prihodnjega leta.

Delo na seznamu je poglobilo lobiranje in prepire med državami EU glede tega, ali je treba zemeljski plin, bioenergijo in les označiti za okolju prijazne.

Evropska komisija ne bi smela žrtvovati znanstvenih dokazov na oltarju političnega kompromisa, je v pismu konec prejšnjega tedna v Bruslju dejal Nathan Fabian, vodja svetovalne skupine, ki spremlja postopek oblikovanja seznamov.

“Odstopanje od okolju sprejemljivih parametrov v taksonomiji z razširitvijo obstoječega okvira preko strogo znanstvenih meja ustvarja veliko tveganje za njegov deklarirani namen in verodostojnost celotnega projekta,” piše v pismu, ki ga je podpisal Nathan Fabian.

Fabian predseduje svetovalni „platformi“ 57 članov in 10 opazovalcev.

Neupoštevanje strokovnih nasvetov

Zdi se, da je Komisija pri pripravi osnutka “v glavnem” prezrla strokovne nasvete, ugotavlja v pismu.

Strokovnjaki svetujejo, da predpisi odražajo znanstvene dokaze, da se gospodarska dejavnost, ki jo vlagatelji pripravljajo financirati, skuša izogniti najhujšim posledicam za podnebje.

Zaradi predloga EK je devet svetovalcev zagrozilo, da se bo umaknilo iz strokovnega telesa.

Zdi se, da se politična pogajanja o taksonomiji “odmikajo” od znanstveno utemeljenih dokazov, kar ustvarja tveganje, da taksonomija ne bo izpolnila prvotnega namena, je opozoril vodja skupine.

“Njegov cilj je opredeliti znanstveno utemeljena merila, ki jih bo trg uporabljal, kadar in ko se mu bo zdelo potrebno. Ta prvotni namen je bil postavljen pod vprašaj bodisi z nerazumevanjem bodisi z namenom,” je dejal.

Taksonomija ne bo blokirala financiranja dejavnosti, ki nimajo zelene oznake, bodo pa okoljsko trajnostne dejavnosti bolj prepoznavne za vlagatelje, pojasnjuje Reuters.

COMMENTS

Wordpress (0)