(VIDEO) Potem ko je Janez Janša za “izvoz” afere, ki trese Balkan, najprej obtožil Draga Kosa, se je na spisku “sovražnikov države” znašel še Zijad Bečirović, direktor Ifimesa, ki je Janšo včeraj direktno obtožil, “da je Putinov človek” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Potem ko je Janez Janša za “izvoz” afere, ki trese Balkan, najprej obtožil Draga Kosa, se je na spisku “sovražnikov države” znašel še Zijad Bečirović, direktor Ifimesa, ki je Janšo včeraj direktno obtožil, “da je Putinov človek”

(VIDEO) Potem ko je Janez Janša za “izvoz” afere, ki trese Balkan, najprej obtožil Draga Kosa, se je na spisku “sovražnikov države” znašel še Zijad Bečirović, direktor Ifimesa, ki je Janšo včeraj direktno obtožil, “da je Putinov človek”

Čeprav je Janeza Janša zaradi non-paperja včeraj klical v BIH bošnjaškega člana predsedstva BiH Šefika Džaferovića in mu v telefonskem pogovoru zagotovil, da tako imenovani non-paper, ki bi ga bilo mogoče povezati s slovensko vlado in naj bi vseboval spremembe meja ali spodkopavanje ozemeljske celovitosti BiH, ne obstaja, pa se nadaljuje obtoževanje, kdo je pravzaprav kriv za nastanek in izvoz afere, predvsem pa, zakaj je zadeva dobila neverjeten spin.  Za kuliso afere z non paperjem so se na Janševem spisku znašli vohuni, agenti, vojaki in politiki.

Spomnimo, Janez Janša je za “izvoz” afere najprej na Twitterju obtožil “omrežje” Draga Kosa in Tanje Fajon, da širi lažni zemljevid po Balkanu.

Tanja Fajon je dan kasneje vpletenost zanikala. “Očitek glede zemljevida, ki ste ga zasledili, povezan tudi z mojim imenom, ki naj bi ga širila omrežja Draga Kosa in mene na Zahodnem Balkanu, ne samo, da je smešen, je skrajno neodgovoren in velika laž,” je dejal Fajonova.

Vendar se obtoževanje s tem ni končalo, še posebej po nastopu Draga Kosa na sarajevskem radiu, kjer je glede non paperja dejal, da naj v BIH ne mislijo, da je to stališče Slovenk in Slovencev in dodal, da jih večina v Sloveniji podpira.
“Glej, glej, avtor in soorganizator spletke je moral v nuji stopiti iz sence. Napredek,” je Janez Janša zapisal na Twitterju.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1382962948310728704

https://twitter.com/BojanPozar/status/1383026442456420356

Olja na ogenj je prilil še Bojan Požar, ki je na Twitterju zapisal: “Eden mojih virov ter odličen poznavalec Balkana mi je 2 dni nazaj dejal: ključni ljudje pri uvozu afere non-paper v Flag of Slovenia so @tfajon #BlažZgaga #ZijadBećirović (Ifimes) in #DragoKos. Prvi trije že 2-3 dni dajejo javne izjave, Kos pa danes na Radiu Sarajevo. In krog je tako sklenjen”.

Na Radiu Sarajevo je namreč nastopil tudi Zijad Bečirović, sicer direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES, ki je prepričan, da Janša namerava slovensko predsedovanje EU, ki se začne 1. julija, na dnevni red uvrstiti svojo vizijo “konca razpada Jugoslavije” ter da je premier Janez Janša poslal “non-paper” v Bruselj in da je Janša že dolgo del togih desničarskih struktur v Evropi in “pridružena” članica Višegrajske skupine držav, “ki skuša vsiliti nekatere svoje kvazi evropske vrednote znotraj EU”.

Sledil je zapis Nova24TV, ki Bečiroviću očita, da je “še en izvoznik laži: Zijad Bečirović – povezan z denarci slovenske globoke države in skrajnimi islamskimi krogi”.

Bečirović je včeraj v bosanskem portalu Start Janšo obtožil, “da je Putinov človek”.

Na vprašanje novinarja Bečiroviću, “kdo mislite, da stoji za vsem tem in kaj je cilj?” je direktor Ifimesa odgovoril:

“Če pripisujemo non paper slovenskemu premierju Janezu Janši, je najbližji sodelavec Viktorja Orbana, Viktor Orban pa je tesen sodelavec in prijatelj ruskega predsednika Vladimirja Putina, zato lahko na tej podlagi vidimo, da je Janez Janša dejansko v funkciji Rusije, ruske politike in ruskega predsednika, ker je ruska politika destabilizirati regijo tako, da čim več problemov vlada predvsem EU in posledično ZDA na zahodnem Balkanu in jugovzhodni Evropi na splošno”.

Bečirović je obtožbe na račun Janše ponovil za portal Faktor, kjer je izjavil, da bo “čas pokazal, da je bil Janša del ekipe za spodkopavanje BiH. “Janša je kombinacija “urbanizma” in “trumpizma” in agresivno deluje v svojem slogu, da obtožuje druge, pri čemer poudarja, da gre za levičarske potegavščine in globoko državo”, je v intervjuju za Faktor dejal Zijad Bečirović.

Spomnimo, da se je vse skupaj začelo, ko je član predsedstva BiH-a Šefik Džaferović pretekli teden za bosanske medije sicer potrdil, da je slovenski predsednik Borut Pahor na marčevskem obisku v BiH-u na srečanju s predsedstvom BiH-a dejal, da so v EU-ju vse pogostejše ideje o tem, da bi bilo treba dokončati razpad Jugoslavije in šele nato sprejeti države Zahodnega Balkana v Unijo. Član predsedstva BiH Komšić pa je po poročanju medijev dejal, da je Pahor nato vprašal: “Ali se lahko vi v BiH mirno razidete?”

Po Pohorjevih zagotovilih sta dva člana predsedstva govorila o tem, ali je bila opcija o spremembi meja na Zahodnem Balkanu na mizi. “Nisem razumel, zakaj gre. Nisem vprašal zato, ker bi se strinjal s tem, temveč kot nekdo, ki je zaskrbljen. Kasneje se je izkazalo, kar domnevam, da so razpolagali z informacijo, da obstaja neki non-paper, jaz pa tega nisem vedel,” je razložil in dodal, da je nastala zadrega, ki se bo pojasnila, in da ni bilo nobene zarote. Pripravljen pa je tudi sprejeti vabilo za govor pred DZ-jem, če bo prejel vabilo.

Predsednik države Pahor je včeraj na tiskovni konferenci zatrdil, da z domnevnim slovenskim nedokumentom ni bil seznanjen, tudi danes ni. Z Janezom Janšo »se o tem po mojem sarajevskem srečanju nisva pogovarjala, sva pa že pred časom menila, da se moramo v luči predsedovanja temeljito pogovoriti, kaj lahko ponudimo med predsedovanjem glede Zahodnega Balkana.«

Dodal je, da bi bilo koristno, če bi Janša jasno povedal svoje mnenje o morebitnem spreminjanju meja. Janez Janša je včeraj to tudi storil in obvestil Džaferovića, da slovenski non-paper o mejah ne obstaja.

Včeraj pa se zaradi non papirja nista pogovarjala Samo Borut Pahor, ampak tudi Zdravko Počivalšek, predsednik SMC, ki je moral kolegom iz ALDE pojasnjevati stališča stranke.

COMMENTS

Wordpress (0)