(VIDEO) Se v ozadju pripravlja scenarij “vseslovenske ljudske vstaje”, že viden v obdobju druge Janševe vlade leta 2012? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Se v ozadju pripravlja scenarij “vseslovenske ljudske vstaje”, že viden v obdobju druge Janševe vlade leta 2012?

(VIDEO) Se v ozadju pripravlja scenarij “vseslovenske ljudske vstaje”, že viden v obdobju druge Janševe vlade leta 2012?

Ustavni sodniki so včeraj začasno zadržali izvajanje vladnega odloka o začasni omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja ljudi v delu, ki se nanaša na prepoved shodov. Vladi so obenem naložili, naj pripravi novo ureditev v sedmih dneh, pri tem pa mora upoštevati pomen shodov za delovanje demokratične države. Shodi do 18. aprila sicer ostajajo prepovedani, je še odločilo Ustavno sodišče RS.

Čeprav so na družbenih omrežjih včeraj slavili odločitev ustavnega sodišča in za nocoj napovedovali bolj masovne proteste, pa sklep ustavnega sodišča ta trenutek še nima učinkov, ker bo zadržanje izvajanja te odločbe začelo veljati šele 18. aprila. Pobudo na ustavno sodišče sta vložila Sanja Fidler in Irfan Beširević, ki ju zastopa Odvetniška pisarna Zakonjšek in Zakonjšek.

Na odločitev ustavnega sodišča so se posebej ostro odzvali v vladajoči SDS. Notranji minister Aleš Hojs je med drugim na Twitterju zapisal: “Nov presežek vrhunskih epidemiologov na Ustavnem sodišču.

Vlada RS mora posebej urediti dejstvo, ki ga ugotavljajo, da se virus na shodih ne širi in ne ogroža, medtem ko je ureditev za prireditve, poroke, slavja….ustrezna. Tam virus ostaja nevaren.

https://twitter.com/deLoonchkowy/status/1382809750098808836

Prvotne informacije, da bo dovoljeno že danes ali jutri protestirati oziroma na ulicah izraziti svoje mnenje, so bile napačne.

Ustavno sodišče je začasno zadržalo vladni odlok, ki določa, da so do nadaljnjega »prepovedane vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke«.
Ustavno sodišče vlado tako poziva, da omejitve javnih zbiranj uredi drugače in sicer tako, da pravica do zbiranja in izražanja političnih stališč ne bosta, kot to velja sedaj, popolnoma prepovedani. Vladi so dali teden dni časa, da omejitve združevanj uredi tako, da bodo skladne z ustavo.

Je ustavno sodišče z včerajšnjo odločitvijo odprlo Pandorino skrinjico, saj je javno izražanje protivladnih stališč veljalo za enega hujših in najbolj striktno kaznovanih »epidemioloških« prekrškov.  Potem ko so kolesarski protesti v Ljubljani zardi prepovedi praktično omejeni na performans in gverilske akcije Jaše Jenulla, pa smo v zadnjih tednih priča bolj masovnim protestom v Mariboru.

Prav v Mariboru pa je v obdobju druge Janševe vlade in dolžniške krize evroobmočja konec leta 2012 prišlo do spontanih neodvisnih protestov (Vseslovenskih ljudskih vstaj). Povod za proteste so bili nepriljubljeni varčevalni ekonomski ukrepi vlade in sumi korupcije, ki so obdajali več vidnih politikov.

Protesti so bili največji v zgodovini neodvisne Slovenije in so odražali splošno nezadovoljstvo s slovenskim političnim razredom; uperjeni so bili tako proti vladi kot proti parlamentarni opoziciji in lokalnim politikom. Kljub temu je bila ena temeljnih skupnih zahtev protestnikov odstop vlade Janeza Janše in razpis predčasnih volitev. Protesti so pripomogli k padcu vlade, ki so se ji odrekle koalicijske partnerice. Protesti so se nadaljevali tudi po odstopu Janševe vlade.

Na mariborskem okrajnem sodišču se je včeraj pred sodnikom za prekrške zagovarjala dijakinja, ki je sodelovala na shodu, na katerem so dijaki zahtevali odprtje šol. Na sodišče jo je pospremilo približno 100 podpornikov ter približno 20 policistov. Odvetnik predlaga ustavitev postopka.

Odločitev ustavnega sodišča pa odpira tudi vprašanje kazni za nezakonito zbiranje. V tem kontekstu je veliko pozornost požel zadnji incident pred parlamentom, kjer soprog Anice Bidar policistu, ki je zakonca Bidar obvestil, da bosta zaradi prehajanja regije dobila kazen po pošti, dejal: “Napiši mi kazen kakršno koli, jih imam že za 15.000 evrov, boli me k….,”.

Policija je sicer na podlagi odloka o omejitvi gibanja in zbiranja v času epidemije za kršenje policijske ure in drugih ukrepov izdala več tisoč plačilnih nalogov. Od tega je večina pravnomočnih, katerih vrednost znaša skupno več kot 2 milijona evrov.

COMMENTS

Wordpress (0)