Sadni jogurti in življenje v Jugoslaviji v času socializma – Po Kolindi Grabar Kitarović tudi poslanka SDS Mojca Škrinjar o težavah z nabavo sadnega jogurta – TOPNEWS.si

Sadni jogurti in življenje v Jugoslaviji v času socializma – Po Kolindi Grabar Kitarović tudi poslanka SDS Mojca Škrinjar o težavah z nabavo sadnega jogurta

Sadni jogurti in življenje v Jugoslaviji v času socializma – Po Kolindi Grabar Kitarović tudi poslanka SDS Mojca Škrinjar o težavah z nabavo sadnega jogurta

Verjetno se še spomnite hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović (foto Index.hr), ko je leta 2018 v intervjuju za avstrijski dnevnik Kleine Zeitung odgovarjala tudi na vprašanja o svojem odraščanju v času komunizma. S svojimi izjavami je zelo razburkala javnost Zahodnega Balkana. Navajamo nekaj njenih izjav:

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je takrat razjezila tudi hrvaške medije, saj je v intervjuju med drugim govorila o travmi odraščanja v SFRJ, kjer je bil zanjo problem, ker ni mogla izbirati med več vrstami jogurta.

“Odrasla sem v komunizmu in nisem si želela ničesar drugega kot le to, da izstopim iz tega. Želela sem biti svobodna. Želela sem imeti možnost, da v trgovini izbiram med različnimi vrstami jogurta”, je izjavila hrvaška predsednica.

Podobno kot Kolinda Grabar Kitarović je na težave glede dobave sadnega jogurta v socializmu na Twitterju potožila poslanka SDS Mojca Škrinjar: “Med leti 1980 in 1991, še zlasti pa med 1980 in 1985 nisi kot običajen državljan dobil sadnega jogurta, s težavo pralni prašek, sladkor, kavo. Za gorivo za avto so bile dolge vrste. Nismo smeli iti v tujino in avto smo lahko vozili vsak drug dan”.

https://twitter.com/PreglArjan/status/1380483852427231237

Tvit poslanke Mojce Škrinjar je takoj pritegnil pozornost tvitosfere, ki je različno ocenjevala svoje izkušnje z življenjem v času socializma in bivše Juge. “Bentiš, v vaših krajih je bilo pa še slabše kot pri Kolindi. Tudi ona je trpela, ampak je pa imela 2 vrsti jogurta,” je na Twitterju zapisal Bogdan Biščak

https://twitter.com/milijonar/status/1380206421699133441

https://twitter.com/PreglArjan/status/1380483852427231237

 

Mojca Škrinjar pa ni imela samo težav z nabavo jogurtov, ampak je zagovornike bivšega sistema razjezila tudi s tviti o političnih kriterijih za pridobivanje kredita.

https://twitter.com/OKmetSternad/status/1380264368194134023

Mojca Škrinjar je sicer bila zaradi izjave o sadnih jogurtih v socializmu deležna manjše pozornosti kot Kolinda Grabar Kitarović, ki je dejala, da si je v Jugoslaviji želela svobodo in »možnost, da v trgovini izbira med različnimi vrstami jogurta«. Kolinda je z izjavo na Twitterju poskrbela za pravo tekmovanje šal na temo jugoslovanskega jogurta. Ena od njih je denimo: »Kdo ve, mogoče bi še vedno živeli v socializmu, če bi lahko kupili jogurt z okusom ananasa.« Govori se, da je Kolinda začetnica novega pojma: jogurtovo domoljubje.

https://twitter.com/DC43/status/1380419098195148800

Po spletu kroži posnetek predsednice, ki navija na svetovnem prvenstvu s podpisom: »Kolinda, ko poskusi več vrst jogurta.« Pojavilo se je tudi nekaj zabavnih meme-jev na to temo. Uradno fotografijo s politiki so denimo spremenili tako, da so hrvaško predsednico oblekli v jogurtno obleko. Komik Pedja Bajović pa je posnel šalo z naslovom Mislim na Kolindo. V posnetku se sprva zdi, da se samozadovoljuje ob misli na predsednico, a se izkaže, da le stresa jogurt, potem pa se predsednici zahvali, da to lahko svobodno počne.

https://twitter.com/FerdoCrni/status/1380428555776110594

 

 

Seveda so tudi nemudoma poiskali dokumente, iz katerih je razvidno, da je bilo v Jugoslaviji registriranih kar 85 različnih vrst jogurta.

Hrvaški portal Index.hr se je v naslovu spraševal: “Kolinda, kako mislite, da ni bilo jogurta v Jugi? Bili so tudi sadni” in je v celoti objavil znanstveno analizo Dimitrija Sabadoša in Branke Rajšić iz leta 1975 z naslovom “Organoleptička kvaliteta jugoslavenskih jogurta i drugih fermentiranih mlijeka”.

 

COMMENTS

Wordpress (0)