Hrvaška predsednica spet briljira: Iz njenih izjav se norčujejo mediji Zahodnega Balkana, družbene mreže pa so pregorele! – TOPNEWS.si

Hrvaška predsednica spet briljira: Iz njenih izjav se norčujejo mediji Zahodnega Balkana, družbene mreže pa so pregorele!

Hrvaška predsednica spet briljira: Iz njenih izjav se norčujejo mediji Zahodnega Balkana, družbene mreže pa so pregorele!

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović (foto Index.hr) je v intervjuju za avstrijski dnevnik Kleine Zeitung odgovarjala na vprašanja o migrantski krizi in nacionalizmu ter tudi o svojem odraščanju v času komunizma. S svojimi izjavami je zelo razburkala javnost Zahodnega Balkana. Navajamo nekaj njenih izjav:

“Hrvaški muslimani živijo v velikem strahu. Strah jih je za svoj položaj. Skrbi jih, da bodo izobčeni iz družbe zaradi posameznikov, ki z lažnimi razlogi prihajajo k nam, da bi agitirali za radikalne ideje,” je izjavila Grabar-Kitarovićeva, je povzel citat Novi list.

Dodala je, da Evropa nima strategije za sprejem migrantov, katerim ni nihče pojasnil, kaj se od njih pričakuje.

“Večkrat sem bila v Afganistanu in verjamem, da ni vsak, ki pride v Evropo demokratično razpoložen,” je dejala in podkrepila trditev z opisom zatiranja žensk v Afganistanu.

Na vprašanje, zakaj ima nacionalizem v Evropi vedno več podpornikov, hrvaška predsednica odgovarja, da se “družbe branijo pred nevarnostmi od zunaj”.

Vprašanje o radikalnem nacionalizmu na Hrvaškem jo je spodbudilo, da odgovori, da jo takšna vprašanja “razjezijo”.

“Desetletja je bilo nam Hrvatom prepovedano izražati svoj izvor. Namesto da bi rekel: “Jaz sem Hrvat”, smo morali reči: “Jaz sem iz Hrvaške”. Če bi kdo pokazal svoj nacionalni ponos, mu je grozil zapor,” je dejala hrvaška predsednica.

Ne zanika, da v Hrvaški obstajajo tudi levi in desni ekstremisti, vendar ne predstavljajo nikakršne nevarnosti za našo demokracijo”, je dejala Grabar-Kitarovićeva, ki poleg tega meni, da Hrvaška spada med “liberalnejše” države Evropske unije.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je razjezila tudi hrvaške medije, saj je v intervjuju med drugim govorila o travmi odraščanja v SFRJ, kjer je bil zanjo problem, ker ni mogla izbirati med več vrstami jogurta. “Odrasla sem v komunizmu in nisem si želela ničesar drugega kot le to, da izstopim iz tega. Želela sem biti svobodna. Želela sem imeti možnost, da v trgovini izbiram med različnimi vrstami jogurta”, je izjavila hrvaška predsednica.

Hrvaški portal Index.hr je ocenil intervju kot bizaren, 24sata.hr pa v naslovu sprašuje: “Kolinda, kako mislite, da ni bilo jogurta v Jugi? Bili so tudi sadni” in je v celoti objavil znanstveno analizo Dimitrija Sabadoša in Branke Rajšić iz leta 1975 z naslovom “Organoleptička kvaliteta jugoslavenskih jogurta i drugih fermentiranih mlijeka”.

Analiza je dokaz, da je v Jugoslaviji obstajalo kislo mleko, kefir, acidofilno mleko in gost, tekoč in sadni jogurt.

Številni komentatorji so se zataknili ob njeno izjavo, da je tistim, ki so se v Jugoslaviji opredeljevali kot Hrvati, grozil zapor. V nadaljevanju objavljamo nekaj zanimivih komentarjev s Twitterja:

COMMENTS

Wordpress (0)