Turški šef diplomacije Mevlüt Cavuşoğlu pojasnil, zakaj je predsednica EK Ursula von der Leyen ostala brez stola: Sedenje organizirano na zahtevo EU! – TOPNEWS.si

Turški šef diplomacije Mevlüt Cavuşoğlu pojasnil, zakaj je predsednica EK Ursula von der Leyen ostala brez stola: Sedenje organizirano na zahtevo EU!

Turški šef diplomacije Mevlüt Cavuşoğlu pojasnil, zakaj je predsednica EK Ursula von der Leyen ostala brez stola: Sedenje organizirano na zahtevo EU!

Turški zunanji minister Mevlüt Cavuşoğlu se je danes odzval na diplomatski incident, v katerem je le eden od obeh voditeljev Evropske unije med obiskom na sestanku v Ankari dobil stol, rekoč, da je bilo zasedanje organizirano v skladu z zahtevami Evropske unije.

Iz posnetka iz Ankare je razvidno, da je protokol predvidel dva osrednja sedeža za predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdgana, medtem ko so predsednico Evropske komisije Ursulo von der Layen vidno zmedeno namestili na kavč ob strani.

Cavuşoğlu, ki je sedel na drugem kavču, je dejal, da je sedežna ureditev v skladu z mednarodnim protokolom in da je Turčija izpostavljena nepravičnim obtožbam, poroča Reuters.

“Turčija je država s tradicijo in ni prvič gostila gosta. Protokol, ki se spoštuje na srečanjih v Turčiji, je v okviru mednarodnega protokola. Enako so storili tudi tukaj,” je Cavuşoğlu dejal novinarjem v Ankari.

Po njegovih besedah je protokol v predsedniški palači izpolnjeval zahteve EU. “Z drugimi besedami, sedežni red je bil narejen tako, da ustreza njihovim zahtevam in predlogom,” je poudaril Cavuşoğlu.

Pred tem, ko je Erdogan obiskal Bruselj in se pogovarjal s predsednikoma Evropske komisije in Evropskega sveta, ki skupaj zastopata 27 držav, so bili zagotovljeni trije stoli.

COMMENTS

Wordpress (0)