Sekretar Varnostnega sveta Rusije Nikolaj Patrušev obtožil ZDA, da razvijajo biološko orožje v laboratorijih po vsem svetu – TOPNEWS.si

Sekretar Varnostnega sveta Rusije Nikolaj Patrušev obtožil ZDA, da razvijajo biološko orožje v laboratorijih po vsem svetu

Sekretar Varnostnega sveta Rusije Nikolaj Patrušev obtožil ZDA, da razvijajo biološko orožje v laboratorijih po vsem svetu

“Rusija ima resne razloge, da verjame, da biološko orožje razvijajo v bioloških laboratorijih, ki se pojavljajo po vsem svetu in so pod ameriškim nadzorom,” je dejal sekretar Varnostnega sveta Rusije Nikolaj Patrušev.

V intervjuju za “Kommersant” je še dejal, da se ti laboratoriji večinoma pojavljajo blizu meja z Rusijo in Kitajsko.

“Zagotavljajo nam, da gre za raziskovalna središča, kjer Američani lokalnim znanstvenikom pomagajo najti nove načine za boj proti nevarnim boleznim. Res je, da oblasti držav, v katerih so ti objekti, nimajo prave slike o tem, kaj se v njih dogaja,” meni Patrušev.

Poudaril je tudi, da se na območjih, kjer obstajajo takšni laboratoriji, pojavljajo netipične bolezni za te regije.

Patrušev je še dejal, da se ZDA ne mudi z uničevanjem kemičnega orožja in da so podaljšale roke za njegovo likvidacijo do leta 2023, medtem ko Rusijo obtožujejo, ki takega orožja nima.

“Amerika je imela prvotno za tretjino manj kemičnega orožja kot Rusija, mi ga nimamo več, sami pa ga imajo v skladiščih. Uničujejo ga brez navdušenja, roke za uničenje pa so podaljšali do leta 2023. Organizacijo za prepoved kemičnega orožja takšna situacija ne skrbi, “za Washington nima odvečnih vprašanj,” je dejal.

Patrušev je spregovoril o številnih vidikih ameriško-ruskih odnosov, za katere je ocenil, da so trenutno na najnižji ravni po hladni vojni.

Sekretar Varnostnega sveta RF Nikolaj Patrušev in ruski predsednik Vladimir Putin

“Izhajamo iz predpostavke, da bi bil v današnjih zapletenih mednarodnih razmerah scenarij normalizacije naših odnosov optimalen. Ne bi ustrezal le interesom Moskve in Washingtona, ampak bi bil boljši za vse človeštvo,” je dejal Patrušev.

Visoki ruski uradnik je komentiral tudi ostre besede ameriškega predsednika Josepha Bidna proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in poudaril, da Rusija noče, da takšne nesprejemljive besede uničijo možnosti rusko-ameriških srečanj na najvišji ravni.

Povedal je, da so Bidnove besede o Putinu brez primere, in dodal, da upa, da tudi v Washingtonu razumejo nastalo situacijo. Kremelj po njegovih besedah ​​ne pričakuje opravičila Američanov.

Spomnimo, Biden je v nedavnem intervjuju dejal, da bo rusko vodstvo moralo “plačati ceno” v povezavi s poskusi vmešavanja v ameriške volitve, kar pripisujejo Moskvi. Poleg tega je šef Bele hiše pritrdilno odgovoril na vprašanje, ali Putina šteje za “morilca”.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na to izjavo ameriškemu voditelju zaželel zdravje. Kasneje je Bidnu predlagal javno spletno razpravo, kar pa je Washington zavrnil.

COMMENTS

Wordpress (0)