“Upor na ladji Bounty” – Zakaj so se po “uporu v SMC-ju” na sinočnjem svetu stranke SMC odločili, da bodo podprli “kapitana” Počivalška in ne “prvega častnika” Igorja Zorčiča – TOPNEWS.si

“Upor na ladji Bounty” – Zakaj so se po “uporu v SMC-ju” na sinočnjem svetu stranke SMC odločili, da bodo podprli “kapitana” Počivalška in ne “prvega častnika” Igorja Zorčiča

“Upor na ladji Bounty” – Zakaj so se po “uporu v SMC-ju” na sinočnjem svetu stranke SMC odločili, da bodo podprli “kapitana” Počivalška in ne “prvega častnika” Igorja Zorčiča

Upor na ladji Bounty je bil eden izmed najbolj znanih ladijskih uporov v človeški zgodovini, ki še danes, po več kot dvesto letih, buri duhove po vsem svetu. Uporniki so vrgli kapitana Bligha in njemu zvesto posadko v čoln in jih nato na milost in nemilost prepustili morju.
Politično dogajanje v koalicijski SMC sicer verjetno ne bo imelo tako usodnih političnih posledic, ki bi jih zanamci preučevali še nadaljnjih 200 let, pa vendarle je razplet zanimiv. Le da tokrat v morje niso vrgli kapitana, ampak prvega časnika.

Izhodišče za primerjavo je pravzaprav dal Zdravko Počivalšek s prispodobo o ladji. “Odločili smo se, da gremo naprej. To bo SMC tudi naredil. Z nami pa so lahko tisti, ki so na ladji, ki jo poskušamo sami peljati naprej. Ne more pa nekdo biti pri nas in igrati za dve ekipi,” je dodal. Na vprašanje, ali ima stranka zdaj realno gledano pet poslancev, pa je odgovoril: “To bomo videli. Pustimo se presenetiti.”

Zorčič je po podpori interpelaciji zapisal, da v koalicijski pogodbi med drugim piše, da temelji na načelih enakopravnosti in partnerstva in da bo koalicija v ospredje postavljala vse tisto, kar nas v Sloveniji združuje. “Ampak leto dni kasneje je nekaterim pomembno zgolj določilo o glasovanju na interpelacijah,” je poudaril v odzivu na Twitterju.

Politična segregacija in desegregacija, ki smo jo včeraj gledali tako rekoč v živo, je redko vidna in gre za eksperiment, ki ga je težko spremljati v naravi od blizu. Proces ločevanja v SMC-ju se je pravzaprav intenzivno začel že pred štirinajstimi dnevi na seji svet stranke SMC, ko je bilo jasno, da Igor Zorčič, Janja Sluga in Branislav Rajić niso podprli sklepov, ki jih predlagala Zdravko Počivalšek.
Potem se je samo čakalo na glasovanje o interpelaciji proti ministru za kulturo, kjer je bilo jasno, da vsaj trije koalicijski poslanci ne bodo glasovali v skladu s koalicijsko pogodbo, da koalicijske stranke ne bodo podpirale akcij proti vladi in ministrom. Zanimivo je, s kakšnim olajšanjem je bila sprejeta zadeva tako v stranki SMC kot tudi v koaliciji, kjer so si po končnici političnega dogajanja včeraj samo oddahnili.

Izjavo Zdravka Počivalška v stilu, da je “glasovanje o interpelaciji pokazalo, da opozicija še vedno nima glasov za rušenje vlade. Naši poslanci, ki so interpelacijo podprli navkljub koalicijski pogodbi, pa se bodo morali odločiti, ali se še vidijo v naši stranki ali ne. Na dveh stolih ne bodo mogli sedeti”, je bilo mogoče razumeti kot olajšanje in namig  naj “uporniki” čim prej zapustijo stranko. V komentarjih na družbenih omrežjih je “Zdravc” dobil podporo vsaj v tistem delu, ki podpira koalicijo.

https://twitter.com/JozeBizjak/status/1375157048816640007

Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić naj bi se z Jurijem Lepom že danes pogovorili o novem sodelovanju v neodvisni poslanski skupini. Seveda bi glede na to, da je bila v zadnjem pol leta veliko medijske podpore deležna poslanska skupina DeSUS-a, ki je spravila ob živce dva predsednika stranke Pivčevo in Erjavca in še enega podpredsednika stranke Gantarja, bi Sluga, Rajič in Zorčič lahko mirno ostali v poslanski skupini in se naslonili nazaj  ter spremljali vožnjo “ladje”. Vendar se zdi, da bi jih še preden bi prišli do kopnega pometali v morje. Zato je veliko bolj verjetno, da bodo v prihodnjih dneh realizirali idejo o neodvisni poslanski skupini, ki bo očitno teren za neko novo zgodbo, ki bi lahko prav preko te neodvisne poslanske skupine pred volitvami dobila status parlamentarne stranke. Zato bo zanimivo spremljati, kaj se bo dogajalo v prihodnjih dneh in mesecih. Ne glede na veselje ob zavrnitvi interpelacije in obenem končni rešitvi problema SMC-ja, koalicijo v prihodnjih tednih čakata dve zanimivi glasovanji glede ustavne obtožbe in predvsem zamenjave na vrhu državnega zbora. Če se Zorčič ne bo prostovoljno umaknil z vodenja državnega zbora, bi lahko po tajnem glasovanju koalicijo še kako bolela glava.
https://twitter.com/PeterSusnik/status/1374835095002083328

Se najbolj simpatičen dogodek včerajšnjega dogajanja je bila seja izvršilnega odbora DeSUS-a, ki je bila sklicana v sredo pozno zvečer za čas, ko se je v parlamentu pričakovalo glasovanje o nezaupnici Vasku Simonitiju. Seveda so se seje izvršilnega odbora udeležili trije poslanci, ki so ravnali po znani Peterletovi maksimi v slovenski politiki: “Naj gre ta kelih mimo mene”.
Po Erjavčevem odstopu iz DeSUS-a namreč začasno zastopa Anton Balažek. Članice in člani so se na včerajšnjem izvršnem odboru seznanili s programom aktivnosti stranke do kongresa, ki bo predvidoma junija. “Kot so sporočili iz stranke, program predvideva krepitev osnovnega poslanstva stranke, ki postavlja v ospredje skrb za upokojence, ranljive skupine in medgeneracijsko sodelovanje”.
Manjkalo je smo sporočilo za javnost, v katerem bi iz stranke sporočili, da “je stranka utrdila svojo večkrat izpričano opozicijsko držo”. Je pa presenetljiva novica, da je v stranki DeSUS prenehalo članstvo ministru za kmetijstvo Jožetu Podgoršku, ki so ga nekateri že videli kot novega predsednika stranke na izrednem kongresu stranke.
Nekateri so namreč navijali za hitri izredni kongres stranke v prihodnjih mesecih, na katerem bi stranko prevzel prav Podgoršek. Zato je bilo toliko bolj presenetljivo, da mu je prenehalo članstvo v stranki, iz katere je izstopil tudi Tomaž Gantar. Slednje seveda ni bilo nobeno presenečenje.

COMMENTS

Wordpress (0)