(V ŽIVO) “Obžalujem, da jih ni, ker bi sicer slišali te informacije in bi govorili manj neumnosti,”- Tako je Janez Janša na Brdu pri Kranju komentiral odsotnosti Levice in LMŠ, ki Janši grozi z ustavno obtožbo zaradi (ne)naročanja cepiva Pfizer/BioNTech – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Obžalujem, da jih ni, ker bi sicer slišali te informacije in bi govorili manj neumnosti,”- Tako je Janez Janša na Brdu pri Kranju komentiral odsotnosti Levice in LMŠ, ki Janši grozi z ustavno obtožbo zaradi (ne)naročanja cepiva Pfizer/BioNTech

(V ŽIVO) “Obžalujem, da jih ni, ker bi sicer slišali te informacije in bi govorili manj neumnosti,”- Tako je Janez Janša na Brdu pri Kranju komentiral odsotnosti Levice in LMŠ, ki Janši  grozi z ustavno obtožbo zaradi (ne)naročanja cepiva Pfizer/BioNTech

Predsednik republike Borut Pahor je na Brdu pri Kranju organiziral že drugo srečanje vodij parlamentarnih strank, ki so se jim danes pridružili tudi vodje poslanskih skupin ter minister za zdravje Janeza Poklukar in njegove strokovne skupine. Tudi med udeleženci  na Brdu odmeva razkritje, da se je Slovenija jeseni odrekla RNK-cepivom, ker je računala na odmerke cepiva AstraZenece. Predsednica SD-ja Tanja Fajon je že najavila, da bodo zahtevali odgovore. Namera predsednika države, da bi sestanek zmehčal odnose med koalicijo in opozicijo, pa je po novem zapletu bolj malo verjetna.

“Sestanek je bil koristen,” je ocenil premier Janez Janša. Ocenil je, da so zdaj vsi udeleženi dobili občutek, s kakšnimi dilemami se srečuje vlada. Tudi on je dejal, da bo izmenjava informacij pogostejša, ponovno se bodo srečali čez mesec dni oziroma pred zaostritvijo ukrepov, če bo to potrebno. “Obžalujem, da jih ni, ker bi sicer slišali te informacije in bi govorili manj neumnosti,” je dejal glede odsotnosti LMŠ in Levice.

Glede (ne)naročanja cepiva Pfizer/BioNTech pa je dejal, da “obžaluje, da se odsotni niso mogli seznaniti z dejstvi”, saj so danes govorili tudi o tem. “Lani je veljalo, da bo prvo cepivo cepivo AstraZenece in na podlagi tega so se države članice odločale predvsem za to cepivo. Potem pa so bili zapleti in prvo odobreno je bilo Pfizerjevo cepivo,” je pojasnil. Pri nas je to sovpadalo z odstopom ministra za zdravje in Janša pravi, da je takrat ukazal, da takoj naročijo dodatno cepivo. “Do takrat pa je bila ne le pri nas favorizirana AstraZeneca in danes teh dilem ne bi bilo, če bi podjetje dobavljalo cepivo v skladu s pogodbo,” je poudaril. In to danes, tako premier, vpliva na precepljenost.

“Dejstvo je, da je Slovenija skladno z informacijami, ki so bile, kandidirala za najbolj obetavna cepiva. In hkrati je to pomenilo, da bodo prva, a se je nato zgodilo obratno, AstraZeneca ni prišla z obljubljenimi količinami, hkrati pa je bilo takoj, ko so to opazili, na ministrstvu za zdravje intervenirali. Cepiva za Slovenijo je naročenega dovolj, je pa res, da dobave zaostajajo, predvsem pri AstraZeneci. Po intervenciji pa imamo pogodbo za dodatnih 912.000 odmerkov Pfizerja, čakamo še odobritev dodatnih 400.000 in 300.000 odmerkov cepiva Moderna,” je pojasnil Poklukar, ki pravi, da sta trenutno ključni zadevi dobava in razdeljevanje cepiva.

“Danes smo se na Brdu pri Kranju zbrali politični in strokovni voditelji, ki jim je zaupano, da uspešno, čim prej, v zadovoljstvo vseh zaključijo zdravstveno krizo,” je Pahor povedal po skoraj štiriurnem posvetu in tudi že napovedal, da se bodo sestali znova, če ne prej, čez mesec dni. “Zrelost slovenske politike je v teh razmerah mogoče ocenjevati po tem, kako in koliko se je sposobna osredotočiti na najpomembnejše vprašanje tega časa. To je premagovanje zdravstvene krize in okrevanje po tem,” je povedal in dodal, da so ob tem tudi druga vprašanja, ki jih ta situacija ne more dati iz dnevnega reda. Ocenil je, da je prevladalo spoznanje, da je za vse dobro, če rešitve iščejo skupaj.

Zdravstveni minister Janez Poklukar je povedal, da je sestanek podal različna mnenja političnih strank, ampak je bil vseskozi konstruktiven ter težil k cilju čim boljšega obvladovanja epidemije. “Pogovarjali smo se o tretjem valu, ki nam lahko grozi,” je povedal in dodal, da so meje, ki jim narekujejo obvladovanje epidemije, kapacitete zdravstva. Razmišljanje o sproščanju ukrepov enostavno ni možno, je povedal Poklukar. “Stroka je danes pozvala politiko, da v boj proti epidemiji stopi enotno in da v primeru težjih situacij morda skupaj zavzame stališče, ki ga bodo potemtakem lahko razumeli prebivalci v širšem krogu,” je nadaljeval. Kot je povedal, so se dogovorili, da se bodo na tovrstnih srečanjih sestajali enkrat mesečno, v primeru zaostrovanja situacij tudi pogosteje.

COMMENTS

Wordpress (0)