Norveški zdravnik: Bolj verjetno je, da so krvni strdki povezani s cepivom AstraZeneca kot ne – TOPNEWS.si

Norveški zdravnik: Bolj verjetno je, da so krvni strdki povezani s cepivom AstraZeneca kot ne

Norveški zdravnik: Bolj verjetno je, da so krvni strdki povezani s cepivom AstraZeneca kot ne

Pal Andre Holme, profesor in zdravnik z univerze v Oslu, ki je specializiran za motnje krvavitev, meni, da “obstaja večja verjetnost povezave med cepivom AstraZeneca in primeri krvnih strdkov, kot pa da je ni.”

“Previdno bom rekel, da obstaja povezava, vendar je upravičeno verjeti, da obstaja povezava med dejstvom, da so bili bolniki pred kratkim cepljeni, in da so kasneje dobili neželene učinke, ki so zelo redki,” je dejal Holme v LRK.

Norveška je v torek za 14 dni prekinila cepljenje z AstraZeneco zaradi več prijavljenih primerov krvnih strdkov po cepljenju. Ena ženska, stara 30 let, je umrla na severu Norveške po krvavitvi v možganih. Zgodilo se je deset dni po tem, ko je bila cepljena.

Tudi trije mlajši zdravstveni delavci so po cepljenju dobili strdke, nato so jih hospitalizirali, eden od njih pa je naslednji dan umrl.

“Zdi se, da imunski odziv na cepivo ustvarja strdke”

“Zdi se, da se imunski odziv na cepivo kaže tako, da sproži krvni strdek in zmanjša trombocite. Vemo za podobna stanja, ki jih povzročajo nekatera zdravila,” pravi Holme.

“Imunski odziv po cepljenju, ki med drugim povzroči nastanek protiteles, lahko navzkrižno reagira s površinskimi beljakovinami na trombocitih in sproži sistem strjevanja krvi tako, da dobite krvni strdek,” dodaja.

“Protitelesa se lahko odložijo tudi na trombocite, tako da se umaknejo iz obtoka, s čimer dobimo nižje trombocite v krvi,” zaključi.

Norveška agencija za zdravila še vedno preiskuje te primere. Za cepivo AstraZeneca še ni dokazano, da je povezano s krvnimi strdki, vendar slednje tudi ni bilo ovrženo.

Preiskavo vodi tudi Evropska agencija za zdravila (EMA), ki bo rezultate svojih raziskav objavila v četrtek.

COMMENTS

Wordpress (0)