Švedski raziskovalni inštitut SPRI: ZDA so največji izvoznik, Savdska Arabija pa največji kupec orožja – Rusi so leta 2020 zabeležili padec izvoza – TOPNEWS.si

Švedski raziskovalni inštitut SPRI: ZDA so največji izvoznik, Savdska Arabija pa največji kupec orožja – Rusi so leta 2020 zabeležili padec izvoza

Švedski raziskovalni inštitut SPRI: ZDA so največji izvoznik, Savdska Arabija pa največji kupec orožja – Rusi so leta 2020 zabeležili padec izvoza

Švedski raziskovalni inštitut SPRI je sporočil, da so ZDA še vedno največji svetovni izvoznik orožja na svetu z več kot tretjino deleža v svetovni prodaji v zadnjih petih letih in da se je ameriški izvoz v obdobju 2016–2020 povečal – kar za 15 odstotkov.

Ameriški proizvajalci so orožje prodali v 96 držav, polovica pa je bila dobavljena na Bližnji vzhod.

“Prezgodaj je, da bi zanesljivo ocenili, ali je obdobje hitre rasti transferja orožja, ki je trajalo dve desetletji, končano,” je dejal Pieter Weizmann, višji raziskovalec v oddelku za programe oboroževanja in vojaške izdatke pri SIPRI.

V pandemiji leta 2020 se je vrednost prodaje orožja zmanjšala za 16 odstotkov, vendar je SIPRI v odgovoru bil previden, ali je vzrok za to covid-19.

Orožarska industrija je prav tako zabeležila motnje v oskrbovalnih verigah, vendar je bilo večino orožja naročenega še pred letom 2020 in “med pandemijo je več držav sklenilo zelo pomembne dogovore,” je dejal Weizmann.

Navedel je primere Poljske, Japonske in Nemčije, ki so naročile veliko število lovskih letal.

 

Savdska Arabija velik kupec

Cilj četrtine ameriškega izvoza orožja na Bližnji vzhod je bila Savdska Arabija, zaradi česar je bila za ZDA najpomembnejši trg.

“Ali bo kabinet novega ameriškega predsednika Joeja Bidna izvedel revizijo politike izvoza orožja v Savdsko Arabijo, bomo šele videli,” poudarja strokovnjak švedskega inštituta.

Čeprav so ZDA signalizirale ostrejše stališče glede izvoza vodenih bomb, ki jih uporabljajo v konfliktu v Jemnu, “je malo verjetno, da bodo ZDA prekinile dobavo naprednih lovskih letal ali ladij,” dodaja.

Savdska Arabija ostaja največja svetovna uvoznica z 11-odstotnim deležem celotnega uvoza.

Veliki izvoznici sta bili tudi Velika Britanija in Francija, vendar se je britanski delež v izvozu z dokončanjem velikih dobav lovskih letal v Savdsko Arabijo zmanjšal.

Velik padec ruskega izvoza

Rusija je v tabeli izvoznikov med leti 2016 do 2020 zasedla drugo mesto s petino deleža v svetovnih dobavah orožja. Orožje so prodali v 45 držav, več kot polovica izvoza pa je šla v Indijo, na Kitajsko in v Alžirijo.

Ruski izvoz pa se je v primerjavi s prejšnjim petletnim obdobjem zmanjšal za petino, “predvsem zaradi znatnega padca prodaje v Indijo”, je dejal Weizmann.

Indija, druga uvoznica na svetu, si je prizadevala za diverzifikacijo dobaviteljev orožja in izgradnjo domače proizvodne zmogljivosti.

Francija se je na lestvici izvoznikov uvrstila na tretje mesto z osemodstotnim deležem v dobavah, poslovala je z Indijo, Egiptom in Katarjem, so sporočili iz inštituta.

Med petimi izvoznicami sta bili tudi Nemčija in Kitajska, je ugotovil SIPRI in dodal, da prvih pet predstavlja tri četrtine svetovnega izvoza orožja.

Težave Kitajske

Kitajska je dobavila orožje 51 državam, vendar je bilo več političnih trgov zaprtih iz političnih razlogov, med njimi Indija, Japonska in Avstralija.

Kitajski izvoz se je v primerjavi s prejšnjim petletnim obdobjem zmanjšal za skoraj osem odstotkov in po navedbah SIPRI-ja ni bistveno prodrl na trg Bližnjega vzhoda.

Azija in Oceanija sta bili glavni regiji uvoza orožja, saj predstavljata 42 odstotkov svetovnega uvoza.

Sledi ji Bližnji vzhod s tretjino deleža, na lestvico desetih največjih uvoznikov na svetu pa so se uvrstili Egipt, Katar in Združeni arabski emirati (ZAE).

Inštitut uporablja petletni cikel za ublažitev vpliva nihanj, ki povzročajo velika naročila.

Baza podatkov o orožju ne vključuje osebnega orožja in temelji na javnih virih, od nacionalnih in regionalnih časopisov do specializiranih mednarodnih revij, pa tudi vladnih in industrijskih poročil.

COMMENTS

Wordpress (0)