“Simona, mislim, da svoje naloge nisi najboljše opravila” – Matjaž Han pokroviteljsko tikal ministrico in zato dobil opozorilo predsednika DZ Igorja Zorčiča, ki je poslance prosil, “naj se ne izkašljujejo v dvorani” – TOPNEWS.si

“Simona, mislim, da svoje naloge nisi najboljše opravila” – Matjaž Han pokroviteljsko tikal ministrico in zato dobil opozorilo predsednika DZ Igorja Zorčiča, ki je poslance prosil, “naj se ne izkašljujejo v dvorani”

“Simona, mislim, da svoje naloge nisi najboljše opravila” – Matjaž Han pokroviteljsko tikal ministrico in zato dobil opozorilo predsednika DZ Igorja Zorčiča, ki je poslance prosil, “naj se ne izkašljujejo v dvorani”

Izredna seja DZ, na kateri so obravnavali interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec se je zavlekla globoko v drugo polovico noči, saj je do glasovanja prišlo šele nekaj po eni uri zjutraj. Poslanci izkoristili praktično celotnih 16 ur za razpravo, neizkoriščenih pa je ostalo samo 12 minut. Za interpelacijo je glasovalo 38 poslancev, proti pa 41. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti vsaj 46 poslancev.

Med zadnjimi razpravljavci je bil po celodnevni razpravi Matjaž Han, ki je bil kot vodja poslanske skupine v času vlade Mira Cerarja štiri leta koalicijski sopotnik Simone Kustec, ki je takrat opravljal vlogo vodje poslanske skupine. Zato si je seveda privoščil tikanje ministrice, ki ji je očital, da svoje naloge ni najbolje opravila in zato napovedal podporo interpelaciji.

“Cel dan sem mogel čakati, da bom prišel na besedo, ampak jaz se vam moram opravičiti. Saj sem se mislil že odpovedati po nastopu ministrice, predvsem v tem zadnjem delu, pa vendarle moram ene dve besedi vendarle reči. Ne zameriti ministrica, ker te bom tikal.

Po zadnjem nastopu sem spoznal Simono….Pustimo zdaj te Bele knjige, itn., saj če gledamo kdo je ministrstvo vodil v zadnjih štirih letih, saj se ve, kdo je vodil, tudi SMC. Ja. Tako da, štiri leta ministrica, s Simono sva bila na nek način sopotnika v koaliciji in sva se verjetno dodobra obadva spoznala in moram reči, da sem zelo dobro poznal in poznam tvoja politična stališča, zelo dobro poznam na nek način tvoje ideale in tudi tvoja razmišljanja. Žal mi je, res mi je žal, ker imam občutek, da se zelo dobro poznava, kje so se ta stališča, kje so se ti ideali, kje so se ti pogledi v tako kratkem času izgubili. Ne vem. Človek je intelektualec, človek je akademsko izobražen, da tako na hitro izgubiš ideale, pa to jaz ne vem no. Zdaj ne vem, lahko je biti zelo fino, verjetno je biti fino minister. Jaz verjetno nikdar ne bom minister, razlogov je več, ampak, ali je res tako fino biti minister…Tako da, kot so kolegi že moji vse pač povedali, jaz žal, meni je zelo žal, bom podprl to interpelacijo, ker mislim, da, Simona, nisi naloge najboljše opravila.”

Matjaž Han je zato bil deležen opozorila predsednika državnega zbora in strankarskega kolega ministrice Igorja Zorčiča. “Spoštovani kolegice in kolegi, ker vas je tu relativno veliko, jaz bi vseeno apeliral, da na vas tukaj tudi javno, da glede na to, da opravljamo poklicno funkcijo, v skladu z ustavo, v skladu s poslovnikom, da se vikamo. Saj smo prijatelji in kolegi med seboj in spijemo kavo in se seveda tam tikamo. Tukaj smo pa vendarle v službi. Tudi v okviru upravljanja službe, v okviru različnih institucij in vseeno prosim, da se vikamo v tej dvorani…”

Ob pozni uri se je Matjaž Han še enkrat zmotil, ko je tikal predsednika, kar je sprožilo veliko smeha v dvorani. Spoštovani predsednik, bom upošteval tvoje navodilo, se ti opravičujem, se opravičujem…”, kar je sprožilo veliko smeha v dvorani.

Nenavadna intervencija predsednika državnega zbora se je zgodila že med predstavitvami stališč poslanskih skupin, ko se je oglasil tudi predsednik DZ Igor Zorčič, ki je dejal, da sliši kašelj v dvorani. O imenih ni želel govoriti, je pa poslance pozval, naj bodo odgovorni pri preprečevanju širjenja okužb.

“Spoštovane kolegice in kolegi! Ker slišim kašelj v tej dvorani, ne bom nikogar poimenoval, bi vas prosil, da ste toliko odgovorni, da zdaj jaz razumem, če se nekdo mora izkašljati, ampak tisti, ki pa redno kašlja, pa da je toliko odgovoren, in da v tem smislu prepreči morebitno širjenje kakršnihkoli okužb v tej dvorani”.
V razpravi so poslanci pogrešali prisotnost predsednika vlade Janeza Janše. Če bi povzeli celotno razpravo je bila ost kritike v 20 točkah na račun ministrice usmerjena predvsem v točko prevelikega popuščanja “prvemu ministru”. Predlagatelj interpelacije in vodja poslanske skupine Levice Tašner Vatovec je namreč ministrovanje Simone Kustec ocenil kot beg od odgovornosti za svoj resor. “…Je kimavo podrejanje prvemu ministru, njegovi arogantni razdvajajoči agendi, ki ne razume, noče razumeti in si želi podrediti tudi ta segment družbenega življenja. Ministrica se tako sama aktivno postavlja v to pasivno vlogo. Ministrica se je odločila, da bo ne ministrica….Ali, ministrica, tudi vi pristajate na zlobno tezo o mainstream medijih, #MSM, to, kar uporablja SDS že kakšno desetletje? Da obstaja neka velika zarota, ki se obrača vedno proti Janezu Janši in njegovim sopotnikom? Ali ste tudi vi v tej vlogi, ko zdaj že napadate t. i. mainstream medije? Ker jaz si drugače tega ne morem razlagati. Beremo, vsak dan beremo nova in nova pisma; recimo danes je bilo objavljeno pismo profesorjev iz Gimnazije Bežigrad, 54 se jih je podpisalo, ki kritizirajo rušenje demokratičnih standardov v tej državi, ki ga vodi ta vlada, katere del ste, hočete ali nočete, tudi vi, ministrica”.

Tudi zaključni govor ministrice Kustečeva, ki je zgodaj zjutraj uspešno prestala interpelacijo in ostaja ministrica za izobraževanje, je bil zelo čustven, V njem je pojasnila tudi svojo daljšo odsotnost iz javnosti, ki je bila predvsem posledica negativnih komentarjev na njen račun. Kot dokaz je poslancem pokazala tudi brošuro oziroma knjigo, ki so ji  jo pripravili kolegi na ministrstvu in ki je, kot je dejala ministrica “rezultat zadnjih dveh mesecev negativnih komentarjev po spletnih medijih na  njen račun”.

“Grozne besede so to. Besede, ki pravzaprav nimajo nikakršnega čuta več do kakršnekoli človečnosti in človeškosti. In to je bil razlog, zakaj me niste videli en mesec. Sem delala, nisem potrebovala nikakršnega počitka, nikakršnega odmora, ampak sem zaradi zaščite lastne integritete, tega, kar se je znašlo tukaj, polovica tega je s strani gospoda, ki ga je poslanec Han omenil prej. Zaradi tega. In če imamo namen na takšen način nadaljevati dialog v javnosti in na ta način sporočati, da je to tisti pravi spoštljiv dialog v tej naši družbi, potem se bomo žal morali srečevati samo na takšnih javnih srečanjih”.

Mojca Škrinjar je 16 urno razpravo o delu ministrice Kustečeve povzela “kot 16 ur mučenje ženske”. “Kaj je prinesla današnja interpelacija? 16 ur, 16 ur mučenja ženske, ki vodi drugi najtežji resor v teh časih, v tej državi. Izmišljene, potvorjene podatke, laži, manipulacije, celo šovinistične pripombe strank predlagateljev z levice. Je izguba časa in denarja. Kar pa je najtežje in najhuje, podton, ki je grozljiv in preglasi vse in ki se vidi iz razprav. Predlagatelji, leve stranke, sploh ne dojamejo koncepta demokracije, da se menjavajo stranke na oblasti. Ampak to, da niso oni nenehno na oblasti, jemljejo kot anomalijo. To pa nakazuje na totalitaristično miselnost, ki sodi na smetišče zgodovine. Jaz čestitam ministrici za pokončno držo, za vztrajnost, pogum in pa herojsko prenašanje tega 16 urnega mučenja”.

Seja državnega zbora je bila delno izvedena na daljavo, kar pomeni, da je del poslancev, ki jim je bila odrejena karantena ali so v samoizolaciji, sejo spremljal na daljavo. Očitno pa se je pri vzpostavitvi dela poslancev na daljavo pojavilo nekaj težav, saj so za pol ure prestavili začetek seje. Prav tako so na koncu voljo poslanca Željka Ciglerja namesto z napravo morali preveriti kar po telefonu. Cigler je glasoval za interpelacijo. Navzočih je bilo 80 poslank in poslancev, za je glasovalo 38, proti 41.

COMMENTS

Wordpress (0)