“On je operativec trde levice, ki ruši vlado” – Janez Janša v Gregorju Golobiču našel krivca, ki “ruši koalicijske partnerje DeSUS in SMC” – Janša “markiral” tudi Janjo Sluga in Ljudmilo Novak – TOPNEWS.si

“On je operativec trde levice, ki ruši vlado” – Janez Janša v Gregorju Golobiču našel krivca, ki “ruši koalicijske partnerje DeSUS in SMC” – Janša “markiral” tudi Janjo Sluga in Ljudmilo Novak

“On je operativec trde levice, ki ruši vlado” – Janez Janša v Gregorju Golobiču našel krivca, ki “ruši koalicijske partnerje DeSUS in SMC” – Janša “markiral” tudi Janjo Sluga in Ljudmilo Novak

Včeraj je minilo leto dni, odkar je zaprisegla 14. slovenska vlada pod vodstvom premierja Janeza Janše. Predsednik vlade je v intervjuju za Planet TV med drugim spregovoril o podpori vladi, sporih v DeSUS-u, ki so bili po njegovi oceni v veliki meri uvoženi, ter o Gregorju Golobiču, ki ga je obtožil, da je “on glavni operativec, ki ruši vlado”. Janša je Golobiča omenjal predvsem v kontekstu zadnjih dogodkov v SMC- ju. O “Golobičevem klanu” je na seji sveta stranke v četrtek zvečer govoril tudi Zdravko Počivalšek predsednik SMC. Janša pa je “markiral” Janjo Sluga in Ljudmilo Novak, z izjavo, da “je Janja Sluga za SMC to, kar je gospa Ljudmila Novak za Novo Slovenijo”. Ministrica za pravosodje Lilijana  Kozlovič, ki v četrtek zvečer ni stopila pred kamere z Zdravkom Počivalškom, pa je po oceni Janše kriva, za palet s tožilci, ker je pripravila šibki razpis. Del teh “zapletov” je po njegovih besedah nastal tudi zaradi njenega šibkega vodenja resorjev.

Na vprašanje, kdo je v resnici tisti, ki ruši stranke, ki sodelujejo z vlado, pa je premier Janša dejal, da če bi iskali ime, ki se operativno s tem ukvarja in še zdaleč ni edino, je to Gregor Golobič. “On je operativec trde levice, ki sredi epidemije ruši vlado. Številni v trdi levici to vedo, nekateri tudi ne, in naivno mislijo, da sledijo nekim programskim ciljem lastnih strank. Dejansko pa je to odraz nesuverenosti teh strank, ki se pustijo voditi od zunaj raznim interesnim lobijem, ne da bi v celoti sploh vedeli, kakšni interesi so zadaj. Včasih smo temu na vasi rekli, da prodajajo opeke za druge. Ampak to je spet njihova stvar, če želijo prodajati opeke, naj jih pač prodajajo, vendar naj tega ne delajo, da se izkorišča epidemija za rušenje vlade, ker je to katastrofa za vse. Mislim, da je Slovenija edina država v Evropi in svetu, kjer je opozicija izbrala taktiko sredi epidemije, da kolikor slabše za Slovenijo, toliko boljše za levico,” je med drugim povedal Janša.

“Vse to, kar se je z DeSUS dogajalo od lanske jeseni in dobilo epilog z odhodom Karla Erjavca, je bilo sproženo v glavnem od zunaj z namenom, da se ruši stranka, ki je imela v vladi ključni resor, in sicer ministrstvo za zdravje. To dejstvo, minister za zdravje je odstopil sredi vrha drugega vala epidemije, je pač imelo svoje posledice. Bilo je težko, bitka na dveh frontah in to ceno smo plačali. Takšno in drugačno, in kar se tiče posledic epidemije, je bilo to dejanje skrajno neodgovorno. Skrajno neodgovorno,” je poudaril Janez Janša, ko je  kritiziral potezo Tomaža Gantarja, od katerega je sicer, po odhodu DeSUS-a iz koalicije, sam zahteval, da naj odstopi.

O tem, ali bi DeSUS v prihodnje utegnil spet pristopiti k vladi s posebnim sporazumom, pa je Janša izrazil mnenje, da spoštuje suverenost drugih strank. “Ne glede na to, da smo vedeli, da je spor v DeSUS-u v veliki meri uvožen od zunaj s strani predvsem političnih sil trde levice s pomočjo osrednjih medijev, se v to nismo vmešavali, ker pač mora vsaka stranka razčistiti sama pri sebi tudi zunanje pritiske. Slovenski politični prostor bo normalen, ko bo imel več suverenih strank. To pomeni takrat, ko bodo o tem, kaj bo stranka počela, odločali člani in poslanci določene stranke, ne pa ekrani nacionalne ali komercialne televizije POP TV in vse tisto, kar se skriva v ozadju,” je prepričan Janša, ki hkrati ocenjuje, da je Erjavec stranko upokojencev rušil z namenom, da ruši vlado. “To, kar se je sedaj zgodilo, je tipičen dokaz oziroma zadnji možni dokaz, ker odhod Karla Erjavca, potem ko ta projekt ni uspel, je značilen. Ker on je govoril, da je prišel zato, da bo pomagal stranki, dejansko je stranko rušil, z namenom, da se ruši vlada in dejansko je danes situacija, kar se DeSUS-a tiče v relaciji do vlade ali pa večine ali pa opozicije v državnem zboru teoretično drugačna, ker je pač stranka sprejela sklep, da ni več v vladni koaliciji. Poslanska skupina pa v zvezi s tem, kolikor vem, ni sprejela nobenega formalnega stališča v tej zvezi s tem. Za razmerje sil v državnem zboru pa je pomembno, kaj reče poslanska skupina,” je dejal Janša.

Dodal je sicer, da ima poslanska skupina DeSUS kljub odhodu iz koalicije enak položaj kot pred enim letom, saj imajo še vedno podpredsednika državnega zbora iz kvote koalicije kot tudi nekatera pomembna delovna telesa, ki jih vodijo, in se v tem pogledu pravzaprav ni nič spremenilo. “Tudi v pogovoru s poslanci so jasno in pošteno povedali, da pač spoštujejo sklepe lastne stranke, ampak da bodo koalicijsko pogodbo, ki so jo soustvarjali, izvajali naprej, ker je to v korist tistih, ki so jih volili. Tudi minister, ki je bil predlagan v vlado na predlog poslanske skupine DeSUS-a, še naprej uživa podporo poslanske skupine DeSUS in dokler bo tako, bo še naprej ostal minister,” je zagotovil.

Za konec se je odzval še na nedavno pismo evropsko poslanke Ljudmile Novak. “Glejte, to kar je gospa Janja Sluga za SMC, to je gospa Ljudmila Novak za Novo Slovenijo. Nobena s tem, kar počne, ne škodi meni ali pa Slovenski demokratski stranki. Škodita delno državi, predvsem pa svojima strankama, in to je pač zadeva, s katero se morajo ukvarjati v njunih strankah.”

Premier Janša je v nadaljevanju spregovoril tudi o tožilstvu. Evropski komisar za pravosodje je Slovenijo pozval, naj čim prej imenuje dva slovenska člana evropskega tožilstva. Kandidata, ki ju je predlagala ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič, namreč nista dobila zelene luči na vladi.

O nastopu ministrice Kozlovičeve v oddaji Studio City, ki je pri tem vprašanju molčala, pa je predsednik vlade povedal, da je vlada v tem mandatu imenovala vrsto tožilcev, nekaterih pač še ni. “Nikjer tudi ne piše, koliko časa lahko traja nek postopek. Zagotovo bo vlada tukaj v primerjavi z državnim tožilstvom ravnala s svetlobno hitrostjo ne glede na to, kdaj bo o čem odločila. Več kot milijarda evrov je bila oprana v državni banki pred več kot desetimi leti, pa ni še nobene obtožnice,” je pojasnil.

Del teh “zapletov” je po njegovih besedah nastal tudi zaradi njenega šibkega vodenja resorjev. Ob tem je omenil, da je ministrica vladi predlagala na evropske funkcije tožilce, ki ne znajo tujega jezika. “Mi zahtevamo znanje tujega jezika za sekretarsko mesto v kabinetu. Tam se predlaga ljudi, ki priznajo, da tega ne znajo. Zakaj pa se takšne ljudi predlaga, si lahko vsak misli sam.”

Janša odgovarja, da je tu treba povedati, da so po tem, ko je trdo jedro levičarske opozicije v Sloveniji pogorelo v slovenskem parlamentu, skušali to bitko prenesti na evropski parket, to pa v Evropi nikogar ne zanima.

“Ta izvoz ‘problemov’ in ‘namišljene cenzure’ iz Slovenije na evropski parket je namenjen temu, da se to ponovno uvozi nazaj v Slovenijo. Potem ko so pogoreli doma, so skušali zunaj,” dodaja Janša. Je pa dejal, da v času, ko Slovenija vrši zaključne priprave na predsedovanje, to predstavlja motnjo. “To je zelo podlo od opozicije. Po eni strani izkorišča epidemijo, da bi dobila nazaj puško, ki jo je odvrgla sama. Po drugi strani pa težave, ki dejansko obstajajo, zakriva pred Evropo na ta način, da tja izvaža umetne dileme in lažne obtožbe,” pravi.

Na vprašanje, ali Janša ne misli, da bi bilo napadov in pritiska na vlado manj, če bi omejili svoje objave, pa predsednik vlade odgovarja, da ravno obratno. “Twitter sploh ne bi bil zanimiv in ga ne bi omenjali, če bi bil slovenski medijski prostor normalen. Twitter odmeva v medijskem prostoru, ki je enostranski, ker gre, če se vojaško izrazim, za obrambno orožje tistih, ki lahko zgolj “čivkajo”, ker sicer njihov glas ne pride do javnosti,” je opozoril in dodal, da v državah, kjer je medijski prostor normalen, Twitter deluje zgolj kot dodatek. “Tam pa, kjer medijski prostor ni normalen in kjer je na delu samocenzura ali pa osrednji mediji opravljajo vlogo podaljškov političnih strank, je Twitter obramba pred cenzuro,” je poudaril Janša.

COMMENTS

Wordpress (0)