Pandemija korone je močneje prizadela ženske kot moške – TOPNEWS.si

Pandemija korone je močneje prizadela ženske kot moške

Pandemija korone je močneje prizadela ženske kot moške

Pandemija koronavirusa je še posebej prizadela ženske, saj so na prvi bojni črti v poklicih, v katerih so pogosto zastopane kot zdravnice, medicinske sestre, učiteljice ali prodajalke, pa tudi doma, kjer so prevzele še več odgovornosti, piše v poročilu, ki ga je objavila Evropska komisij v luči mednarodnega dneva žena.

Več kot tri četrtine – 76 odstotkov zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu so ženske, 86 odstotkov delavcev v osebni negi v zdravstvenih službah odpade na ženske. V času pandemije so se ženske v teh sektorjih soočale z neprimerljivo večjo delovno obremenitvijo, zdravstvenimi tveganji in izzivi na področju poslovnega in zasebnega življenja, piše v poročilu.

“Vzemimo si trenutek, da se zahvalimo ženskam za njihov pogum, sočutje in prispevek k boju proti tej krizi, vključno z njihovo skrbjo za delovanje naših družb in sistemov oskrbe ter razpoložljivostjo najosnovnejših storitev,” je sporočila Komisija.

Pandemija je močno vplivala na enakost spolov in položaj žensk

V državah članicah Evropske unije so med koronakrizo zabeležili porast nasilja v družini. V Franciji se je število prijav nasilja v prvih nekaj tednih povečalo za 32 odstotkov, v Litvi za 20 odstotkov, v Španiji pa za 18 odstotkov.

Ženske so večina v sektorjih, ki jih je pandemija najbolj prizadela – trgovina na drobno, gostinstvo, oskrba in gospodinjska opravila -, ker teh poklicev ni mogoče opravljati na daljavo. Med zaklepanjem prebivalstva so ženske v povprečju za nego otrok porabile 62 ur, v primerjavi z moškimi, ki so za to porabili 36 ur, 23 ur na teden za gospodinjska opravila, medtem ko so se moški s temi opravili ubadali 15 ur na dan.

Čeprav so med najbolj izpostavljenimi zdravstvenimi delavci ženske, jih v pandemičnih procesih odločanja skorajda ni bilo. Na primer, v 87 državah, vključno s 17 državami članicami Unije, so 85,2 odstotka nacionalnih delovnih skupin vodili moški, piše v poročilu.

Zaposlenost žensk v EU se je na začetku pandemije zmanjšala nekoliko bolj kot zaposlitev moških, ženske pa imajo od takrat večje težave z iskanjem novih zaposlitev.

“Po drugi strani pa storitveni sektorji, ki jih koronakriza zaradi njihove narave dela ni tako prizadela, kot so informacije in komunikacije, finance in zavarovalništvo, zaposlujejo predvsem moške,” je zaključila Komisija.

COMMENTS

Wordpress (0)