Več kot 60 odstotkov Rusov zavrača cepljenje s Sputnikom V – TOPNEWS.si

Več kot 60 odstotkov Rusov zavrača cepljenje s Sputnikom V

Več kot 60 odstotkov Rusov zavrača cepljenje s Sputnikom V

Skoraj dve tretjini Rusov ne želi prejeti ruskega cepiva proti koronavirusu Sputnik V in približno enako število verjame, da je virus umetno proizvedeno biološko orožje, je pokazala raziskava v ponedeljek, ki jo je izvedel Ištitut Levada Center.

Levada Center je ruska neodvisna, nevladna organizacija za anketiranje in sociološke raziskave, priznana kot tuji agent po ruskem zakonu o tujih agentih iz leta 2012. Ime je dobila po ustanovitelju, prvem ruskem profesorju sociologije Juriju Levadi (1930—2006). Levada Center je eno največjih ruskih raziskovalnih podjetij, ki redno izvaja lastne in naročene ankete ter tržne raziskave.

Inštitut Levada Center je sporočil, da je raziskava, ki so jo opravili prejšnji mesec, pokazala, da 62 odstotkov anketirancev ne želi prejeti ruskega cepiva proti koronavirusu, večina med 18. in 24. letom. Večina je navedla kot glavni razlog neželene učinke, vključno z zvišano telesno temperaturo in utrujenostjo.

Študija, ki so jo izvedli na vzorcu 1.601 ljudeh v 50 regijah, je pokazala, da 64 odstotkov ljudi verjame, da je novi koronavirus biološko orožje.

Izvor covida-19 je zelo politiziran, vendar večina virologov in strokovnjakov za nalezljive bolezni meni, da je najverjetneje nastal naravno.

Misija SZO, ki je obiskala Kitajsko, je prejšnji mesec sporočila, da ni preiskovala, ali je virus pobegnil iz laboratorija, saj meni, da je to zelo malo verjetno. Strokovnjaki SZO verjamejo, da virus izvira iz netopirjev in obstaja več možnosti, kako je prešel na ljudi, morda prek kakšne druge živali.

Prepričanje, da je virus biološko orožje, deli 71 odstotkov Rusov med 40. in 54. letom starosti, le 23 odstotkov pa jih meni, da se je pojavil naravno.  Rusija je od začetka pandemije poročala o skoraj 4,3 milijona okuženih.

V Rusiji so bila odobrena tri cepiva proti covidu-19. Država s približno 145 milijoni prebivalcev je decembra začela množično cepljenje s Sputnikom V. Do 10. februarja je vsaj prvi odmerek prejelo več kot dva milijona Rusov.

COMMENTS

Wordpress (0)