“A v čem je razlika med SDS in MSM mediji? V prvem primeru stranka komandira medij – V drugem primeru mediji komandirajo stranke” – Žiga Turk ve, v čem je razlika med dominantnimi in strankarskimi mediji – TOPNEWS.si

“A v čem je razlika med SDS in MSM mediji? V prvem primeru stranka komandira medij – V drugem primeru mediji komandirajo stranke” – Žiga Turk ve, v čem je razlika med dominantnimi in strankarskimi mediji

“A v čem je razlika med SDS in MSM mediji? V prvem primeru stranka komandira medij – V drugem primeru mediji komandirajo stranke” – Žiga Turk ve, v čem je razlika med dominantnimi in strankarskimi mediji

V Evropski komisiji so prejšnji teden prejeli pismo premierja Janeza Janše z vabilom na obisk v Slovenijo, da se prepričajo o stanju demokracije in svobode medijev. Ob tem so poudarili, da je svoboda medijev steber demokracije in da je primeren okvir za oceno položaja medijev njihovo letno poročilo o vladavini prava.

“Svoboda medijev je steber naših demokracij. Zato to ocenjujemo v našem letnem poročilu o vladavini prava,” so zapisali v komisiji v odzivu na Janševo pismo. Ob tem so dodali, da se je priprava naslednjega letnega poročila o vladavini prava že začela.

“To je primeren okvir za ocenjevanje položaja glede svobode medijev,” so še poudarili in pojasnili, da so izmenjave z državami članicami vsekakor del tega procesa.

Razprava o medijski svobodi in položaju medijev se je z evropskega parketa hitro preselila na domači politični teren. Medtem ko so provladni komentatorji predvsem poudarjali modrost predsednika vlade, ker prvič, “najprej, slovenski premier s tem kaže, da ničesar ne skriva. In drugič, ker kot spretni vojskovodja v tujino izvoženi politični boj prenaša nazaj na domač teren. Izkazalo se je namreč, da so njegovi nasprotniki v tujini trenutno močnejši, na domačem terenu pa šibkejšo,” kot je zapisal portal Domovina.je..

“EK v Slovenijo je dobra poteza, zdaj je dvomov konec. Blef tajkunopisja je razkrit. Nihče od njih si ne želi razkriti umazane družinske skrivnosti medijskih koncentracij, ki je povsem deformiral medijsko krajino,” je zapisal eden od tviterašev Mitja Iršič.

Medtem ko doma vlada prava “vojna” med vladnim Uradom za komuniciranje (Ukom) Slovensko tiskovno agencijo (STA), je situacijo izkoristila ekipa »garažnega« medija iz Maribora, ki si je nadel ime Nacionalna tiskovna agencija.
“Nizkocenovno” nacionalno tiskovno agencijo (NTA) sta ustanovila novinar Nove24TV Aleš Ernecl in še en sovlagatelj, ki po Erneclovih besedah želi ostati neimenovan,” je o projektu povedal Ernecl.

V medijih je bil projekt pripoznan kot Janšev poskus nadomestitve STA, a, kot zatrjuje Ernecl, so povsem odvisni od političnih strank. Erneci je iz stranke SDS izstopil leta 2019. Od takrat ni član nobene stranke, čeprav mu je še najbližje Brščičev DOM, priznava pa, da se vrednostno uvršča bolj na desno oz. kot pravi sam, na demokratično stran.

“80 % medijskega prostora še vedno obvladuje politična klika, ki ji Slovenija ni intimni izbor in ki v svojih skrajnostih, ki se jih vse manj sramuje, deluje transparentno proti slovenskemu narodu, za globalne oligarhe – čeprav so je polna usta ljudi, ljudstva, naroda. A pojem naroda je zanje nekaj vsebinsko praznega, retorično orodje, s katerim se napada resnične demokrate, da se jim očita delovanje proti narodu. Narod pa so oni in njihovi,” je še poudaril Ernecl.”Spiritus movens NTA se je z vsakim pripravljen in sposoben pogovarjati spoštljivo, četudi se z njim ne strinja”.

V Sloveniji nam primanjkuje pravih novic. Edina taka tiskovna agencija je bila do sedaj STA, kjer se je hranilo veliko levičarskih novinarjev, sam direktor pa prejema plačo, večjo od predsednika vlade. Prav zato je bilo v slovenskem medijskem prostoru potrebno nekaj narediti in odgovor je Nacionalna tiskovna agencija (NTA).

Netočni in zavajajoči podatki v levih medijih, da je stranka SDS ustanovila svojo lastno nacionalno tiskovno agencijo, seveda ne pijejo vode. Ta tiskovna agencija nima s stranko SDS popolnoma nič. tudi glavni urednik agencije filozof Aleš Ernecl ni član SDS, kot so mediji napačno navajali.

https://twitter.com/PreglArjan/status/1365792784817479683

A to se kar odločiš in obskuren kanal razglasiš za Nacionalno agencijo? A lahko jaz v kabinet slike obesim in ga razglasim za Narodno galerijo?

“A v čem je razlika med SDS mediji in MSM* mediji? V prvem primeru stranka komandira medij. V drugem primeru mediji komandirajo stranke.*Mainstream Media. Dominantni mediji”.

https://twitter.com/MitjaIrsic/status/136572188539322778

https://twitter.com/pavlijj/status/1365603375392428032

Pod taktirko glavnega urednika, filozofa Aleša Ernecla, bodo pri projektu med drugim sodelovali Tomaž Štih, Vinko Gorenak, Boštjan M. Turk, Alojz Kovšca, Bernard Brščič, Sebastjan Jeretič, Roman Vodeb, Aljuš Pertinač, Edvard Kadič, Jiri Kočica in Kristjan Šarac.

COMMENTS

Wordpress (0)