(V ŽIVO) Predstavitev zahteve opozicije za parlamentarno preiskavo političnega vmešavanja v policijo – KUL Janši in Hojsu očita, da sta na ključne položaje v slovenski policiji postavila kadre SDS – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Predstavitev zahteve opozicije za parlamentarno preiskavo političnega vmešavanja v policijo – KUL Janši in Hojsu očita, da sta na ključne položaje v slovenski policiji postavila kadre SDS

(V ŽIVO) Predstavitev zahteve opozicije za parlamentarno preiskavo političnega vmešavanja v policijo – KUL  Janši in Hojsu očita, da sta na ključne položaje v slovenski policiji postavila kadre SDS

Novinarska konferenca poslanca LMŠ Rudija Medveda o zahtevi za odreditev parlamentarne preiskave o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij za nedopustno vmešavanje v delo policije.

Opozicijski poslanci so včeraj  prvopodpisanim Branetom Golubovićem iz LMŠ-ja  vložili zahtevo za parlamentarno preiskavo, ki bi zagotavljala morebitno nedopustno politično vmešavanje v delo policije.

Pod zahtevo se je podpisalo 39 poslank in poslancev LMŠ-ja, SD-ja, Levice in SAB-a, oziroma celotna koalicije KUL. Zahtevajo parlamentarno preiskavo za ugotovitev “dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij za nedopustno politično vmešavanje v delo slovenske policije, njenih preiskovalnih organov, preiskovalnih skupin in avtonomnih preiskovalnih enot zaradi suma političnega vplivanja na potek in/ali izid predkazenskih in drugih postopkov”.

Pod drobnogled bi vzeli obdobje od nastopa Janševe vlade, torej od 13. marca lani do zdaj. Med nosilci javnih funkcij izpostavljajo notranjega ministra Aleša Hojsa in člane njegovega kabineta ter predsednika vlade Janeza Janšo in člane njegovega kabineta. S preiskavo ugotoviti, “ali politično motivirano kadrovanje poteka z namenom podreditve slovenske policije (predvsem NPU) interesom in volji” članov aktualne vlade in posameznih političnih strank.

Notranji minister Aleš Hojs je za Odmeve na Televiziji Slovenija zagotovil, da bo sodeloval v tej preiskavi. “Ta zadeva me je presenetila, saj v pobudi za ustanovitev te komisije piše, da se na NPU vodi več kazenskih postopkov zoper nosilce oblasti, posebej aktualne ministre te vlade. Jaz tega podatka nimam, torej je očitno gospod Golubović oz. stranka LMŠ bolje obveščena o tem, kaj se dogaja na NPU, kot pristojni, ki smo odgovorni za delo NPU,” je dodal minister.

V obrazložitvi zahteve predlagatelji opozarjajo na kadrovske poteze vladajoče koalicije v policiji, posebej opozarjajo na dogajanje na NPU-ju. Kot so zapisali, je po številnih kadrovskih menjavah danes jasno, da vse ključne položaje v slovenski policiji zasedajo kadri vladajočega SDS-a.

Ob tem pa so v policiji, kot piše v obrazložitvi , našli tudi “nov način umika spornih kriminalistov ali vodij preiskav, ki bi lahko ogrozili interese SDS-a – ustanavljanje delovnih skupin”.

Ministru Hojsu predlagatelji očitajo tudi poseganje po drugih načinih za nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih institucij. “Seznam spornih ravnanj ministra in njegovih sodelavcev je precej dolg,” so zapisali.

 

COMMENTS

Wordpress (0)