Hrvati kupujejo milijon doz ruskega cepiva Sputnik V – Orban in Vučić kupujeta poleg ruskega tudi kitajsko cepivo – Mi pa rajši “crknemo”, kot pa da bi kupili rusko ali kitajsko cepivo – TOPNEWS.si

Hrvati kupujejo milijon doz ruskega cepiva Sputnik V – Orban in Vučić kupujeta poleg ruskega tudi kitajsko cepivo – Mi pa rajši “crknemo”, kot pa da bi kupili rusko ali kitajsko cepivo

Hrvati kupujejo milijon doz ruskega cepiva Sputnik V – Orban in Vučić kupujeta poleg ruskega tudi kitajsko cepivo – Mi pa rajši “crknemo”, kot pa da bi kupili rusko ali kitajsko cepivo

Slovenija je, sodeč po zapisih na družbenih omrežjih, bolj papeška od papeža. Včeraj so mediji obširno poročali o tem, da bo Hrvaški premier Plenković kupil milijon doz ruskega cepiva. Dobil naj bi izredno odobritev (kot na Madžarskem) mimo Eme. Hrvaška pa želi cepiti 70 odstotkov prebivalcev do poletja za boljšo turistično sezono.

Na Hrvaško prihaja milijon odmerkov cepiva Sputnik V, piše Jutarnji list. “V veliki diplomatski akciji je dogovorjeno:  Na Hrvaško prihaja milijon doz ruskega cepiva!

Še bolj kot Plenković je radikalen madžarski premier Orban, ki je poleg ruskega cepiva kupila tudi kitajsko. Orban poudarja, da cepivo iz EU na Madžarsko ne prihaja dovolj hitro. Meni, da je zato treba cepivo uvažati s Kitajske in Rusije ter z Zahoda.

V kratkem naj bi s kitajskim cepivom cepili približno 250.000 Madžarov.

“Vsako cepivo, ki je varno in s katerim je bilo cepljenih že več milijonov ljudi, je za nas dovolj dobro. Če bomo previdni, bomo lahko začeli z omilitvijo omejevalnih ukrepov,” je dejal Orban.

Še bolj kot Orban in Plenković je pri nabavi cepiva uspešen srbski predsednik Vučić, ki je 8000 odmerkov cepiva Pfizer celo podaril Severni Makedoniji. Cepivo naj bi bilo dostavljeno 11. februarja, vendar je bilo preloženo, ker ni bilo pridobljeno Pfizerjevo soglasje.

Srbija je poleg Velike Britanije trenutno najbolj uspešna evropska država pri cepljenju ljudi proti covidu-19. Tudi po zaslugi dobrih odnosov z Rusijo in ZDA si je država uspela zagotoviti milijonske odmerke cepiva, ki se jih trenutno zagotovo ne bi branili niti v Bruslju.

Srbska premierka Ana Brnabić v stilu “ni važno kakšne barve je mačka, pomembno je, da lovi miši” pravi, da jih ne zanima, od kod prihaja cepivo, dokler je to varno in ga je mogoče dobiti čim prej. Medtem ko ljudje ob prijavi na cepljenje lahko izbirajo s katerim od petih cepiv se bodo cepili, analitiki opozarjajo, da Bruselj v Srbiji v tem trenutku izgublja, krepita pa se predvsem moč in vpliv Kitajske in Rusije.

Izrael je sicer trenutno vodilna država na svetu, ko gre za cepljenje prebivalcev proti novemu koronavirusu. S prvim odmerkom cepiva so do zdaj cepili več kot tretjino, z dvema odmerkoma pa dobrih 23 odstotkov populacije.

Izraelski premier je predstavil ponudbo, ki je pri Pfizerju preprosto niso mogli zavrniti. Netanjahu se je dogovoril, da bo Izrael plačal visoko ceno za cepivo, in sicer 31 dolarjev na odmerek, ob tem pa je sklenil, da bo anonimizirane, toda zelo podrobne podatke o cepljenju, ki jih bodo zbrali zdravstveni delavci, predal podjetju. Država si je tako zagotovila veliko količino cepiva, ki pa ga ni enakomerno porazdelila.

Še do pred kratkim cepiva namreč niso dostavili palestinskim oblastem na Zahodnem bregu. Šele pred dvema tednoma so palestinske oblasti lahko začele kampanjo cepljenja, in sicer s sedem tisoč odmerki cepiv Moderne in Pfizerja iz Izraela ter deset tisoč odmerki cepiva Sputnik V, ki jim ga je donirala Rusija.

COMMENTS

Wordpress (0)