(V ŽIVO) Spremljamo dogajanje v zakulisju današnjega glasovanja o nezaupnici vladi Janeza Janše –  NSi ne bo dvignila glasovnic, Janja Sluga pa ne bo predstavljala stališč Počivalškovega SMC-ja – Ob 17.00 napovedan protest na Trgu republike – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Spremljamo dogajanje v zakulisju današnjega glasovanja o nezaupnici vladi Janeza Janše –  NSi ne bo dvignila glasovnic, Janja Sluga pa ne bo predstavljala stališč Počivalškovega SMC-ja – Ob 17.00 napovedan protest na Trgu republike

(V ŽIVO) Spremljamo dogajanje v zakulisju današnjega glasovanja o nezaupnici vladi Janeza Janše –  NSi ne bo dvignila glasovnic, Janja Sluga pa ne bo predstavljala stališč Počivalškovega SMC-ja – Ob 17.00 napovedan protest na Trgu republike

V DZ se bo danes odvilo eno najbolj vročih tajnih glasovanj in seveda razprav. Po več mesecih politične kombinatorike bo nocoj okoli polnoči jasno, ali zdajšnji predsednik vlade Janez Janša še uživa večinsko podporo poslancev ali pa bodo podprli kandidata za mandatarja KUL Karla Erjavca.

Glasovanje o nezaupnici aktualni vladi, ki jo je z desetimi podpisi prejšnji teden vložila Koalicija ustavnega loka, se po tem, kar je napovedanega s strani poslanskih skupin, pričakuje, da bo razprave za deset ur. Torej nekje v poznih večernih urah, okrog 23., 24. ure, bo rezultat verjetno znan,” napoveduje predsednik DZ Igor Zorčič.

Kljub temu, da koalicija KUL s Karlom Viktorjem Erjavcem pred nocojšnjim glasovanjem o zaupnici nima zagotovljene večine, v opoziciji še vedno stavijo na tajno glasovanje, ki naj bi jim tajno prineslo kakšen dodaten glas.

Opozicija računa predvsem v glasove poslancev SMC. Ob tem je zanimivo, da njihovega stališča danes ne bo predstavljala vodja poslanske skupine Janja Sluga, ampak poslanec Gregor Perič, medtem ko Sluga sploh ni prijavljena za razpravo.

Kaj to pomeni za tajno glasovanje, kjer se SMC ne namerava pridružiti ostalima koalicijskima strankama SDS in NSi, ki ne nameravata dvigniti glasovnic, je seveda težko napovedati. Špekulacije so različne, od tega, da se bo podpora Karlu Viktorju Erjavcu ustavila blizu 40 glasov, do tega, da naj bi se približali celo 45 glasovom. Nobena od špekulacij pa ne daje Erjavcu velikih možnosti, da bi dobil večinsko podporo.

Opozicijska SNS in vladajoča SDS ne nameravata dvigniti glasovnic, kar je sinoči v oddaji Politično potrdil tudi vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

“Kandidat za predsednika vlade, gospod Karl Viktor Erjavec, potrebuje 46 glasov za. Če mi glasovnic ne prevzamemo, pomeni, da ga ne podpremo, in dejstvo je, da mi njega ne podpiramo. Ampak pravzaprav ni tema, ali bo kdo prevzel glasovnice ali ne. Ključno je spoznanje, da pred dobrim letom pravzaprav ni bilo veliko interesentov za vladanje. Nekateri so zbežali podobno kot leta ’91. Zdaj ko pa nekako vidimo in upamo, da je luč na koncu predora, zdaj pa je ta interes izražen, vendar zelo shizofreno”.

Po enajstih mesecih bodo poslanci državnega zbora tako, če pustimo ob strani dve glasovanji o interpelaciji proti ministru Zdravku Počivalšku in Alešu Hojsu, prvič preverili zaupanje vladi Janeza Janše.

Jeziček na tehtnici bodo tako poslanci SMC, ki za zdaj vsaj formalno ostajajo zvesti Janši. Če bi konstruktivna nezaupnica uspela, kar bi bilo svojevrstno politično presenečenje, bo novo vlado sestavil Karl Erjavec s strankami koalicije KUL, v nasprotnem primeru bo premier predlagal nove ministre in rekonstrukcijo vlade.

Kandidat za predsednika vlade Karl Erjavec je ob prihodu na izredno sejo DZ o predlogu nezaupnice vladi Janeza Janše povedal, da ima mešane občutke, vendar je zadovoljen, da je konstruktivna nezaupnica vložena in bodo poslanci odločali o prihodnosti Slovenije. Kot je dejal, težko ocenjuje, kakšna bo podpora, računa pa najmanj na 43 glasov.

A je obenem Erjavec poudaril, da je za uspeh nezaupnice aktualni vladi bistveno doseči 46 poslanskih glasov. Če jih ne bo, bo po njegovih besedah pomenilo, da so se poslanci odločili za nadaljevanje aktualne politike.

Kot je dejal, bodo danes razpravljali o tem, kam naj gre Slovenija. “Danes imajo poslanci priložnost, da morda spremenimo to pot. Bomo videli, kaj bo prinesla razprava in kaj glasovanje,” je pred sejo DZ v izjavi novinarjem povedal Erjavec.

COMMENTS

Wordpress (0)