Bill Gates: Koronavirus je otroška igra v primerjavi s podnebnim spremembami – TOPNEWS.si

Bill Gates: Koronavirus je otroška igra v primerjavi s podnebnim spremembami

Bill Gates: Koronavirus je otroška igra v primerjavi s podnebnim spremembami

Reševanje podnebnih sprememb bi bila “najbolj neverjetna zadeva, ki bi jo človeštvo kdaj koli storilo,” meni milijarder in ustanovitelj Microsofta Bill Gates. Za primerjavo, končati pandemijo covida-19 je v teoriji “zelo zelo enostavno”, trdi. O tem piše v svoji zadnji knjigi Kako se izogniti podnebni katastrofi, ki je tudi vodilo za boj proti globalnemu segrevanju.

“Ne podcenjujte obsega izziva. Nikoli nismo naredili takšnega podviga, o katerem se pogovarjamo in bi ga morali narediti v naslednjih 30 letih. Za to ni primera. Enainpetdeset milijard ton toplogrednih plinov običajno svet doda v ozračje vsako leto. Cilj je nič, do katerega moramo priti,” poziva Gates.

Gates rad govori o tem, kako nam tehnologija lahko pomaga na tej poti. “Alternativni viri, kot sta veter in sončna energija, nam lahko pomagajo pri razogljičenju električne energije, vendar je to manj kot 30 odstotkov skupnih emisij. Razogljičiti bomo morali tudi ostalih 70% svetovnega gospodarstva – jeklo, cement, transportne sisteme, proizvodnjo gnojil in še več. Za večino teh sektorjev tega trenutno preprosto ne moremo storiti. “

Val inovacij

Odgovor, pravi Gates, se bo moral zgoditi v valu inovacij, kakršnega svet še ni videl. “Začeti se mora z vladami,” trdi. “Trenutni gospodarski sistem ne zaračunava dejanskih stroškov uporabe fosilnih goriv. Če bi, svetovno gospodarstvo to počelo, potem sploh ne bi bilo dobičkonosno. Večina udeležencev na trgu ne plača ničesar za okoljsko škodo zaradi onesnaženja z avtomobilskimi izpusti ali premogom in plinom, ki zagotavljata elektriko v njihovih domovih. Trenutno gospodarstvo ne priznava škode, ki jo povzroča med izpuščanjem ogljikovega dioksida,” pojasnjuje računalniški mogotec.

Zato poziva vlade, da morajo posredovati. “Moramo imeti cenovne signale, s katerimi lahko zasebnemu sektorju pokažemo, da želimo zelene izdelke,” pravi in ​​dodaja: “To bo zahtevalo velike naložbe vlad v raziskave in razvoj ter podporo, ki bo omogočila rast trgov novih izdelkov in tehnologij, ki bodo pomagali znižati cene.”

Kljub temu je bil Gates znan po tem, da je, medtem ko je Microsoft gradil milijardo dolarjev vredno korporacijo, trdil, da ureditev duši inovacije. Zakaj je zdaj zamenjal ploščo? Odgovarja, da je vedno podpiral “osnovno vlogo vlade v smislu infrastrukture, zakonodaje, izobraževanja in znanstvenih raziskav”. Kar zadeva podnebno vprašanje, meni, da se bo nemogoče izogniti katastrofi, zlasti tistim, ki živijo v bližini ekvatorja, ne da bi si vlade po vsem svetu resno prizadevale za to vprašanje.

“Skrajni čas bi bil, da republikanska stranka v ZDA prepozna pomen boja proti podnebnim spremembam,” poudarja Gates. “To mora biti nenehno 30-letno prizadevanje. Trg preprosto ne more spremeniti vse te fizične infrastrukture, če tržni signali niso konstantni in zelo jasni. Preprosto konzumiranje manj stvari – manj letov, lokalne hrane, manj električne energije in plina – ne bo rešilo problema. V Indiji bodo zgradili stanovanja za svoje ljudi, ponoči poskrbeli za razsvetljavo, klimatske naprave, da bi lahko vzdrževali razmere,” meni Gates, zato svetovno povpraševanje ne bo upadlo.

Politično delovanje je bolj pomembno kot kdaj koli prej

Trdi, da je politično delovanje pomembnejše kot kdaj koli prej in da bi morali ljudje zahtevati od vlade, da dela pravilno, in s svojim potrošniškim glasom vztrajati enako pri korporacijah. “Če kupite električni avtomobil, hamburger iz mesnega nadomestka, električni grelec za vaš dom, pomagate povečati proizvodnjo teh izdelkov in s tem znižati cene.”

Ustanovitelj Microsofta še naprej uživa ugodnosti, ki jih prinaša življenje milijarderja. Uporablja zasebna reaktivna letala, vendar vztraja, da jih poganjajo biogoriva, proizvedena iz rastlinskih proizvodov. “Veste, zdaj za svoje letalsko gorivo plačujem trikrat več, več kot 7 milijonov dolarjev na leto.” Prav tako se poteguje za ponudbo, vredno 3 milijarde funtov, za nakup ene največjih svetovnih družb za najem zasebnih letal z imenom Signature Aviation. Kako to sodi v njegov boj proti podnebnim spremembam? “Mislim, da odprava letalskega prometa ne bi imela smisla,” odgovarja Gates. “Takšna tehnika surove sile nas ne bo pripeljala tja, kamor želimo. Odgovor mora biti letalsko gorivo, ki ne stane preveč in ima nič emisij. To bi morala biti biogoriva ali električna goriva ali morda uporaba zelenega vodika za pogon letala.”

Gates meni, da smo na ključni točki podnebne razprave. Prepričan je, da ima mlada generacija pravilno in nujno moralno prepričanje in da mora biti vključena v sprejemanje sprememb tega vprašanja. “To mladostno energijo moramo izkoristiti in zagotoviti, da bo osredotočena na politike, ki bodo kaj spremenile,” trdi. A ne bo lahko, opozarja. Prizadevanje za reševanje teh vprašanj mora postati glavna prednostna naloga v prihodnjih letih.

Upa, da bomo imeli tudi malo sreče pri razvoju inovativne nove tehnologije, ki lahko resnično reši težave na tem področju. Optimističen pa je, da se še vedno lahko izognemo najhujšim posledicam podnebnih sprememb. “Veste, videl sem že velikokrat – inovacije nas vedno presenetijo v pozitivnem smislu.”

COMMENTS

Wordpress (0)