Raziskava: Zgorevanje fosilnih goriv je leta 2018 povzročilo 8,7 milijona smrtnih žrtev – TOPNEWS.si

Raziskava: Zgorevanje fosilnih goriv je leta 2018 povzročilo 8,7 milijona smrtnih žrtev

Raziskava: Zgorevanje fosilnih goriv je leta 2018 povzročilo 8,7 milijona smrtnih žrtev

Glede na novo študijo v sodelovanju s Harvardom in univerzami v Birminghamu, Leicesterju in Londonu je bilo leta 2018 zaradi onesnaževanja zraka, ki ga povzroča zgorevanje fosilnih goriv, 8,7 milijona smrtnih žrtev, kar pomeni vsak peti umrli. Številke so celo tako visoke, da presegajo skupno število smrtnih primerov zaradi kajenja tobaka in malarije, piše Guardian.

Države, ki imajo največjo porabo fosilnih goriv, ​​so najhuje prizadete. Tako je to vzrok za vsako tretjo smrt v vzhodni Aziji in vsako deseto v ZDA in Evropi. Stopnje v Južni Ameriki in Afriki so bistveno nižje. Presenetljiva koincidenca, večja kot v prejšnjih raziskavah, je znanstvenike zelo presenetila. “Sprva smo se celo obotavljali, da bi objavili rezultate, ker so bile številke tako neverjetne,” pravi Eloise Marais, geografinja z University College London in soavtorica študije. “To je kot plaz. Bolj ko kopljemo, več odkrivamo.”

S prehodom na zeleno energijo bi vsi živeli leto dni dlje

Znanstveniki so odkrili povezavo med onesnaženostjo zraka in vzroki za bolezni srca, težave z dihanjem in celo izgubo vida. Brez emisij izgorevanja ogljikovodikov bi se povprečna pričakovana življenjska doba svetovnega prebivalstva povečala za več kot eno leto, medtem ko bi se gospodarski in zdravstveni stroški zmanjšali za približno 2,9 bilijona dolarjev, piše v študiji.

Ta nova raziskava ponuja podrobnejšo analizo vpliva delcev saj, ki jih proizvajajo tovarne, vozila in drugi tovrstni potrošniki. Ta delec je znan kot PM2,5, saj je s premerom 2,5 mikrometra 30-krat tanjši od človeškega lasu. Ti drobni madeži onesnaženja ob vdihavanju gnezdijo v pljučih in lahko povzročijo številne zdravstvene težave.

“Lahko se strinjamo, da je onesnaževanje zraka neviden morilec,” pravi Neelu Tummala, otorinolaringolog z univerze v Washingtonu. “Zrak, ki ga vdihavamo, vpliva na zdravje vseh, predvsem pa otrok, starejših, oseb z nižjimi dohodki in temnopoltih posameznikov. Običajno najslabše vpliva na ljudi v urbanih območjih.”

Indija je svetovno žarišče

Rezultati kažejo raznoliko globalno sliko vpliva. “Zrak na Kitajskem se izboljšuje, vendar je še vedno izjemno neugoden. Tudi ZDA se izboljšujejo, čeprav imajo na severovzhodu žarišča. Razmere v Evropi so odvisne od območja do območja, Indija pa je zagotovo v velikih težavah,” je dejal Marais.

Stopnja smrtnosti, ki je posledica raziskav, je verjetno nižja od dejanskega stanja, trdi George Thurston, strokovnjak za onesnaževanje zraka in zdravje z New York Health School, ki ni bil del ekipe, ki je prišla do teh zaključkov. “Ta raziskava na splošno jasno kaže, da je človeška žrtev, ki jo nosi hiperindustrializacija, pogojena z ogljikovodiki, vsekakor prevelika. Čas je, da jo končamo.”

COMMENTS

Wordpress (0)