Nemški notranji minister lani naročil pripravo “grozljivega scenarija”, da bi ljudje sprejeli represivne ukrepe proti covidu-19 – TOPNEWS.si

Nemški notranji minister lani naročil pripravo “grozljivega scenarija”, da bi ljudje sprejeli represivne ukrepe proti covidu-19

Nemški notranji minister lani naročil pripravo “grozljivega scenarija”, da bi ljudje sprejeli represivne ukrepe proti covidu-19

Nemško ministrstvo za notranje zadeve je marca lani zahtevalo strokovno ekspertizo uglednih inštitutov in univerz o epidemiji covida-19. Cilj je bil državljane “šokirati” s scenarijem groze, da bi sprejeli “represivne ukrepe”, piše Deutsche Welle.

Nemški dnevnik Die Welt je prejšnjo nedeljo poročal, da je prišel do 200 strani dolge elektronske korespondence med vrhom ministrstva za notranje zadeve in nekaterimi znanstveniki. Ta korespondenca kaže, da jih je ministrstvo prosilo, naj pripravijo različne besedne zveze, ki prikazujejo možen razvoj epidemije korone v najbolj črnih številkah.

Po navedbah Welta je Markus Kerber, državni sekretar na notranjem ministrstvu, ki ga vodi bavarski politik Horst Seehofer, 19. marca lani nagovoril znanstvenike. Kerber je pisal Lotharju Wielerju, vodji vladnega inštituta Robert Koch, nato Leibnizovemu inštitutu za ekonomske raziskave, Inštitutu za nemško ekonomijo in Fundaciji za znanost in politiko ter nekaterim univerzam.

Kerber jih je prosil, “da razvijejo model, na podlagi katerega bi lahko načrtovali ukrepe preventivne in represivne narave.”

Napoved števila umrlih

Po poročanju Die ​​Welta so se znanstveniki takoj lotili dela in v štirih dneh skrojili papir s formulacijami, ki so primerne za povzročitev panike. To so bile formulacije, ki so bile nato razvite skupaj z ministrstvom. In nato je ministrstvo za notranje zadeve na koncu s pomočjo tega scenarija ustvarilo svoj dokument, ki ga je razglasilo za tajnega.

Dokument med drugim govori o “najslabšem možnem scenariju”. En primer je videti takole: “Če bi kmalu bilo okuženih 70 odstotkov prebivalstva, bi bilo treba zavrniti več kot 80 odstotkov bolnikov z intenzivno terapijo, število umrlih v Nemčiji pa bi preseglo milijon.”

V dokumentu piše tudi, “kako doseči šok-delovanje v družbi”, da bi se bila pripravljena izogniti najslabšemu scenariju. To bi morali doseči z vsaditvijo podob v glave ljudi: “Mnogo hudo bolnih so njihove družine pripeljale v bolnišnico, vendar jih ni bilo mogoče sprejeti in so v mukah umrli doma v boju za zrak.”

Welt piše, da dokumentacija kaže, da si znanstveniki glede krone niso bili enotni, natančneje o številkah, ki jih je treba predstaviti državljanom. Tako je imel Inštitut Robert Koch model, po katerem bo umrlo 0,56 odstotka okuženih v Nemčiji. Na primer, znanstvenik Leibnizevega inštituta je navedel številko 1,2 odstotka.

Die Welt se je obrnil na pristojnega državnega sekretarja Kerberja, ki je dejal, da vlada s tem žela “preprečiti najslabši možni scenarij”. Welt je podatke pridobil tako, da je na sodišču izsiljeval korespondenco pri “ekipi odvetnikov”, ki jih je nato predala novinarjem.

“Medvedja usluga” boju proti pandemiji

Zanimivo je, da je dokument lani spomladi “ušel” relativno enostavno tako, da je javnost lahko videla, da ima vlada podlago za uvedbo lockdowna. Nemška revija Der Spiegel je na primer nato objavila članek o “tajnem dokumentu, do katerega so se dokopali”.

Vprašanje, ki se postavlja, je: kaj od znanja o koroni in pandemiji je plod resnega znanstvenega dela in kaj je posledica  sporazumov in dogovorov?

To vprašanje si zdaj zastavlja opozicija v nemškem parlamentu, Bundestagu. Poslanec Liberalov Konstantin Kuhle zahteva od odbora Bundestaga za notranje zadeve, naj zadevo razišče.

Dobro je, če politiki dobijo nasvete znanstvenikov, vendar se teh vlog ne sme zamenjati, je Kuhle dejal Weltu: “Znanost prinaša znanje, politika pa odloča. Ko nastane vtis, da politika naroča rezultate znanstvenih raziskovanj s ciljem, da opraviči lastne postopke, potem to škodi ugledu neodvisne znanosti in boju proti pandemiji, ki temelji na dejstvih,” je dejal politik. .

Šef poslanske skupine Levice Dietmar Bartsch je dejal, da je to “medvedja usluga” boju proti pandemiji. “Ko znanost izgubi svojo neodvisnost, potem zaupanje trpi. In zaupanje in verodostojnost sta ključ za to krizo in krepitev sprejemljivosti ukrepov,” je dejal za isti časopis.

COMMENTS

Wordpress (0)