J. Janša o tem, da je “dramaturgija rušenja vlade v režiji KUL ozadja in G. Golobič vedno enaka”- Golobič odgovarja na kratko: “Reichstag”- M. Šarec kritičen do SDS in NSi: “Meni očitajo puško v koruzi, sami pa se bojijo glasovati” – TOPNEWS.si

J. Janša o tem, da je “dramaturgija rušenja vlade v režiji KUL ozadja in G. Golobič vedno enaka”- Golobič odgovarja na kratko: “Reichstag”- M. Šarec kritičen do SDS in NSi: “Meni očitajo puško v koruzi, sami pa se bojijo glasovati”

J. Janša o  tem, da je “dramaturgija rušenja vlade v režiji KUL ozadja in G. Golobič vedno enaka”- Golobič odgovarja na kratko: “Reichstag”- M. Šarec kritičen do SDS in NSi: “Meni očitajo puško v koruzi, sami pa se bojijo glasovati”

Po na videz mirni in sončni soboti, ko so ljudje odšli v naravo, pa v zakulisju politike pred ponedeljkovo razpravo in glasovanjem o konstruktivni nezaupnici vre. Predsednik vlade Janez Janša je na sinočnji slavnostni akademiji ob 32. obletnici vladajoče stranke dejal, da je SDS politična sila slovenske osamosvojitve. Je politična sila sedanjosti in je politična moč slovenske prihodnosti. Poudaril je še, da prihaja zrela doba, čas odločilnih naporov in boja za dobro prihodnost Slovenije. “Ni popuščanja,” je dodal.

Uvodoma je Janša sicer v nagovoru spomnil na nastajanje SDS, njeno rast, na osamosvojitvene čase in nadaljnje dogajanje. “Prišla so poletja, a tudi zmrzali, zime in viharji. Pomagala jim je naša naivnost in brezmejna dobronamernost. Tisti, ki jim naše osamosvojitvene sanje nikoli niso bile intimna opcija, so z vsemi sredstvi razdirali, blatili, medijsko morili, zlorabljali pravno državo, kradli volitve in mandate in dostojanstvo Slovencev,” je dejal Janša.

Na Facebooku se je danes oglasil predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je v kritičnem zapisu napadel SDS in NSi: “Meni očitajo puško v koruzi, sami pa se bojijo glasovati”.

»Nadaljevanka o konstruktivni nezaupnici se bo v ponedeljek iztekla. Končno. Umika ne bo več, ne glede na to, kaj bi se zgodilo do takrat,« pred ponedeljkovo sejo DZ o nezaupnici vladi Janeza Janše piše prvak LMŠ-ja Marjan Šarec.

»Glas ZA bo pomenil glas za spremembo načina vladanja, za neodvisnost medijev, za spoštovanje ustavno pravnega reda, za zunanjo politiko, ki bo zasledovala interese Slovenije, ne drugih, za spoštovanje državljank in državljanov,« je zapisal Šarec na Facebooku.

»Glasovanje ni težko, odločitev je zelo lahka, če se človek zaveda, zakaj je šel v politiko,« meni in dodaja: »Treba je imeti POGUM in zavedanje, da v glasovalni kabini ne bo nikogar zraven. Vsak bo sam s seboj in moral bo izbrati pravo stran zgodovine.«

Obregne se ob napoved poslancev SDS in NSi, da ne bodo dvignili glasovnic. »Meni očitajo puško v koruzi, sami pa se bojijo glasovati, ker se očitno bojijo, da bi kateri izmed njihovih poslancev glasoval drugače. Jaz sem imel pogum javnosti pojasnit zakaj odstopam, oni se bojijo še v tajnem zavetju glasovalne kabine.«

Matej Tonin je sicer že včeraj predlagal, da bi bilo potrebno poslance zaradi neprimerne komunikacije v DZ finančno kaznovati, zato je predsedniku DZ Igorju Zorčiču predlagal, da sprejme nova pravila kulturne komunikacije. V Evropskem parlamentu tiste, ki gredo predaleč, finančno kaznujejo. To bi potrebovali tudi pri nas, je prepričan Tonin

Janez Janša je že pred tem na Twitterju zapisal, da je “dramaturgija rušenja v režiji KUL ozadja in GGolobič vedno enaka:
– stopnjevano aferaštvo @RTV_Slovenija
@POP_TVprogram
– lomljenje rok poslancev
– podkupovanje
– mazaške akcije, grožnje s smrtjo in medijska diskreditacija
– prirejene ankete agencije #NinaNana

Gregor Golobič je v kratkem zapisu na Twitterju, kjer je komentiral tudi včerajšnjo pobudo poslanskih skupin NSi, SDS, SMC, SNS in narodnih skupnost, ki so zahtevale sejo odborov DZ za notranje zadeve in pravosodje glede stopnjevanja sovražnosti, izključevanja ter napadov na posameznike in organizacije na podlagi vrednot, prepričanj ali svetovnega nazora, na kratko zapisal: “Reichstag”.

Jernej Štromajer pa se je odzval na zapis v Mladini, kjer so zapisali: “Če bo vložena nezaupnica neuspešna, bo imela opozicija samo še en cilj: priprave na volitve. Tako kot Janša. V DeSUS in SMC pa bodo že dan za tem ostali brez adutov, s katerimi danes igrajo svojo igro z Janšo. Naslednji dan jih tudi pogledal ne bo več”.

Matej Tonin je sicer pred dnevi opoziciji očital, da če bi opozicija le del energije, ki jo usmerja v vsakodnevno rušenje vlade, namenila umirjanju strasti, dialogu in reševanju zahtevne Covid19 krize, bi z dejanji pokazala, da na prvo mesto postavlja interese Slovenije in njenih ljudi. In seveda dobil tudi hiter odgovor.

“Verjamem, da je velika večina Slovencev vključena v eno od obeh sovražnih strani z dobrim namenom ali pa pod prisilo. Le njih par procentov jih je povzročilo večino slabega. Sovražiti eno od obeh strani pomeni sovražiti del Slovencev. Je neosnovano in nedržavotvorno,” je zapisal
Marko Kiauta na Twitterju.

Predsednik republike Borut Pahor pa je v soteski Graben na Stranicah pri Frankolovem položil venec k spomeniku frankolovskim žrtvam. Ob tem je znova pozval k sodelovanju in opomnil, da je bilo sodelovanje v preteklosti vedno znak moči, danes pa je žal razumljeno kot znak šibkosti. “Velike napredke naš slovenski narod zmore, če znamo stopiti skupaj,” je še spomnil.

Zapis Marjana Šarca na Facebooku objavljamo v celoti spodaj:

Nadaljevanka o konstruktivni nezaupnici se bo v ponedeljek iztekla. Končno. Umika ne bo več, ne glede na to, kaj bi se zgodilo do takrat. V ponedeljek bo seja DZ, na kateri se bo odločalo o prihodnosti Slovenije. Odločali bomo poslanke in poslanci na tajnem glasovanju, vsak bo obkrožil ZA ali PROTI.

Glas ZA bo pomenil glas za spremembo načina vladanja, za neodvisnost medijev, za spoštovanje ustavno pravnega reda, za zunanjo politiko, ki bo zasledovala interese Slovenije, ne drugih, za spoštovanje državljank in državljanov.

Glas ZA to, da bo nepreklicen odstop res odstop, ne pa da poslušamo o neodprtih kuvertah. Glas ZA to, da ministri ne bodo več vozili svojih mater na mejo in nas blamirali v vseh hrvaških časopisih, ker nimajo hitrega testa, ki ga od nas državljanov zahtevajo. Glas ZA to, da ministri ne bodo sedeli v gostilnah, medtem, ko je državljan oglobljen za rogljiček na ulici. Glas ZA za ukrepe proti COVID-u 19, ki jih bo sprejela stroka in se ne bodo spreminjali iz ure v uro, temveč bodo najavljeni vnaprej. Tudi komunikacija z državljani bo drugačna. Glas ZA to, da se otrok ne bo zaprlo med štiri stene za 4 mesece, ne da bi se iskalo rešitve, ki otrokom vsaj deloma omogočajo obiskovanje pouka. Glas ZA to, da maturanti ne bodo trepetali, kdaj bodo objavljena vpisna mesta in kdaj bodo informativni dnevi. Glas ZA konec jamranja, kako so za vse krivi drugi, od opozicije do zadnjega slehernika v tej državi. Glas ZA konec politike žaljivega tvitanja.

Glas ZA bo glas za NORMALIZACIJO države.

Glas PROTI bo pomenil podporo vsemu, kar se dogaja zdaj. Tako preprosto je to.

Glasovanje ni težko, odločitev je zelo lahka, če se človek zaveda, zakaj je šel v politiko. Treba je imeti POGUM in zavedanje, da v glasovalni kabini ne bo nikogar zraven. Vsak bo sam s seboj in moral bo izbrati pravo stran zgodovine. V življenju ni bližnjic, navidezno lahke in kratke poti se na koncu izkažejo za najdaljše in najtežje in na koncu ne pripeljejo do cilja.
Veliko poslušamo o pritiskih. Vsi jih imamo. Vsak dan. A največji pritisk bosta na koncu vršila narod in zgodovina ter lastna vest. Kajti druge priložnosti v tem mandatu ne bo več. Naslednjič bo glasovnic mnogo več, odločali bomo vsi volilni upravičenci. Tudi na podlagi hitrega testa v ponedeljek.

SDS in NSi napovedujeta, da njihovi poslanci glasovnic ne bodo dvignili. Meni očitajo puško v koruzi, sami pa se bojijo glasovati, ker se očitno bojijo, da bi kateri izmed njihovih poslancev glasoval drugače. Jaz sem imel pogum javnosti pojasnit zakaj odstopam, oni se bojijo še v tajnem zavetju glasovalne kabine. Nikar tako, gospe in gospodje, volitve so praznik demokracije pa čeprav samo v dvorani Državnega zbora!

COMMENTS

Wordpress (0)