Zdravko Počivlšek se je opravičil: “Upam, da si bom s svojim delom sčasoma povrnil zaupanje in podporo tistih gostincev, ki so te dni jezni name” – TOPNEWS.si

Zdravko Počivlšek se je opravičil: “Upam, da si bom s svojim delom sčasoma povrnil zaupanje in podporo tistih gostincev, ki so te dni jezni name”

Zdravko Počivlšek se je opravičil: “Upam, da si bom s svojim delom sčasoma povrnil zaupanje in podporo tistih gostincev, ki so te dni jezni name”

»Zaradi obiska Taverne se opravičujem celotni slovenski javnosti, še posebej pa gostincem. Čeprav je bil sestanek zakonit, utemeljen in zelo koristen, je bilo to v teh težkih časih tudi nepremišljena poteza.« To je zapis ministra Zdravka Počivalška, ki ga je minister napisal na družbenem omrežju Facebook.

Zakaj je prišlo do spremembe strategije v komuniciranju gospodarskega ministra z javnostjo, ni popolnoma jasno. Nekateri za potezo vidijo Počivalškovega svetovalca Sebastjana Jeretiča.

Dogodek v Prlekiji je do nedelje zvečer predmet debat na družbenih omrežjih, predvsem na Twitterju.

Kljub pozivom k odstopu pa Počivalšek o tem ne razmišlja, čeprav prevzema odgovornost: »Odgovornost je izključno moja in upam, da si bom s svojim delom sčasoma povrnil zaupanje in podporo tistih gostincev, ki so te dni jezni name”, je še napisal Počivalšek na Facebooku. Besedilo objavljamo v celoti spodaj.

Opravičilo

Zaradi obiska Taverne se opravičujem celotni slovenski javnosti, še posebej pa gostincem. Čeprav je bil sestanek zakonit, utemeljen in zelo koristen, je bilo to v teh težkih časih tudi nepremišljena poteza.

Zadnje, kar bi si želel, je dodati soli na rano tistim, ki jih je ta epidemija zelo prizadela. Na to nisem pomislil, ko sem sprejel povabilo na sestanek in to je izključno moja odgovornost.

Razumem ogorčenje tistih, ki so že mesece zaprti in mojo potezo dojemajo kot nesprejemljiv privilegij. To nikakor ni moj namen in zato sprejemam kritike na moj račun. Še posebej, ker sem s tem razburil gostinski in turistični sektor, za katerega se zelo zavzemam kot gospodarski minister.

Posebej se opravičujem gostiteljem, ki so naredili vse prav in so sedaj vpleteni v to afero. Z ničemer si ne zaslužijo pritiskov in negativne kampanje, ki jo trpijo te dni.

Odgovornost je izključno moja in upam, da bom z mojim delom s časom povrnil zaupanje in podporo tistih gostincev, ki so te dni jezni name.

Sestanek v Taverni je bil zakonit in utemeljen

Ker v nekaterih medijih prihaja do napačnih navedb, bi vam rad dal nekaj pojasnil o petkovem dogodku v Taverni. Žal mi je, ker je poročanje medijev razburilo del slovenske javnosti, a ne držijo navedbe, da so posebej zame odprli gostilno in kuhinjo. Razumem, da take novice v teh nervoznih časih razjezijo ljudi. Zato bi rad pojasnil, kaj se je dejansko zgodilo.

V petek sem bil na uradnem obisku v občinah Podlehnik, Ormož in Ljutomer. Obisk teh krajev je del naše skrbi za enakomeren razvoj vseh regij, čemur bomo posvetili veliko pozornosti pri vseh ukrepih za gospodarsko okrevanje.

Med drugim sem imel sestanek s predstavniki lokalne obrtne zbornice v gostišču Taverna v Ivanjkovcih. Gostišče je sicer zaradi ukrepov res zaprto za potrošnike, a ta prepoved ne velja za izvajanje B2B poslovne dejavnosti.

Odlok, ki prepoveduje oz. omejuje izvajanje gospodarskih dejavnosti, namreč velja za storitve namenjene neposredno potrošnikom. To velja tudi za gostinske in turistične kapacitete. Ta prepoved pa ne velja za poslovne namene. Tako, kot so lahko hoteli odprti za goste iz poslovnih razlogov, velja tudi za najem prostorov za poslovne sestanke. In to velja ves čas trajanja epidemije.

Zato je odločitev, da je organizator sestanka najel prostor v gostišču Taverna, povsem zakonita. Zakonit pa je tudi sam sestanek, saj drugi odlok, ki določa prepoved zbiranja ljudi, med izjeme šteje izvajanje gospodarske dejavnosti in izvajanje nalog države.

Torej je bil sestanek najprej utemeljen (obrtniki in podjetniki iz demografsko ogrožene regije so predstavil svoje težave, kar je pomembno za pripravo ukrepov za gospodarsko okrevanje, še posebej pa za enakomeren razvoj vseh regij) in tudi dovoljen (poslovni sestanki niso prepovedani, ker je to ena od izjem v odloku, ki prepoveduje zbiranje ljudi), hkrati pa je bila tudi izbira prostora dovoljena (ker je prepovedana samo ponudba storitev za potrošnike). In še, na sestanku smo spoštovali vse preventivne ukrepe za zajezitev epidemije.

Gostitelji sestanka so izbrali Taverno zato, ker smo govorili o njihovem potencialu za razvoj turizma in ukrepih za okrevanje. Lokacijo so izbrali zato, ker najbolje pokaže izjemen potencial destinacije Jeruzalem Slovenija.

Niti slučajno na sestanku ni bilo pojedine, niti žabjih krakov, o katerih so natolcevali nekateri mediji. Na mizi smo imeli pijačo in jaz sem pil vodo. In to je vse.

Navedbe, da naj bi posebej zame odprli kuhinjo in v službo poklicali kuharja, ki je sicer na čakanju, zato nikakor ne držijo in so le del političnega dogajanja. Zelo mi je žal, da so zaradi političnega konteksta v afero zvlekli tudi organizatorje dogodka. Organizator je naredil vse prav in zakonito. Zaradi nevšečnosti se jim opravičujem.

Hkrati pa se jim zahvaljujem za zelo konstruktiven sestanek, na katerem so mi predstavili svoje težave in predstavili lokalni razvojni potencial. Taki sestanki so mi zelo pomembni, ker je sedaj v središču naše pozornosti gospodarsko okrevanje. Še posebej pa so mi pomembne izkušnje demografsko ogroženih regij, ker v SMC postavljamo na prvo mesto enakomeren razvoj vseh regij.

COMMENTS

Wordpress (0)