Merklova Trumpu skrivaj ponujala milijardo evrov – Objavljen dokument o poskusu tajnega sporazuma za nakup miru za rusko-nemški plinovod Severni tok 2 – TOPNEWS.si

Merklova Trumpu skrivaj ponujala milijardo evrov – Objavljen dokument o poskusu tajnega sporazuma za nakup miru za rusko-nemški plinovod Severni tok 2

Merklova Trumpu skrivaj ponujala milijardo evrov – Objavljen dokument o poskusu tajnega sporazuma za nakup miru za rusko-nemški plinovod Severni tok 2

Polaganje cevi na danskem delu trase kontroverznega in skoraj dokončanega rusko-nemškega plinovoda Severni tok 2 se je nadaljevalo v zadnjih dneh in bi moralo biti končano do konca aprila, poročajo nemški mediji. Nemške oblasti še naprej vztrajajo pri dokončanju plinovoda kljub temu, da ga ZDA s pomočjo sankcij poskušajo ustaviti.

Novi predsednik nemške vladajoče Krščansko-demokratične unije (CDU) Armin Laschet je prejšnji teden dejal, da se Nemčija ne sme odpovedati Severnemu toku 2 v znak protesta proti ruskemu vedenju v primeru Alekseja Navalnega, ruskega opozicionista in blogerja, ki naj bi ga režim najprej poskušal umoriti z bojnim strupom novičokom, nato pa ga je spravil v zapor, po vrnitvi iz Nemčije v domovino. Laschet meni, da primer Navalnega ne bi smeli povezovati z zasebnim gospodarskim projektom, kot je nov plinovod iz Rusije.

“Mislim, da je dno politične kulture, ko se namesto trezne razprave o problemu uvaja klišeje,” je Laschet dejal za Reuters.

Čeprav vsi vodilni nemški politiki – od kanclerke Angele Merkel in predsednika Frank-Walterja Steinmeierja do novega vodje CDU Lascheta in politikov SPD v vladi in Bundestagu – skušajo poudariti, da je Severni tok 2 zasebna ekonomija, ne pa državni projekt in da država posledično nima kaj odločati o njegovi zaustavitvi zaradi (geo) političnih razlogov, pa ena poteza nemške vlade kaže nasprotno.

Poročalo se je že o tem, da je nemška vlada letos poleti na skrivaj ponudila takratni administraciji ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bi v terminale za LNG vložila milijardo evrov za uvoz ameriškega utekočinjenega plina, v zameno pa zahtevala, da se proti Severnemu toku 2 ne uvedejo ameriške sankcije.

Zdaj so objavili tudi dokument poskusa tajnega dogovora o nakupu miru za ruski plinovod in ta napoved bi lahko sprožila škandal za vlado Merklove, pa tudi za finančnega ministra (SPD) Olafa Scholza, ki je Američanom napisal ponudbo.

Novinar tabloida Bild Julian Roepcke to ponudbo imenuje korupcija, ker je nemška vlada ob izogibanju parlamentu ponujala milijardo evrov davkoplačevalcev Trumpovi vladi, ki jo je prav tako prosila, da naj zaobide kongresni postopek, vse s ciljem, od katerega bi imel na koncu največjo korist Putinov režim.

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je nedavno v intervjuju za Rheinische Post zagovarjal projekt Severni tok 2, češ, da so dobri energetski odnosi eden zadnjih mostov, ki povezujejo Putinovo Rusijo z Evropo. Sugeriral je, da teh zadnjih mostov ne bi smeli rušiti, zlasti pa ne Nemčija, in opozoril na nemško invazijo na ZSSR v drugi svetovni vojni.

“V vojni je na ozemlju takratne Sovjetske zveze umrlo več kot 20 milijonov ljudi. To ne opravičuje današnjih napačnih potez v ruski politiki, vendar ne smemo pozabiti na širšo sliko,” je dejal Steinmeier.

COMMENTS

Wordpress (0)