(V ŽIVO) Protestni “sprehod” na Trgu republike – Protestniki simbolično ogradili “virus janšizma” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Protestni “sprehod” na Trgu republike – Protestniki simbolično ogradili “virus janšizma”

(V ŽIVO) Protestni “sprehod” na Trgu republike – Protestniki  simbolično ogradili “virus janšizma”

Na Trgu republike v Ljubljani se je sinoči  zbrali  protestniki, ki so vlado ponovno pozivali k odstopu. S transparenti so sporočali, da zahtevajo odprtje šol, občinskih meja ter odpravo policijske ure. Pa tudi, naj ima pri sprejemanju ukrepov glavno besedo stroka, ne politika.

“Po 19. uri se je na Trgu republike zbralo okoli 20 oseb, ki so s kolesi krožile po trgu, nato pa se okoli 20. ure razšle,” pa so o protestnem shodu sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Pri varovanju shoda so policisti ugotovili 12 kršitev zakona o nalezljivih boleznih, bili sta izrečeni dve opozorili in izdanih deset plačilnih nalogov, je zapisala njihova predstavnica Aleksandra Golec. “Prav tako policisti zbirajo obvestila v zvezi kršitve zakona o javnih zbiranjih. Nadaljuje se zbiranje obvestil glede dogodka in bo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepano v skladu z zakonodajo,” je še dodala.

Protestna ljudska skupščina je tokrat vabila na »individualne sprehode« s ciljem simbolične ograditve virusa janšizma na Trgu republike. V vabilu na protestni shod so zapisali:

Šli so čez vsako mejo – uničimo virus janšizma, preden bo prepozno

Danes ob 19:00 bomo simbolično ogradili virus janšizma, ob samem žarišču okužbe, na Trgu republike! Vabljeni, da poročate o protestniškem sprehodu in zgovorni prostorski inštalaciji.

Še naprej ostajamo država z najdlje zaprtimi šolami, z absurdnimi omejitvami na občine in s policijsko uro. Čeprav je stroka jasno povedala, da v teh primerih ne gre za strokovne ukrepe, ki bi bili povezani s širjenjem virusa, vlada izkorišča oblast in samovoljno izvaja represivno politiko!

V časih, ko vlada zaradi svoje nesposobnosti, arogance in neprimernih ukrepov ne uživa več podpore javnosti, je še dodatno napadla stroko. Janez Janša, samovoljni vseved, predsednik vlade in hkrati minister za zdravje, ekspert za izobraževanje in za komuniciranje, je spet pokazal svoj žaljiv, ignorantski odnos do strokovnjakov epidemiologov, katerih priporočila bi morala biti ključna in odločilna v času epidemije.

Ko zahtevamo pojasnila glede nezanesljivosti testov, strahovlada vpeljuje tudi povsem očitno cenzuro (primer UKOMA) in ne pojasni ključnih zadev javnega značaja.

Hkrati pa vlada še naprej izkorišča »interventne protikoronske pakete« za zlorabo oblasti; omejuje avtonomnost univerze ter v PKP8 vpeljuje nove kazni za prebivalke, prebivalce in pravne osebe, za katere sploh še ne obstaja niti pravilnik.

V času, ko prebivalke in prebivalci ne smemo prestopati mej lastnih občin, otroci in dijaki ne smejo prestopati vhodov šole in se nam vedno znova postavlja nove meje in omejitve, pa je ta vlada prestopila popolnoma vse meje!

Prestopili so meje med demokracijo in diktaturo, med stroko in politično samovoljo, med svobodo izražanja in cenzuro ter med zdravim razumom in povsem očitno represijo!

Ne bomo torej pristajali na ustrahovanje, na absurdne ukrepe, ki ne služijo varovanju zdravja, temveč zgolj ustrahovanju in zlorabi oblasti. Ne bomo dopustili, da se virus janšizma še naprej širi v vse pore naše družbe!

NAŠE ZAHTEVE SO JASNE:

1. Upoštevajte stroko

2. Ukinite policijsko uro!

3. Odprite šole in univerze!

4. Odprite občine!

5. Zaprite Janšo!

Upor se nadaljuje!

 

COMMENTS

Wordpress (0)