(VIDEO) “Sluge dveh gospodarjev” ali “Tantalove muke” poslancev DeSUS-a – Poslanci DeSUS-a so po eni strani lahko srečni, saj imajo dva predsednika stranke, eden je formalni Karl Erjavec, drugi pa neformalni Janez Janša – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Sluge dveh gospodarjev” ali “Tantalove muke” poslancev DeSUS-a – Poslanci DeSUS-a so po eni strani lahko srečni, saj imajo dva predsednika stranke, eden je formalni Karl Erjavec, drugi pa neformalni Janez Janša

(VIDEO) “Sluge dveh gospodarjev” ali “Tantalove muke” poslancev DeSUS-a – Poslanci DeSUS-a so po eni strani lahko srečni, saj imajo dva predsednika stranke, eden je formalni Karl Erjavec, drugi pa neformalni Janez Janša

Izredne razmere v stranki Desus, ki praktično trajajo že od lanskega leta oziroma od kongresa, ko je bila za predsednico izvoljena Aleksandra Pivec, so postale pravi politični fenomen. Ker se novinarji dnevno srečujejo ali srečujemo s poslanci, ti pridejo, ne glede na politično opcijo, nekako pod kožo, saj so kljub ostrim polemikam za govornico večinoma prijazni in normalni ljudje.

Dolge pavze in čakanje na izjave in dogodke dajejo novinarjem priložnost, da se pogovarjajo s poslanci neformalno ter se poskušajo vživeti v njihov položaj. To je pa privilegij, ki nam omogoča, da bi nekako razumeli njihove argumente, odločitve in stališča v politiki, ki pa včasih, vsaj na videz, nimajo nobene logike.

Odločitve poslanske skupine Desus so, vsaj tako se zdi, odvisne od tega, s kom se srečajo. Pred kriznim sestankom v ponedeljek naj naj bi se srečali s predsednikom vlade Janezom Janšo. Problem pa izvira še iz časa, ko so poslanci Janšo prosili, naj razreši Aleksandro Pivec in mu menda obljubili, da bodo v zameno, ker jim je prisluhnil in jih rešil muk, podpirali vlado do konca mandata.

Tako so poslanci ujeti med obljubo sedanjemu predsedniku vlade, da mu bodo ostali zvesti do konca mandata in odločitvami vodstva stranke in organov stranke, da izstopijo iz vlade, postanejo opozicijska stranka in da so del koalicije KUL, ki je za mandatarja predlagala prav njihovega formalnega predsednika Karla Erjavca.

Kako naj torej izpolnijo voljo stranke in Erjavca ter obljubo Janši o podpori, hkrati pa ostanejo še enotna poslanska skupina, je uganka, ki je ne more rešiti niti sfinga. To dilemo naj bi poslanci poskušali razložiti vodstvu stranke v torek, ki pa, vsaj sodeč po dosedanjih glasovanjih v stranki, nima posluha za njihovo trpljenje.

Poleg formalnega vodje poslanske skupine Franca Jurše pa imajo še več koordinatorjev, eden je Robert Polnar, drugi pa je v zadnjem času Branko Simonovič. Robert Polnar, ki so ga formalno vrgli iz stranke, noče zapustiti poslanske skupine, saj to pomeni tudi približno 1000 evrov izgube v njegovem proračunu, ker bi izgubil mesto predsednika odbora za finance in pozicije v drugih odborih.

Kot se je slikovito izrazil eden od Polnarjevih poslanskih kolegov, naj bi se Polnar moral preseliti iz prve v zadnjo klop in bi ostal brez dela prihodka. Poleg teg je bil Polnar glavni koordinator “projekta vseh projektov” te vlade –  demografskega sklada, ki ga je res suvereno in jasno prvi razlagal na Brdu novinarjem.

Demografski sklad, ki so ga več kot pol leta tajno usklajevali v koaliciji, preden je sploh prišel v javnost in v državni zbor v sedanji obliki, pa bo v drugi obravnavi ponovno na dnevnem redu v začetku februarja in glavni projekt te vlade brez glasov poslancev DeSUS-a lahko pade in ne bo sprejet v državnem zboru.

V torek naj bi poslanska skupina svoj shizofreni položaj, ki ga tudi eden najbolj izkušenih vodij poslanskih skupin Franc Jurša ne zna pojasniti novinarjem, razložila tudi vodstvu stranke. Čeprav naj bi v ponedeljek izdali nekakšen pisni dokument, da ostanejo skupaj in da bodo ne glede na to, da je Desus izstopil iz koalicije, odločali v skladu z 82. členom ustave, da poslanci niso odgovorni nikomur in lahko glasujejo po svoji vesti, formalnega dokumenta ni bilo.

Se pravi, formalno niso niti v koaliciji niti v opoziciji, torej ne podpisujejo interpelacij proti ministrom v vladi in čeprav so se trije podpisali pod konstruktivno nezaupnice, sedaj predlagajo Karlu Erjavcu, naj zbere le 10 podpisov, da jih reši muk in shizofrenega položaja, v katerem so se znašli, če bo ponovno vložil konstruktivno nezaupnico.
Beri torej, še naprej bi podpirali sedanjo koalicijo in vlado, kar ustvarja nervozo v koaliciji Kul. Janša, seveda, spretno manipulira s poslansko skupino DeSUS, saj bi se v primeru konsolidacije opozicije celotno težišče preneslo na koalicijsko SMC, kar bi nevarno zamajalo vlado, ki ne bi mogla končati mandata.

Dokler je fronta v DeSUSU, torej drugje in ne v SMC-ju, je tudi manj nevarnosti, da bi pri glasovanju o konstruktivni nezaupnici prišlo do polarizacije v SMC-ju, kjer bi se poslanci v primeru glasovanja o konstruktivni nezaupnici znašli v podobnem položaju in imeli podobne dileme kot sedaj DeSUS. Zaradi vsega navedenega, vsaj sodeč po zadnjih izjavah vodje poslanske skupine, preživljajo Tantalove muke. Tantal je bil kot sin kralja bogov Zevsa eden redkih smrtnikov, ki mu je bilo dano udeleževati se pojedin bogov na Olimpu. Bil je njihov ljubljenec in varovanec. Zaradi vsega tega si je začel Tantal domišljati, da je enak bogovom, saj je pil njihov nektar in jedel ambrozijo z njihove mize. Tantala je zato, ker se je zameril bogovom, čakala grozna, večna kazen. Zevs ga je privezal na sredino reke in poskrbel, da je bil večno žejen. Kadarkoli pa se je sklonil do bistre vode, ki mu je segala do brade, da bi se odžejal, se je gladina umaknila. Tako je bila voda vedno le en palec od Tantalovih ust, doseči pa je ni mogel.

Obstaja pa univerzalna rešitev, ki velja za vse stranke ne samo za Desus, da v primeru, če se poslanec ne strinja z generalno linijo svoje stranke, lahko odstopi in da mesto drugemu na listi ter tako reši svoj moralni problem, seveda, pa se mu v tem primeru pojavi finančni, saj ostane brez poslanske plače.

COMMENTS

Wordpress (0)