(VIDEO) Koalicija KUL bo jutri vložila predlog sprememb poslovnika za tajno glasovanje na daljavo, čeprav je že jasno, da bo problem očitno pristal na mizi Ustavnega sodišča – TOPNEWS.si

(VIDEO) Koalicija KUL bo jutri vložila predlog sprememb poslovnika za tajno glasovanje na daljavo, čeprav je že jasno, da bo problem očitno pristal na mizi Ustavnega sodišča

(VIDEO) Koalicija KUL bo jutri vložila predlog sprememb poslovnika za tajno glasovanje na daljavo, čeprav je že jasno, da bo problem očitno pristal na mizi Ustavnega sodišča

Predsednica SD-ja Tanja Fajon in predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec sta danes ocenjevala “škodo” po včerajšnjih sestanku poslanske skupine DeSUS, ki jo ocenjujeta različno. Medtem ko Marjan Šarec ocenjuje, da koalicija KUL lepo funkcionira, je bila Fajonova bolj zaskrbljena.
“Ostajamo del KUL-a, ne zapiram nobenih vrat, želim pa, da se dogovorimo o nadaljnjih korakih,” s temi besedami je Fajonova partnerje KUL-a pozvala k razmisleku o nadaljnjih korakih pri cilju zamenjave vlade.

“Jaz bi si želela, da bi že jutri glasovali, da bi glasovali že prejšnji teden o konstruktivni nezaupnici. Ta trenutek nimamo pogojev za to, pričakujem pa, da bomo v vseh poslanskih skupinah vsi, ki enako razmišljamo in verjamemo v vrednote, ki jih ne spoštuje ta vlada, in da si želimo zamenjati to vlado, ki nam slabi ugled, ki nas pelje po poti krhanja demokracije, vladavine prava, svobode. Da se postavimo na skupno stran in to dokažemo tudi ljudem. Če bomo uspeli čimprej zagotoviti glasovanje o konstruktivni nezaupnici, bom prva med tistimi, ki bo to akcijo podprla in se podpisala pod njo”.

Fajonova si želi čim prej vedeti, na kateri strani je DeSUS ter kaj pomeni njihova torkova izjava. DeSUS je sicer pristopila v KUL, vendar pa strankini poslanci dajejo različna sporočila. Vodja poslanske skupine Franc Jurša je v torek povedal, da so se poenotili, da bodo še naprej delovali v eni poslanski skupini. O tem, ali bodo v prihodnje opozicija ali bodo sodelovali s koalicijo, se niso pogovarjali. O prihodnjem delovanju se bodo pogovorili z vodstvom stranke.

“Ne žim biti pokroviteljska, ne želim pa skrivati tudi skrbi, kaj se dogaja danes v DeSUS-u. Bi pa želela čimprej vedeti, na kateri strani so. Pet partnerjev nas je podpisalo koalicijski alternativni sporazum, poslanke in poslanci smo podpisali iz petih opozicijskih strank konstruktivno nezaupnico, ki je začasno umaknjena in jaz mislim, da je po vsem procesu, ki traja že izjemno dolgo, in ljudje od nas pričakujejo epilog, čas, da naredimo resen razmislek o nadaljnjih korakih.”

Na vprašanje, ali še podpira Karla Erjavca kot najprimernejšega kandidata za novega predsednika vlade, je odgovorila, da trenutno nimajo nobenega drugega imena.
“To je vprašanje tudi za mandatarja Karla Erjavca. Jaz ne želim komentirati direktno dogajanja v DeSUS-u, je zaskrbljujoče. To sem povedala, želela bi si jasnega odgovora, kaj pomeni tudi sinočnja izjava poslancev DeSUS-a. Mi se bomo sami seveda usedli, ko bomo imeli nove informacije”.

“Ta trenutek nimam nobenega imena v igri, še vedno je kandidat Karl Erjavec in bo moral sam zagotoviti tudi podporo poslancev.”
Fajonova napoveduje, da bodo pritisnili tudi z vlaganjem interpelacij, ki jih pripravljajo. V prihodnjih dneh je pričakovati interpelacije za “ministre, ki so najbolj zaslužni”. Med drugim se omenja ministrico za izobraževanje Simono Kustec in ministra za kulturo Vaska Simonitija, “pa še kaj bi se našlo”,  je še povedala Fajonova.

Koalicija KUL naj bi se sestala jutri, ko bo tudi uradno vložila predlog za spremembo poslovnika, ki bo omogočal tajno glasovanje na daljavo. Marjan Šarec za razliko od Fajonove razmer v koaliciji ustavnega loka ne vidi tako dramatično.

“No saj mi smo usklajeni. Mi se bomo to tudi pogovarjali za zaprtimi vrati. Tako, da ena interpelacija je bila vložena, slediti morajo še druge interpelacije. Tako, da ta enotnost KUL-a se vedno pokaže ob glasovanjih in ob vseh akcijah. In mislim, da enotnost KUL-a ni bila nikoli ogrožena. Mislim, da to lepo funkcionira,” je dejal Marjan Šarec.

Glede na to, da poslanci DeSUS-a niso podpisali interpelacije proti ministru za delo Cigler Kralju, je Šarec komentiral tudi dogajanje v poslanski skupini Karla Erjavca. Sinoči pa je Franc Jurša po sestanku poslanske skupine namreč omenil možnost, da v primeru ponovne vložitve konstruktivne nezaupnice ni nujno, da bi se ponovno podpisalo vseh 42 poslancev, ampak lahko to storijo z desetimi poslanci.

“Zdaj, kar se pa tiče DeSUS-a, je pa na predsedniku Karlu Erjavcu, da pove, kakšna je situacija. Ja, saj tukaj ne gre toliko za Karla Erjavca, saj vemo, takrat smo imeli kandidata Jožeta P. Damijana, ki se je nekako sam odločil, da se ne vidi v tej vlogi. Potem smo se poenotili tudi o Karlu Erjavcu. Lahko pripeljemo še sto kandidatov za mandatarja, ampak bistveno je da imamo 46 glasov. In na tem je treba delati in to delamo in to je za nas ta hip ključno,” zaključuje Šarec in dodaja: “Za nas kot LMŠ je pomembno, da se ta konstruktivna nezaupnica izvede, da se točno vidi, kdo je na kateri strani, koliko nas je dejansko v opoziciji in koliko nas ni. Zato, da se zadeve izjasnijo. To je za nas najbolj ključno tako, da za nas ni bistveno, s koliko podpisi se to zgodi. Je pa res, da so ljudje že nekoliko utrujeni od tega tako, kot sem tudi sam, ker nenazadnje, če smo slišali že oktobra, novembra, pa ne vem, kdaj že v medijih, da 46 glasov je, normalno da ljudje tudi potem nekaj od tega pričakujejo”.

V kolikor konstruktivna nezaupnica ne bo vložena pred interpelacijo o Janezu Ciglerju Kralju, se bo pa že ob glasovanju o interpelaciji pokazalo, koliko glasov ima dejansko opozicija. “In to je za nas najbolj pomembno zato, ker nekateri še vedno sedijo na dveh stolih in pač to je treba razčistiti,” je dejal Šarec.

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je sinoči dejal, da so se poenotili glede delovanja v eni poslanski skupini. Glede ponovne podpore Karlu Erjavcu s podpisi, se, kot je sinoči dejal Jurša, niso pogovarjali, prav tako tudi ne o tem, ali bo poslanska skupina z dosedanjo vlado sodelovala na podlagi posebnega sporazuma ali pa bo del opozicijske KUL. To naj bi v torek reševali na sestanku z vodstvom stranke.

COMMENTS

Wordpress (0)