(VIDEO) “Vrnitev odpisanih” ali “politična rezerva na vpoklic”- Kako bodo Zdravko Počivalšek (SMC), Aleksandra Pivec, Marjan Podobnik (SLS), Franc Kangler (NLS) in Andrej Čuš (Zeleni Slovenije) “povezali Slovenijo” v nekakšen novi Demos  – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Vrnitev odpisanih” ali “politična rezerva na vpoklic”- Kako bodo Zdravko Počivalšek (SMC), Aleksandra Pivec, Marjan Podobnik (SLS), Franc Kangler (NLS) in Andrej Čuš (Zeleni Slovenije) “povezali Slovenijo” v nekakšen novi Demos 

(VIDEO) “Vrnitev odpisanih” ali “politična rezerva na vpoklic”- Kako bodo Zdravko Počivalšek (SMC), Aleksandra Pivec, Marjan Podobnik (SLS), Franc Kangler (NLS) in Andrej Čuš (Zeleni Slovenije) “povezali Slovenijo” v nekakšen novi Demos 

20. decembra lani je podpredsednica Zelenih Slovenije dr. Nada Pavšer na Facebook profilu SLS iz Tolmina objavila kratek zapis, ki ga je očitno večina spregledali ali pa mu niso polagali kakšne posebne teže.

“Dragi moji prijatelji, vabim vas, da se vključite v oblikovanje skupne liste Povežimo Slovenijo, ki jo zaenkrat sestavljamo oz. se zanjo dogovarjamo: Zeleni Slovenije, SLS, NLS (Nova ljudska stranka Slovenije – NLS Lista Franca Kanglerja), številni slovenski župani, obrtniki, znani glasbeniki kot npr. Oto Pestner, skupina invalidov in ranljivih skupin, ki jo vodita dr. Luj Šprohar in Sebastjan Kamenik, gibanje za pravične pokojnine in drugi. Še posebej ste vabljene prezrte politične stranke, različna gibanja in nevladne organizacije in vsi tisti, ki želite sodelovati v preboju za boljšo kakovost življenja v Sloveniji. Še posebej med in po koronski krizi lahko vsak prispeva svoj del”.

Včeraj popoldne pa je na naslove nekaterih medijev prispelo vabilo, v katerem pobudnica in koordinatorka gibanja dr. Nada Pavšer in člani gibanja vabijo na današnjo predstavili namen in cilje gibanja Povežimo Slovenijo.

Spoštovani,
Vabimo vas na novinarsko konferenco gibanja Povežimo Slovenijo, na kateri bomo pobudnica in koordinatorka gibanja dr. Nada Pavšer in člani gibanja predstavili namen in cilje gibanja Povežimo Slovenijo.

Za sodelovanje v gibanju in na skupni listi za parlamentarne volitve se dogovarja večje število strank, skupin, lokalnih list in uglednih posameznikov različnih vrednostnih in političnih pogledov. Združuje nas vsebina slovenske ustave in prizadevanja, da v Sloveniji uveljavimo prakse uspešnih držav, še posebej Avstrije.

Gre za gibanje, kjer je pot do cilja enako pomembna, kot sam cilj. Pot do cilja je sodelovanje in povezovanje vseh dobro mislečih ljudi, ne glede na ideološke in druge razlike. Cilj je uspeti na volitvah in tako dobiti možnost oblikovati tako Slovenijo, kakršno smo si zamišljali pred 30 leti in smo se zato skoraj enotno opredelili za samostojno in neodvisno Slovenijo.

Predstavitev bo potekala v torek, 26.1.2021 z začetkom ob 13.00 uri preko zooma.

Podrobnejše vabilo z navedbo sodelujočih in zoom povezavo vam pošljemo jutri, 26.1.2021, zjutraj.
Lep pozdrav,

 
         Gibanje Povežimo Slovenijo
        dr. Nada Pavšer, koordinatorka

Promocijo celotnemu projektu je sinoči ekskluzivno naredila TV Slovenija, kjer so predstavili tudi spot gibanja Povežimo Slovenijo, ki ga zapoje Oto Pestner. Kot promotorji projekta pa so, poleg Nada Pavšer – koordinatorke, nastopili še Aleksandra Pivec in Zdravko Počivalšek, predsednik SMC ter svetovalec predsednika države Boruta Pahorja, Ernest Petrič.

Predstavitev je pokvarila grafika za Kanglerjevo “Rešimo Slovenijo”, ki je namesto gibanja “Povežimo Slovenijo” promovirala projekt »Rešimo Slovenijo«, ki je celotno zadevo nehote povezala z znanim protestom “Rešimo Slovenijo” v času vlade Marjana Šarca 10. oktobra 2019.

Protest je po vzoru francoskih rumenih jopičev organiziral nekdanji poslanec in mariborski župan Franc Kangler, ki so ga odnesle vstaje, skupaj s Slovensko ljudsko stranko Marjanom Podobnikom, ob podpori SDS Janeza Janše ter več kot 20 civilnimi iniciativami. “Povzročili so nam rane, brazgotine … zato nam ni vseeno, kam gre Slovenija. Rešimo Slovenijo!” je dejal Franc Kangler v hladnem oktobrskem večeru in zbranim obljubil, “da prihaja pomlad”. In res je prišla 13. marca 2020 z nastopom tretje Janševe vlade, v kateri kot državni sekretar sodeluje tudi Franc Kangler.
O projektu skupnega nastopa na volitvah je sicer že septembra lani govoril Marjan Podobnik, ko je predstavljal koalicijo z imenom Povežimo Slovenijo, s katero se, kot je dejal Podobnik,  namerava SLS vrniti v državni zbor.
Do pobude za povezovalno listo sta se takrat pozitivno opredelila tudi Andrej Šter in Ernest Petrič, ki je včeraj tudi nastopil v predstavitvenem prispevku na TV Slovenija.

Podobnik je septembra dejal, da sebe vidi v vlogi koordinatorja projekta, ne pa kot njegov prvi obraz. Koordinatorka projekta pa je sedaj očitno postala podpredsednica Zelenih Slovenije Nada Pavšer.

Kot je septembra lani povedal Podobnik so se poleg Kanglerjeve NLS za sodelovanje že dogovorili z Zelenimi Andreja Čuša ter več samostojnimi županskimi listami, društvom Slovenski TIGR ter več obrtniškimi in podjetniškimi zbornicami in združenji, pri čemer še ni jasno, ali jih bodo slednja podprla na državni ravni ali le regionalno.

V kontaktu pa so bili tudi z Dobro Državo Bojana Dobovška, s katerimi še niso imeli konkretnega dogovora, odprti pa so bili tudi za druge, kot so Gospodarsko aktivna stranka Alojza Kovšce, Stranka modernega centra Zdravka Počivalška in Aleksandro Pivec, “če bo uspešno pojasnila očitke, ki letijo nanjo” je dejal dejal Podobnik.

Glavni protagonist ali motor gibanja »Povežimo Slovenijo« pa vsaj na prvi pogled ni več Marjan Podobnik, ampak SMC in Zdravko Počivalšek, ki je že posnel predstavitveni film, v katerem govori o “koristnosti in nujnosti političnega povezovanja liberalne sredine”.
Novo lista bo sicer imela večjo možnost, da na naslednjih rednih ali izrednih volitvah pride v parlament, saj bi po sedanji projekciji povezala najmanj pet strank in sicer: SMC, SLS, Zelene, Novo stranko A. Pivec ter NSLS Franca Kanglerja.

Gre očitno za oživitev ali ponovitev ideje o nekakšnem novem Demosu, ki bi Janševi SDS in Novi Sloveniji v primeru rednih ali izrednih volitev zagotovila politično večino, saj je jasno, da v prihodnji konstelaciji ne more več računati na DeSUS, Počivalškova SMC pa samostojno nima možnosti za vrnitev v parlament.

Projekt “gibanje Povežimo Slovenijo” je vsaj na prvi pogled več kot očitno ideja o nekakšnem Novem Demosu, ki naj bi Janši v primeru uspeha, omogočil novo vladajočo koalicijo po volitvah, manjšim strankam pa preboj v parlament in ministrska mesta.
Čeprav naj bi nov projekt povezal Slovenijo oziroma “politično sredino”, pa vsaj na prvi pogled postavlja predvsem novo ločnico med levim in desnim. Predvsem pa med strankami, ki bi lahko predstavljale “politično rezervo na vpoklic” za desno koalicijo, seveda pod patronatom SDS-a.

Edini paradoks celotnega projekta gibanja Povežimo Slovenijo pa je ta, da bodo na koncu v “proti Janševem valu” na izrednih ali rednih volitvah odškrnili glasove prav SDS-u in NSi-ju, saj bodo že v štartu prepoznani kot desno gibanje, ki pa nima nobenih možnosti, da bi združevalo sredino, kaj šele, da bi seglo preko sredine.

COMMENTS

Wordpress (0)