(V ŽIVO) Tonin v interpelaciji vidi tudi napad na kristjane – Predlagateljem interpelacije zato sporoča, “da so kristjani del te družbe in da NSI ne bo dovolila, da bodo kristjane zasmehovali in poniževali” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Tonin v interpelaciji vidi tudi napad na kristjane – Predlagateljem interpelacije zato sporoča, “da so kristjani del te družbe in da NSI ne bo dovolila, da bodo kristjane zasmehovali in poniževali”

(V ŽIVO) Tonin v interpelaciji vidi tudi napad na kristjane – Predlagateljem interpelacije zato sporoča, “da so kristjani del te družbe in da NSI ne bo dovolila, da bodo kristjane zasmehovali in poniževali”

Interpelacija prihaja ob nepravem času, kljub temu pa bodo na ministrstvu za delo z vso resnostjo in temeljito odgovorili na vse domneve v njenem besedilu, pa je v današnji izjavi za javnost poudaril minister Cigler Kralj. S predsednikom NSi Matejem Toninom sta se strinjala, da zdaj ni čas za ločevanje, ampak za sobivanje in spoštovanje.

Časi so po besedah Ciglerja Kralja težki in zahtevni, razmere pa zaostrene tako med prebivalci, kjer naraščajo stiske, kot tudi na trgu dela. Na ministrstvu za delo imajo veliko dela s tem, da pomagajo prebivalstvu in gospodarstvu, je pojasnil minister.

Napovedal je, da ta interpelacija ne bo kot ostale, saj bo odprla širše teme za slovensko družbo. “To priložnost bom izkoristil, da postavimo ogledalo slovenski družbi,” je napovedal. Izkazalo se bo, česa vsega v Sloveniji nismo naredili na področju oskrbe najranljivejših oz. starejših.

“Nikomur se ne bom opravičeval za to, kar sem, kar sem delal, kar delam in kar bom delal,” je poudaril. Tudi v prihodnje si bo prizadeval za izpolnjevanje prioritet, ki jih je izpostavil na zaslišanju pred prevzemom ministrske funkcije, torej za skrb za starejše, za bolj življenjske in bolj pravične socialne in družinske transferje in za odziven trg dela.

Minister je še poudaril, da zdaj ni čas za ločevanje in nestrpnost, ampak čas, ko “moramo stopiti skupaj”, preseči delitve in poiskati skupno pot za boj z epidemijo in za iskanje izhodne strategije za čas po njej. “Pokazal bom, da te načrte v polnosti izpolnjujemo, da smo jih še nadgradili in da vemo, kako iti naprej tudi po tej interpelaciji in po covidu,” je povedal.

Tonin je ob tem ocenil, da predlagatelji interpelacije ne bodo zbrali 46 glasov za razrešitev ministra. Spomnil je, da podpisov niso prispevali niti vsi opozicijski poslanci, saj se je Cigler Kralj že doslej izkazal kot odličen minister in veliko presenečenje te vladne ekipe. Je pa po njegovih besedah evidentno, kaj je za opozicijo trenutno prioriteta. Za NSi pa je na drugi strani prioriteta predvsem zaustaviti širjenje covida, omogočiti vsem dostopno javno zdravstvo in sprejeti potrebne ukrepe za okrevanje gospodarstva.

Kot je dodal, spoštujejo parlamentarne postopke, zato so se na interpelacijo dobro pripravili. Interpelacija bo obenem ponudila priložnost, da se nekatere stvari razčistijo, med njimi tudi dosedanje financiranje nevladnih organizacij, ki je bilo “izrazito nesorazmerno”.

Odprlo pa se bo tudi vprašanje dosedanje skrbi za starejše oz. vprašanje, zakaj v zadnjih 10 letih ni bil zgrajen noben dom za starejše občane. Prav tako bo govora o spodkopavanju nekaterih ukrepov za zajezitev epidemije s strani opozicije in o stanju socialnega dialoga.

Kot je še dodal Tonin, želijo vsem, tudi predlagateljem interpelacije sporočiti, da so kristjani del te družbe. “To bodo morali slej ko prej sprejeti. NSi ne bo nikoli dovolila, da nas bodo kristjane zasramovali ali poniževali, vedno bomo branili svobodo veroizpovedi,” je povedal.

Ministru predlagatelji interpelacije očitajo odgovornost za neučinkovito ukrepanje pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa v domovih za starejše, prav tako v razmerah epidemije ni ustrezno uredil zakonodaje s področja dela, je v izjavi za medije v DZ pojasnil poslanec LMŠ Aljaž Kovačič.

Med drugim je spomnil, da so se v Sloveniji v nekem trenutku prenehale izdajati karantenske odločbe, zaradi česar delavci niso imeli dokazila za opravičeno odsotnost, pač pa so tvegali in šli delat, s tem pa ogrožali ljudi okoli sebe in širili virus.

Ministru očita tudi pomanjkanje socialnega dialoga. Vlada je potrebovala kar mesec in pol, da je v Ekonomsko-socialni svet imenovala svoje predstavnike, pa čeprav gre za avtomatizem. Ministru po besedah Kovačiča ni cilj doseganje soglasja, ampak kljukica o opravljenem pogovoru. Tako so v vladi med drugim “na najbolj grob način” zaobšli socialni dialog ter uvedli prisilno upokojevanje, je dejal poslanec LMŠ.

Prav tako pa je Kovačič med očitki navedel vlogo ministra pri dodelitvi razpisnih sredstev Zavodu Iskreni. V opoziciji si želijo pojasnil o njegovem statusu pri dodelitvi sredstev in zakaj je razpisno komisijo vodila članica njegovega kabineta, ki je “zaposlena na zaupanje”.

Poslanec LMŠ se tudi sprašuje, ali je sredstva, ki naj bi reševala stiske ob epidemiji, primerno dodeliti zavodu, ki “nasprotuje cepljenju, ki govori, da je splav sporen in da je homoseksualnost bolezen”.

Podobne očitke so ministru našteli predstavniki SD, Levice in SAB kot sopodpisniki interpelacije.

Poslanka SD Bojana Muršič je ministrovo ravnanje označila za nedopustno, razprave ob interpelaciji pa se veseli, saj da se bo končno izvedelo, kaj je šlo v tej epidemiji narobe in kdo je kriv za številne okužbe v domovih za starejše. Ciglerju Kralju je očitala, da glede tega ni poslušal stroke in opozoril opozicije. Ministrovo podporo Zavodu Iskreni pa je označila za “kršenje ustavnega določila” glede splava.

Sicer pa je njihova prioriteta še vedno konstruktivna nezaupnica, je dodala Muršičeva. Če bi si sedanja vlada dejansko želela, da bi se “prešteli v državnem zboru”, bi po njenih besedah že pripravili spremembe poslovnika. To je po njenih besedah namreč edina prava pot, da se poslancem, ki iz takšnih in drugačnih razlogov ne morejo sodelovati na tajnem glasovanju v DZ, to omogoči.

Če bi minister “premogel vsaj kanček vesti, bi odšel že sam od sebe”, je dodal poslanec Levice Miha Kordiš. Razlogi za interpelacijo so po njegovih besedah trije: nesposobnost, korupcija ter protidelavska in protisocialna drža. Glede slednjega je Kordiš izpostavil, da minister “na nobeni točki ni zaščitil delavskih pravic v državi”.

Namesto da bi poskrbel za zadovoljiv dvig minimalne plače, je minister pristal na to, da je v protikoronske svežnje našel pot tudi poseg v zakon o delovnih razmerjih, torej prisilno upokojevanje, je navedel Kordiš.

Podobno kot Muršičeva je tudi vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper poudarila, da za SAB prioriteta še vedno ostaja konstruktivna nezaupnica. Ker so se kot koalicija KUL odločili, da na probleme odreagirajo z interpelacijami, v SAB to podpirajo in bodo pri njih aktivno sodelovali, je napovedala.

Posebej je Kociprova izpostavila tudi informacije o tem, da naj bi se sredi razpisa, na katerem so bila sredstva dodeljena Zavodu Iskreni, spreminjalo pogoje tako, da bi bil koordinator projekta lahko tudi teolog. Če to drži, potem je po njenih besedah očitno, da “gre za kanaliziranje sredstev po meri ministra točno določeni organizaciji”.

COMMENTS

Wordpress (0)