CNN: Savdijci priznavajo umor novinarja Jamala Khashoggija! – TOPNEWS.si

CNN: Savdijci priznavajo umor novinarja Jamala Khashoggija!

CNN: Savdijci priznavajo umor novinarja Jamala Khashoggija!

Turške oblasti so sporočile, da imajo avdio posnetek, ki dokazuje, da so izginulega savdskega novinarja Jamala Khashoggija ubili v konzulatu Savdske Arabije v Istanbulu. Omenjeni posnetek so izročili med drugim tudi Savdski Arabiji in Združenim državam Amerike, sta povedala neimenovani turški uradnik in anonimen varnostni vir.

“Turska policija ima avdioposnetek, ki dokazuje, da je bil Khashoggi ubit v savdskem konzulatu”, je povedal varnostni vir za Reuters.

Savdska Arabija je ostro zanikala umor Khashoggija, kritika politike Savdske Arabije. Njen minister za notranje zadeve je takšne trditve ocenil z “lažmi”. Savdski uradniki so trdili, da je Khashoggi izstopil iz konzulata zelo hitro zatem, ko je vanj vstopil. Njegova zaročenka je to zanikala, saj ga je ves čas čakala pred konzulatom.

Izginil pred dvema tednoma

Khashoggi, eden vidnejših kritikov Riada, je izginil 2. oktobra, zatem ko je vstopil v konzulat Savdske Arabije.

Turška vlada je prepričana, da so Khashoggija ubili znotraj poslopja konzulata, njegovo truplo pa so odstranili.

Neimenovani turški uradnik je povedal, da so dokazni material o tem, da je bil Khashoggi ubit, posredovali v več držav, med katerimi sta tudi Savdska Arabija in združene države Amerike.

“Dokazi so bili posredovani vsem stranem”, je povedal in dodal: “Sedaj smo v fazi zbiranja konkretnih dokazov v konzulatu”, je dejal turški uradnik.

Pred tem so sporočili, da bodo turške oblasti v ponedeljek preiskale savdski konzulat v Istanbulu. Preiskavo naj bi izvedli zgodaj zvečer v okviru delovne skupine, ki sta jo ustanovili Turčija in Savdska Arabija.

Trumpove grožnje

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek v Savdsko Arabijo poslal državnega sekretarja Mike-a Pompea na nujne pogovore s kraljem Salmanom in nakazal možnost, da za Khashoggijevim umorom stojijo “brezobzirni morilci”.

“To se mi zdi možno, da so bili brezobzirni morilci. Kdo ve?” je dejal Trump novinarjem v Beli hiši.

Predstavniki Bele hiše za zdaj niso odgovorili na Reutersovo vprašanje, naj pojasnijo Trumpovo izjavo.

“Nič ne bomo pustili neodkritega”, je poudaril ameriški predsednik in dodal, da kralj Salman “ni mogel biti močnejši” v svojem zanikanju kakršnekoli vpletenosti s strani Savdske Arabije.

Nato je sinoči ameriški CNN sporočil, da vlada Savdske Arabije pripravlja poročilo, v katerem bo priznala umor opozicijskega novinarja Jamala Kashoggija, do katerega je prišlo po njegovem zaslišanju, ki pa je šlo narobe.

Na podlagi informacije CNN-ovega vira, je do smrti novinarja Khashoggija prišlo po njegovi ugrabitvi in mučenju, za kar pa ni bilo dovoljenja. Za umor bodo obtožili tiste, ki so bili v to vpleteni.

“Posnetek, ki ga imajo turške oblasti kaže dogajanje znotraj konzulata in kaj se je dogajalo s Khashoggijem”, je povedal neimenovani vir za Washington Post. Na posnetku se “sliši njegov glas in glasovi drugih, ki govorijo v arabščini, nato se sliši izpraševanje, mučenje in umor”, je povedal vir. Drugi vir pravi, da je iz posnetka razvidno, da so Khashoggija v konzulatu pretepali.

Skupni savdsko-turški tim je včeraj popoldne vstopil v konzulat Savdske Arabije v Istanbulu, zaradi preiskave objekta, skoraj dva tedna po izginotju savdskega novinarja Jamala Khashoggija.

COMMENTS

Wordpress (0)