(V ŽIVO) Protesti v središču Ljubljane zaradi izselitve ROG-a -“Bližnje srečanje” med protestniki in policijo, ki jih je solzivcem ustavila Trubarjevi – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Protesti v središču Ljubljane zaradi izselitve ROG-a -“Bližnje srečanje” med protestniki in policijo, ki jih je solzivcem ustavila Trubarjevi

(V ŽIVO) Protesti v središču Ljubljane zaradi izselitve ROG-a -“Bližnje srečanje” med protestniki in policijo, ki jih je solzivcem ustavila Trubarjevi

Potem ko je Mestna občina Ljubljana v torek v posest prevzela nekdanjo tovarno Rog in ko je ljubljanski župan Zoran Janković dejal, da so nasilje izzvali tisti, ki so nasilno poskušali vstopiti na območje tovarne, rogovci pa trdijo, da ob začetku rušenja nekdanja tovarna koles ni bila prazna, slednji napovedujejo proteste za 18. uro v središču Ljubljane.

Protesta je se po ocenah policije udeležilo 500 ljudi. S transparenti so sporočili, da morata kapital in Mestna občina Ljubljana dati “prste stran” od avtonomnih prostorov. “Napad na Rog” pa razumejo kot napad nanje.

Zavzeli so se proti socialnemu čiščenju mesta, in pristojnim z vzkliki sporočili, da so ulice od ljudi, oni pa, da so jezni.

 

 

https://twitter.com/DenisB72/status/1352690025360715776

https://twitter.com/JJoliJoli/status/1352717350827667458

Po navedbah Policijske uprave Ljubljana je okoli 19.30 “prišlo do pritiska množice na policiste v kordonu, zato so uporabili telesno silo za odrivanje s ščiti, ter plinski razpršilec”. Pri tem nihče ni bil telesno poškodovan, eni osebi so nudili zdravniško pomoč zaradi uporabe plinskega razpršilca. Ena osebo so policisti pridržali za čas protestnega shoda.

Pri varovanju shoda so policisti do sedaj ugotovili 33 kršitev prepovedi zbiranja in sedem kršitev prepovedi prehajanja občinskih meja, pa tudi 27 kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru. Obvestila o dogodku bodo še naprej zbirali in v primeru dodatno zaznanih kršitev ukrepali, so še sporočili z ljubljanske policijske uprave.

K protestu so vabili na družabnem omrežju Facebook, policija pa je že popoldne sporočila, da je s tem seznanjena in je že vnaprej opozarjala na omenjene prepovedi.

Na protestu, ki je bil primarno usmerjen proti mestnim oblastem, pa je bilo slišati tudi kritiko aktualne vlade. Zavzeli so se tudi za drugačno stanovanjsko politiko oziroma za stanovanja za vse.

https://www.facebook.com/piscalka/videos/232059421873485/

 

COMMENTS

Wordpress (0)