Biološka “vojna” v državnem zboru pred glasovanjem o nezaupnici – Karl Erjavec sinoči ostro nad šefa Sove Janeza Stuška – TOPNEWS.si

Biološka “vojna” v državnem zboru pred glasovanjem o nezaupnici – Karl Erjavec sinoči ostro nad šefa Sove Janeza Stuška

Biološka “vojna” v državnem zboru pred glasovanjem o nezaupnici – Karl Erjavec sinoči ostro nad šefa Sove Janeza Stuška

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec bo po pogovoru z vodji strank KUL-a danes dopoldne sporočil, ali bo zaradi okužb z novim koronavirusom v DZ umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade. Tako bi bil postopek konstruktivne nezaupnice končan. V nasprotnem primeru pa bo kolegij predsednika državnega zbora odločil o sklicu izredne seje DZ za obravnavo nezaupnice.

Po poslovniku DZ in ustavi mora po vloženi nezaupnici DZ volitve novega predsednika vlade izpeljati v sedmih dneh. 42 poslancev iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB-a in trije iz DeSUS-a so predlog vložili v petek, kar pomeni, da je skrajni rok za sejo ta petek. DZ sicer lahko z večino vseh poslancev odloči tudi drugače in rok glasovanja raztegne na 30 dni. Sicer pa se je STA-ju zjutraj zgodil simpatični lapsus na Twitterju, namesto “znana odločitev KUL so preimenovali kar v znanstvena odločitev KUL …”

Erjavec je namreč včeraj izvedel, da so nekateri poslanci, med njimi Matjaž Han in Franc Jurša, okuženi s covidom-19 in se ne bi mogli udeležiti izredne seje DZ-ja, na kateri bi odločali o nezaupnici vladi Janeza Janše. To bi pomenilo ovirano glasovanje, saj poslovnik DZ ne omogoča tajnega glasovanja na daljavo, je v sinočnji izjavi novinarjem v državnem zboru povedal Erjavec.

 

https://twitter.com/rokomavh/status/1351381629453873153

Več poslancev je bilo namreč na seji Knovsa v stiku z direktorjem Sove Janezom Stuškom, za katerega se je izkazalo, da je okužen s koronavirusom. Včeraj so tudi potrdili, da je na novi koronavirus pozitiven vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, zaradi stika s Hanom pa je v samoizolaciji tudi vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša.

https://twitter.com/Milko121/status/1351268502586470409

Predsednik DZ Igor Zorčič sicer verjame, da naj dejstvo, da je bilo več poslancev na seji Knovsa v stiku z direktorjem Sove, ne bi vplivalo na izvedbo predvidene seje DZ, ki naj bi potekala v sredo. Erjavec je bil oster do direktorja Sove, vprašal se je, kako je mogoče, da človek, ki vodi tako službo, lahko ravna tako neodgovorno, da se okuži in pride celo v državni zbor.
Poslanca Han in Jurša sicer nista člana Knovsa.

“Veste, da v petek, kar se mi zdi neodgovorno, je direktor Slovenske obveščevalne varnostne službe bil v tem parlamentu. Rezultati še niso znani. Po mojih informacijah, ki so neuradne, naj bi bili znani v naslednjih dneh, se pa sprašujem, kako je mogoče, da taka oseba, ki vodi tako specialno službo, ravna tako neodgovorno, da se je okužil in da pride celo v državni zbor. Zato je ta odločitev zame tudi izjemno težka, kaj storiti, ker niti ne vemo do kam lahko pride ta številka. Vemo pač to, kar ta trenutek vemo, v naslednjih dneh bomo pa tudi izvedeli, kaj je direktor Sove s svojim udejstvovanjem v državnem zboru povzročil vis- a-vi ostalih poslancev,” je dejal Karl Erjavec.

“Če bo prišlo do umika mojega soglasja, to ne pomeni, da ne bo razprave o konstruktivni nezaupnici v tistem trenutku, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji za normalno delo državnega zbora. To pomeni, ko bo omogočeno, da bodo lahko vsi poslanci razpravljali in to v prostorih državnega zbora in tudi ko bo omogočeno tajno glasovanje tudi v prostorih državnega zbora. Končno odločitev o tem, kaj bom storil, bom sprejel jutri dopoldne. Moram tudi povedati, da sem imel pogovore s posameznimi predsedniki koalicije KUL, kjer smo se pač glede na trenutne okoliščine pogovorili, v kakšno smer bi razrešili to situacijo, ki je nastala. Naj povem, da jutri bomo pač imeli pogovor o tem in na podlagi tega pogovora se bom tudi dokončno odločil, kaj storiti. Morate pa razumeti, če manjkajo poslanci in to vodje poslanskih skupin, da potem ne bi bilo prav, da se o tako pomembni stvari, kot je konstruktivna nezaupnica, opravi do konca postopek. Mislim, da bi bilo prav, da začasno ta postopek prekinemo in nadaljujemo v tistem trenutku, ko bodo izpolnjeni pogoji za polno delo vseh poslancev v državnem zboru”.

COMMENTS

Wordpress (0)