Demokratski menedžer za odpoklic Trumpa Jamie Raskin: Nič ni naredil, da bi preprečil vdor svojih pristašev v kongres! Spremljal ga je na TV zaslonu kot kakšno zabavo – TOPNEWS.si

Demokratski menedžer za odpoklic Trumpa Jamie Raskin: Nič ni naredil, da bi preprečil vdor svojih pristašev v kongres! Spremljal ga je na TV zaslonu kot kakšno zabavo

Demokratski menedžer za odpoklic Trumpa Jamie Raskin: Nič ni naredil, da bi preprečil vdor svojih pristašev v kongres! Spremljal ga je na TV zaslonu kot kakšno zabavo

Glavni menedžer demokratov, zadolžen za odpoklic Trump, kongresnik Jamie Raskin, je predsednika Donalda Trumpa obtožil, da 6. januarja ni storil ničesar, da bi svojim pristašem preprečil vdor v stavbo kongresa.

“Ogledal si ga je po televiziji, kot zabavo, prenos upora,” je za CNN dejal Raskin.

Potem ko ga je prejšnji teden predstavniški dom odpoklical, je Trump v video posnetku obsodil nasilje in izjavil, da “nasilje in vandalizem v absolutno nimata prostora v naši državi in gibanju” Naredimo Ameriko znova veliko”, ki je že od nekdaj zavezano pravni državi.” Sojenje Trumpu, ki je edini ameriški predsednik, ki je bil dvakrat odpoklican, bi se lahko začelo kmalu po inavguraciji novega predsednika Joeja Bidena 20. januarja.

Če bi dvotretjinska večina v politično razdeljenem senatu glasovala za odpoklic, bi Trumpu lahko bilo z navadno večino glasov prepovedali, da bi se še kdaj potegoval za politične funkcije, piše Glas Amerike.

Predsednik Trump še ni izbral pravne ekipe, ki ga bo branila na senatskem sojenju. Rudy Giuliani, predsednikov osebni odvetnik, je eden izmed kandidatov, čeprav je Jay Hogan Gidley, Trumpov državni tiskovni sekretar, na Twitterju zapisal, da se “predsednik Trump še ni odločil, kateri odvetnik ali odvetniška družba ga bo zastopala na sojenju, ki je sramoten napad na našo ustavo in demokracijo.”

Raskin, glavni menedžer za odpoklic, je Trumpove poteze označil za “najnevarnejši zločin, storjen proti ZDA”, in poudaril, da so izgredniki “bili le korak stran od tega, da najdejo in obesijo podpredsednika Mika Pencea”.

Ko so izgredniki napadli Kongres, je Pence vodil zasedanje za potrditev elektorskih glasov, na podlagi katerih je Biden 3. novembra premagal Trumpa.

Poleg tega je Raskin, sicer kongresnik iz zvezne države Maryland, dejal, da “je obstajal tudi odred morilcev, ki so iskali Nancy Pelosi”, predsednico predstavniškega doma.

Prejšnji teden je Pelosijeva vodila zasedanje, na katerem je bil Trump odpoklican z 232 glasovi za in 197 proti, deset republikancev pa se je demokratom pridružilo z glasovanjem za odpoklic.

Raskin je dejal, da se bo sojenje osredotočilo na Trumpovo vlogo v pohodu na Capitol Hill po shodu v bližini Bele hiše, kjer je še naprej ponavljal neutemeljene trditve, ki jih je že več tednov izrekal, da zaradi volilne prevare ni osvojil drugega mandata, in pozval privržence k pohodu na Capitol.

COMMENTS

Wordpress (0)