Janez Janša takole “čestital” Milanu Kučanu za 80. rojstni dan – TOPNEWS.si

Janez Janša takole “čestital” Milanu Kučanu za 80. rojstni dan

Janez Janša takole “čestital” Milanu Kučanu za 80. rojstni dan

Pri založbi Didakta so ob 80-letnici nekdanjega predsednika Milana Kučana izdali zbornik pričevanj z naslovom Prijatelj, državnik, človek. Knjiga vsebuje 85 pričevanj, med njimi osem tujih. Krajši oris Kučanove življenjske poti je spisal zgodovinar Božo Repe. Izvod knjige so Kučanu, ki rojstni dan praznuje danes, izročili včeraj dopoldne.

Kot so zapisali pri Didakti, se je “omizje prijateljev konec septembra med razmišljanjem o različnih slavjih in praznikih našlo ob skupnem preblisku, da bo januarja Milan Kučan dosegel visok jubilej, 80 let (…). Rodila se je zamisel, da bi se mu poklonili z zbornikom pričevanj njegovih prijateljev, sodelavcev in nekaterih sopotnikov. Nismo gradili političnega projekta, ki bi komurkoli želel parati živce ali zalivati pridušene nasmehe”, so poudarili.

V upravnem odboru za izdajo knjige so bili po pisanju časnika Delo Slavko Pregl, Špela Furlan, Anton Rupnik, Ivo Vajgl in Rudi Zaman.

Svojevrstno čestitko je na Twitterju Milanu Kučanu namenil tudi Janezu Janša, ki je zbornik pričevanja o Milanu Kučanu opisal: “Vsi strici in tete iz ozadja na enem mestu. Old boys network vključno s šefi OZNE, Udbe in Saftija. Dragoceno kazalo, kakšna bo šele knjiga”.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1349452866369499137

https://www.demokracija.si/rumeno/nov-knjizevni-poklon-sefu-politicnega-podzemlja-milanu-kucanu-izsla-knjiga-s-85-pricevanji-o-njem.html

Seveda nič bolj “prizanesljiv” do Janše in politike , ki jo vodi pa ni bil v intervjuju za Mladino Milan Kučan. “SDS je avtoritarna stranka. Politiko, ki jo vodi, bi lahko označil tudi strožje. V načinih obvladovanja koalicijskih partnerjev in tudi posegih v celotni slovenski politični in družbeni prostor je v resnici že fašistoidna”.

https://twitter.com/SpletnaMladina/status/1349597111780835330

Filozofinja in sociologinja Spomenka Hribar, ki bo prav tako ta mesec dopolnila 80 let, je med drugim dejala: “O Milanu mislimo, da vse vemo, a v resnici vemo prav malo. Je medijska, politična in kakršna že oseba, a kdo je on, kakšne so njegove zasluge, kako se je znajdeval v prejšnji državi, med njenim razpadanjem in nastajanjem nove države, vemo prav malo,” so njene besede povzeli pri Delu.

Kučan pa se je, kot piše Delo, zahvalil z besedami: “Če bi me kdo vprašal, kaj si želim za rojstni dan, bi rekel knjiga, ne sicer ta, vendar knjiga. Hvaležen in ponosen sem, da ste se tega dela lotili, zdaj mi ostane le še to, da potešim radovednost in knjigo preberem”.

Knjigo so pri Didakti uvrstili v niz biografij in avtobiografij, v katerem sta že izšli knjigi Franceta Bučarja in Joschke Fischerja.

COMMENTS

Wordpress (0)