(VIDEO) Poskus državnega udara s strani Trumpovih podpornikov v ZDA propadel – V nasilju umrli štirje ljudje – Protestniki so obračunali tudi s “sovražniki ljudstva” medijskimi ekipami – TOPNEWS.si

(VIDEO) Poskus državnega udara s strani Trumpovih podpornikov v ZDA propadel – V nasilju umrli štirje ljudje – Protestniki so obračunali tudi s “sovražniki ljudstva” medijskimi ekipami

(VIDEO) Poskus državnega udara s strani Trumpovih podpornikov v ZDA propadel – V nasilju umrli štirje ljudje – Protestniki so obračunali tudi s “sovražniki ljudstva” medijskimi ekipami

Kljub policijski uri zaradi nasilnega vdora v kongres, so številni Trumpovi podporniki ponoči vztrajali v Washingtonu. Policija in nacionalna garda sta medtem močno okrepili varnost v mestu, prisotni sta dobesedno na vsakem koraku.

Sinočnji poskus državnega udara s strani Trumpovih privržencev je sicer propadel. Prišlo je tudi do uporabe orožja in streljanja, ki je zahtevalo tudi več smrtnih žrtev.  Družbena omrežja pa so preplavili številni posnetki, med njimi tudi taki, da so varnostniki in nekateri kongresni policisti protestnike enostavno spustili v kongres.

Vsekakor je jasno, da kongres enostavno ni bil dovolj varovan, saj so protestniki zlahka prebili barikade in peščica kongresnih policistov, ki enostavno ni mogla zaustaviti množice, zato so se nekateri umaknili.

Twitter se je po zadnji objavi ameriškega predsednika Donalda Trumpa odločil, da mu zapre dostop do računa za najmanj 12 ur. Facebook pa je nato Trumpov račun zaprl za 24 ur. Twitterju je bilo dovolj, ko je Trump celo po objavi videa, v katerem je podpornike pozval naj gredo domov, ponovno tvital laži o volitvah. “Take stvari se dogajajo, ko se sveta volilna zmaga z veliko večino tako zlobno odvzame velikim patriotom, s katerimi se je predolgo slabo in nepošteno postopalo,” je tvitnil Trump in Twitter ga je za 12 ur blokiral.  Sodeč po kemijskih zapisih na družbenih omrežjih, je bil napad na kongres organiziran z jasnimi navodili na družbenih omrežjih

Protestniki so v kongresu iskali Nancy Pelosi in Mika Penca. Druga tarča protestnikov pa so bili mediji oziroma novinarske ekipe. Protestniki so na treske raztrgali televizijsko opremo agencije AP.

Na spletu so se pojavili številni posnetki, ki kažejo, da so Trumpovi pripadniki napadli tudi predstavnike medijev. “Fuck the Fake News”, so vpili in razbijali opremo.

“Zlom. Množica privržencev Trumpa napada medije ob ameriškem Capitolu. Vpijejo, kar Trump pogosto reče, “mediji so sovražnik ljudstva.” Uničujejo opremo in pregnali so novinarje. V svoji 20-letni karieri še nisem videl česa takega”, je zapisal novinar NBC:

https://twitter.com/MarkoFerluga/status/1346953988487450640

Ekipa AP pa očitno ni bila edina, ki so ji razbili opremo, ampak so bes množice občutili in jo skupili tudi mnogi drugi novinarji in snemalci.

https://twitter.com/elaadeliahu/status/1346941494674993152

https://twitter.com/ChuckModi1/status/1346946101975289856

https://twitter.com/zaslovenijo2/status/1346934036208504835

Policija je na sedežih demokratske in republikanske stranke v Washingtonu odstranila dve bombi. Sprva so mediji poročali, da so  bombe nastavljene na več lokacijah v Washingtonu.
Več kongresnikov je javno pozvalo podpredsednika ZDA Mikea Pencea, naj predlaga uporabo 25. amandmaja k ustavi, ki omogoča odvzem pooblastil predsedniku. Uredniki Washington Posta pa so medtem v skupnem uvodniku zapisali, da je Trump povzročil izgrede, da ni več primeren za predsednika in da ga je zato treba odstraniti.

COMMENTS

Wordpress (0)