Ustanovitelj FTX propadle borze kriptovalu Sam Bankman-Fried obsojen na 115 let zapora – TOPNEWS.si

Ustanovitelj FTX propadle borze kriptovalu Sam Bankman-Fried obsojen na 115 let zapora

Ustanovitelj FTX propadle borze kriptovalu Sam Bankman-Fried obsojen na 115 let zapora

Ustanovitelj FTX Sam Bankman-Fried je bil v četrtek spoznan za krivega kraje strank svoje zdaj propadle borze kriptovalut v eni največjih finančnih goljufij doslej.
12-članska porota zveznega sodišča na Manhattnu je Bankman-Frieda obsodila v vseh sedmih točkah obtožnice, s katerimi se je soočil po mesecu trajajočem sojenju , v katerem so tožilci trdili, da je iz čistega pohlepa izropal 10  milijard dolarjev uporabnikov borze.

Porota je Sama Bankman-Frieda spoznala za krivega v vseh sedmih kazenskih točkah zoper njega. Nekdanjemu izvršnemu direktorju FTX grozi najvišja kazen 115 let zapora. Goljufija pri propadu FTX je bila po mnenju svetovalcev “slabša kot Enron”. Manjkalo je 10 milijard dolarjev sredstev strank.

Razsodba je prišla komaj eno leto po tem, ko je FTX vložil zahtevo za stečaj zaradi hitrega zloma podjetja , ki je šokiral finančne trge in izbrisal njegovo ocenjeno osebno premoženje v višini 26 milijard dolarjev.

Porota je razsodbo sprejela po dobrih štirih urah posvetovanja. Bankman-Fried, ki se je izrekel za nedolžnega v dveh točkah goljufije in petih točkah zarote, je med branjem sodbe stal pred poroto s sklenjenimi rokami pred seboj. Obsodba je bila zmaga za ameriško pravosodno ministrstvo in Damiana Williamsa , najvišjega zveznega tožilca na Manhattnu, ki je izkoreninjenje korupcije na finančnih trgih postavil za eno svojih glavnih prioritet.

“Kriptoindustrija je morda nova, igralci, kot je Sam Bankman-Fried, so morda novi, vendar je ta vrsta goljufije stara kot čas in zanjo nimamo potrpljenja,” je dejal Williams novinarjem pred sodiščem.

COMMENTS

Wordpress (0)