Trump je zbranim pristašem sporočil, da nikoli ne bo priznal poraza – Protestniki vdrli v kongres – TOPNEWS.si

Trump je zbranim pristašem sporočil, da nikoli ne bo priznal poraza – Protestniki vdrli v kongres

Trump je zbranim pristašem sporočil, da nikoli ne bo priznal poraza – Protestniki vdrli v kongres

Ameriški predsednik Donald Trump je danes svojim pristašem pred Belo hišo dejal, da ne bo “nikoli” priznal poraza.

“Nikoli se ne bomo predali. Nikoli ne bomo priznali poraza,” je dejal Trump pred zborom svojih pristašev v bližini Bele hiše, poroča AFP.

“Zmagali smo na volitvah in zmagali smo prepričljivo,” je dejal v nasprotju z vsemi dokazi in v odsotnosti dokazov v podporo svoji trditvi o volilni prevari.

Protestniki so pozdravili Trumpa in se nato odpravili na Capitol Hill, kjer naj bi kongres glasoval za potrditvi ali izpodbijanju izidov glasovanja elektorskega kolegija o volitvah predsednika. Trump je dejal, da bo hodil z množico.

Pozval je svojega podpredsednika Mika Pencea, naj na izredni seji kongresa ne potrdi zmage Joeja Bidna, in dejal, da so republikanski člani kongresa “šibki” in “slabi”.

“Če bo Mike Pence naredil prav, bomo zmagali na volitvah. Če tega ne bo, bo to žalosten dan za našo državo,” je odhajajoči predsednik dejal pred množico svojih podpornikov v Washingtonu.

S temi besedami je namignil, da na tej seji dvomi v stališče svojega podpredsednika.

Mike Pence naj bi vodil skupno zasedanje kongresa, na kateri bi uradno potrdili glasove elektorskega kolegija v prid Joeja Bidena. Njegova vloga je strogo protokolarna.

Pence nima pristojnosti za blokado postopka potrditve elektorskih glasov. V skladu z ustavo Pence nima takšnih pooblastil, da bi lahko izrazil nasprotovanje, to počnejo člani predstavniškega doma in senata, elektorji v zveznih deželah pa so izvoljeni v skladu z zakoni teh držav in ne z goljufijami.

Tik pred zasedanjem kongresa je še v času Trumpovega nagovora podpornikom Pence kongresu poslal tudi pisno zavrnitev želje po vplivanju na izid.

“Moja prisega za podporo in obrambo ustave mi ne daje enostranskih pooblastil za odločanje o tem, katere elektorske glasove se lahko šteje in katere ne,” je sporočil Pence v tri strani dolgem pismu kongresu, s čimer je zgodbo zaključil.

Županja Washingtona Muriel Bowser je za pomoč pri ohranjanju reda in miru poklicala tudi nacionalno gardo. Policija v Washingtonu je že v torek zvečer nekaj pripadnikov skrajno desnih skupin aretirala.

Med njimi je vodja skupine Ponosni fantje, ki so mu prepovedali prihod v mesto, ker je med zadnjim protestom zažgal transparent gibanja, ki si prizadeva za pravice temnopoltih.

Nekaj Trumpovih podpornikov je vdrlo v kongres, kjer so jih ustavili policisti. Nekaj drugih protestnikov je podrlo kovinsko ograjo, ki je bila postavljena pred stavbo, poroča New York Times. Policija je skušala stanje umiriti in se s protestniki pogovoriti, prostor pa je napolnil dim.

 

COMMENTS

Wordpress (0)