Španija najavila popis tistih, ki bodo zavrnili cepivo proti covidu-19 – TOPNEWS.si

Španija najavila popis tistih, ki bodo zavrnili cepivo proti covidu-19

Španija najavila popis tistih, ki bodo zavrnili cepivo proti covidu-19

Španija bo vzpostavila register ljudi, ki bodo zavrnili cepljenje proti koronavirusu. Delila ga bo z drugimi državami Evropske unije, je napovedal minister za zdravje Salvador Illa in dodal, da seznam ne bo javno objavljen.

Španski minister za zdravje je dejal, da bomo pandemijo premagali s sloganom “vsi se cepimo – čim več, tem boljše”.

Španija, opozarja BBC, je ena od držav EU, ki jo je epidemija najbolj prizadela, in je trenutno v fazi cepljenja prebivalstva s cepivom Pfizer, ki ga je prejšnji teden odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA).

Illa je včeraj v intervjuju za televizijo La Sexta poudaril, da cepljenje ne bo obvezno.

“Vzpostavili pa bomo register, ki ga bomo delili z evropskimi partnerji … tistih, ki jim je bilo cepivo ponujeno in so ga zavrnili,” je dejal Illa.

“To je dokument, ki ne bo javno objavljen, velika pozornost bo namenjena osebnim podatkom,” je dodal minister.

“V register bodo vpisani ljudje, ki so jim cepivo ponudili, a so ga iz kakršnega koli razloga zavrnili … tako, da ne bomo imeli sistemskih napak, torej se ne bo moglo trditi, da neki osebi nismo ponudili cepiva,” je pojasnil Illa.

“Cepljenje rešuje življenja”

Po nedavni raziskavi se je odstotek Špancev, ki so novembra zavračali cepivo, zmanjšal s 47% na 28%.

Minister je še povedal, da bodo državljane lokalne oblasti nagovorile, ko bodo na vrsti za cepljenje.

“Ljudje, ki zavračajo cepivo, za kar menimo, da je slaba ideja, imajo pravico do tega. Razrešiti želimo vse dvome. Cepljenje rešuje življenja, to je pot h koncu pandemije,” je dejal Illa.

Število ljudi, ki so umrli zaradi učinkov covid-19 v Španiji, je včeraj preseglo 50.000, država pa je med pandemijo zabeležila več kot 1,8 milijona okuženih.

Spomnimo, v Španiji med 23.00 in 6.00 velja policijska ura. V mnogih regijah lahko ljudje zapustijo bivališča le, če gredo v službo, po zdravila ali da poskrbijo za otroke in starejše.

COMMENTS

Wordpress (0)