(VIDEO) Potem ko si je Igor Zorčič nakopal težave s predlogom po povezovanju Marjana Šarca, Karla Erjavca in Alenke Bratuškove, je SMC Zdravka Počivalška doživel še hladno prho s strani Janeza Janša, ki je ostro kritiziral dopolnilo SMC glede financiranja STA-ja – “Ni kaj, vrhunci vladavine prava #Zimbabve” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Potem ko si je Igor Zorčič nakopal težave s predlogom po povezovanju Marjana Šarca, Karla Erjavca in Alenke Bratuškove, je SMC Zdravka Počivalška doživel še hladno prho s strani Janeza Janša, ki je ostro kritiziral dopolnilo SMC glede financiranja STA-ja – “Ni kaj, vrhunci vladavine prava #Zimbabve”

(VIDEO) Potem ko si je Igor Zorčič nakopal težave s predlogom po povezovanju Marjana Šarca, Karla Erjavca in Alenke  Bratuškove, je SMC Zdravka Počivalška doživel še hladno prho s strani Janeza Janša, ki je ostro kritiziral dopolnilo SMC glede financiranja STA-ja – “Ni kaj, vrhunci vladavine prava #Zimbabve”

V parlamentu se je že ob 10.00 dopoldne sestala poslanska skupina SMC s predsednikom stranke Zdravkom Počivalškom. Sestanek je trajal približno pol ure in, kot je povedala vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga, naj bi se pogovarjali zgolj o sedmem protikoronskem paketu in vloženih amandmajih.

Rezultat dopoldanskega sestanka je namreč bil, da je poslanska skupina SMC vložila dopolnilo k predlogu sedmega protikoronskega zakona, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona izplača vse zaostale obveznosti do STA. Poleg tega so vložili še dve drugi dopolnili, povezani s spoštovanjem ukrepov in pogojevanjem pomoči.

Na vprašanje, kaj ta dopolnila pomenijo v smislu morebitnega odmika SMC od aktualne koalicije, je Janja Sluga odgovorila, da je to eden izmed korakov, ki so jih tudi v preteklosti že delali, a prej so to uskladili za zaprtimi vrati, zdaj pa so se odločili za samostojen korak.

Premier Janez Janša je v ostrem odzivu na vloženo dopolnilo SMC-ja k predlogu sedmega protikoronskega zakona, ki bi zagotovilo financiranje STA, na Twitterju zapisal: “Ni kaj, vrhunci vladavine prava” in dodal ključnik Zimbabve. Novico o vložitvi dopolnila je po Janševih navedbah treba brati kot: “Vložili smo zakon, na podlagi katerega se lahko kršijo vsi ostali zakoni. Ko gre za prvorazredne, ki si izplačajo po 100.000 evrov na leto, ne sme biti ovir.”

Dejstva, da je SMC “kontrirala” koalicijskemu zakonu, pa po besedah predsednika parlamenta Igorja Zorčiča še ni možno povezovati z vabilom, ki ga ima stranka na mizi glede podpore koaliciji KUL in podpore mandatarstvu predsednika DeSUSa Karla Erjavca. O tem, na kak način se bodo odzvali na Erjavčeva povabila, bodo po navedbah predsednika državnega zbora in podpredsednika SMC Igorja Zorčiča spregovorili na jutrišnjem svetu stranke.

“Jaz bi težko zdaj to povezoval z vabilom. Dejstvo je, da mi tudi v drugih primerih, kadar se nam kakšna od rešitev ne zdi ustrezna, nasprotujemo takšni rešitvi in je ne podpremo. Na poslanski skupini smo se pogovorili v zvezi s temi pomočmi podjetjem in razširjanjem kaznovalne politike do tistih, ki ne upoštevajo ukrepov. Zdi se nam, da je ta amandma oziroma takšna rešitev, kot je predlagana v amandmaju SDS in NSI, prekomerna in smo se odločili, da pač zadeve vrnemo v tisto situacijo, kakršna je bila pred tem amandmajem,” je dejal Igor Zorčič.
Na vprašanje, ali se bodo še pogovarjali z DeSUS-om glede podpore mandatarstvu, ali pa je konstruktivna nezaupnica, ki je sedaj odložena za nedoločen čas, že pokopana, je Zorčič dejal: “Kot ste seznanjeni, imamo za jutri predviden svet stranke. Jaz verjamem, da bo potekala beseda tudi o tem, na kakšen način se odzvati na ta vabila, ki jih je omenil gospod Karl Erjavec”.

Že včeraj je Zorčič povedal, da si še pred potencialnimi pogovori obeta povezovanje in združevanje vsaj strank LMŠ, DeSUS in SAB, s čimer bi partnerji KUL pokazali, da so presegli notranja nesoglasja. Po njegovih besedah je to tudi pogoj za dolgoročno, stabilno slovensko politiko.

“Ja, res je. Jaz sem zagovornik tega, ampak sem danes, kot vidim v nekih člankih, doživel pogrom. Jaz mislim, da je to pogoj za neko dolgoročno stabilno slovensko politiko. Enostavno se moramo zavedati, da je premajhnih strank preveč, sploh na levem delu političnega prostora. Če želimo kot alternativo tej ali katerikoli drugi vladi postaviti koalicijo nekih strank, bi bilo prav, da te stranke najprej izkažejo pripravljenost medsebojnega povezovanja izven tega, da samo hodijo skupaj pred kamere in povedo, da so se povezale.
Glejte, gre za stranke, ki spadajo v isto politično grupacijo v evropskem parlamentu. Vse stranke, vključno s SMC, torej liberalne stranke, smo bile že deležne očitkov tudi iz Evrope, ne samo iz domačega terena, da nas je preveč in smo dejansko preveč razparcelirali ta del političnega prostora in jaz mislim glede na to, da so sedaj vse te tri stranke v opoziciji, da pokažejo neko gesto in da začnejo pogovore o tistem medsebojnem sodelovanju, ki je bilo v letu 2019 vsaj dvakrat zamujena”.

Na vprašanje, ali bodo v SMC v primeru, če bo vseeno prišlo do vložitve konstruktivne nezaupnice poslanci dvignili glasovnico, je Igor Zorčič dejal: “Glejte, jaz sem predsednik parlamenta. Mislim, da je dvig glasovnice in tudi glasovanje, četudi je tajno glasovanje, ena od pravic poslancev in jaz ne morem delati s svojim zgledom drugače. Tako, da sam jo nameravam dvigniti”.

Na vprašanje, ali v SMC še vedno velja, da ne podpirajo Karla Erjavca za mandatarja, je Zorčič kategorično ponovil, da “v tem trenutku Karl Erjavec osem glasov nima”.

V parlamentarnem zakulisju so se danes ponovno pojavile špekulacije, da bi lahko bil kandidat za mandatarja tudi predsednik parlamenta Igor Zorčič.
V primeru, če bi prišlo do povezave med LMŠ, Desus in SAB ter v nadaljevanju tudi s SMC-jem, bi namreč to bila najmočnejša politična skupina v parlamentu, ker bi imela 32 glasov.

Igor Zorčič je dejal, da bi morebitno povezovanje gotovo potegnilo za sabo več stvari. “Saj ko me sprašujete, ali ima Karl Erjavec dovolj glasov ali ne, v slovenskem parlamentu je 90 poslank in poslancev. Očitno so se nekateri skoncentrirali samo na SMC in drugje niti ne poskušajo. Če so se skoncentrirali na SMC, potem morajo SMC tudi poslušati. Ne želimo nič slabega nikomur, niti njim niti sedanjim koalicijskim partnerjem. Enostavno mora vsaka politična stranka zasledovati ne samo svoje politične cilje, ampak tudi politično stabilnost. Da bomo pa mi postavljeni samo pred dejstvo, dajte nam naše glasove, potem se bomo pa že kaj dogovorili, takšne igre pa se tudi ne moremo iti.”

Po Zorčevi presoji ni dovolj samo enkrat v mandatu malo premešati karte, pač pa je treba dati akterjem, ki “zagovarjajo določeno politiko, neko novo obliko in vsebino”.

COMMENTS

Wordpress (0)