Europol svari pred ponarejenimi cepivi proti covidu-19 – TOPNEWS.si

Europol svari pred ponarejenimi cepivi proti covidu-19

Europol svari pred ponarejenimi cepivi proti covidu-19

Vodja Europola Catherine De Bolle je v nedeljo opozorila na nevarnosti morebitnih lažnih cepiv proti koronavirusu.

De Bolle je opozorila, da bi kriminalci lahko poskušali izkoristiti veliko povpraševanje po cepivu na svetu, je v nedeljo zapisal časnik nemške medijske skupine Funke.

Dodala je, da so uradniki na družbenih omrežjih že opazili konkretne znake umazane igre, kot je ponujanje ponarejenih cepiv.

Vodja evropske policije je potrošnike pozvala k previdnosti in da bi lahko cepljenje z lažnim cepivom povzročilo resne zdravstvene posledice.

Izjavila je tudi, da morajo države biti pripravljene na to, da bi jim kriminalne združbe lahko poskušale ukrasti odmerke cepiva, Europol pa je ugotovil potencialna žarišča.

Nekdanja šefinja belgijske policije je opozorila, da policijske službe po vsej Evropski uniji sodelujejo pri zaščiti prevoza cepiv.

Interpol je v začetku decembra objavil tudi opozorilo o nevarnosti organiziranih kriminalnih združb zaradi kampanj cepljenja proti covidu-19, vključno s ponarejenimi cepivi in krajo zalog.

“Kriminalna omrežja bodo ljudi zalezovala tudi prek lažnih spletnih strani, ponarejena zdravila pa bi lahko resno ogrozila zdravje nekoga, celo življenje,” je opozoril vodja Interpola Juergen Stock.

COMMENTS

Wordpress (0)