Igor Zorčič je napovedal, da bo SMC glasovala proti ukinitvi sistemskega financiranja nevladnih organizacij – Janez Janša pa je zavrnil ugibanje, da bo vezal zaupnico na PKP 7 – TOPNEWS.si

Igor Zorčič je napovedal, da bo SMC glasovala proti ukinitvi sistemskega financiranja nevladnih organizacij – Janez Janša pa je zavrnil ugibanje, da bo vezal zaupnico na PKP 7

Igor Zorčič je napovedal, da bo SMC glasovala proti ukinitvi sistemskega financiranja nevladnih organizacij – Janez Janša pa je zavrnil ugibanje, da bo vezal zaupnico na PKP 7

“Sprašujem se, kje je razlog, da se ne naredi 2 meseca time-outa, tudi po tem se da vložiti nezaupnico in prešteti glasove, ali pa kje je razlog, da se to naredi danes. Ni naloga vlade, da proti sebi vlaga nezaupnico, to je pravica tistega, ki misli, da lahko v tej sestavi Državnega zbora ponudi boljšo alternativo. Če bi ta boljša alternativa obstajala, potem verjetno puška ne bi bila v koruzi,” je na tiskovni konferenci štirih predsednikov ocenil premier Janez Janša.

V predsedniški palači so se dopoldne srečali predsednik republike Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, predsednik vlade Janez Janša in predsednik DS Alojz Kovšca, ki so razpravljali o aktualnih temah. Med drugim je beseda tekla o soočanju z epidemijo covida-19. Ta v drugem valu ne popušča, luč na koncu predora pa se kaže v obliki skorajšnjega začetka cepljenja proti covidu-19 in poskusnega množičnega testiranja na okužbo z novim koronavirusom.

Predsednik republike Pahor je v izjavi za medije po srečanju poudaril, da je “sodelovanje edina pot, da krizo hitreje in uspešneje rešimo v prid vseh”.

“Z zaskrbljenostjo spremljam povečevanje te politične negotovosti. Vse to, kar se dogaja, je seveda demokratično. Tudi v teh pogojih, ko bi kot predsednik republike rad videl trdno politično stabilnost, močno vlado in sodelovanje med vlado in opozicijo, sem kot demokrat dolžan razumeti, da ima tisti, ki se s to vlado ne strinja, pravico, da izvoli novo. Moje mnenje je, da je, če je tako, v teh razmerah najbolje, da se to izkaže prej ali slej, čimprej, in se ugotovi, ali taka alternativa je,” pa je dejal Pahor.

Če kdo meni, da lahko postavi alternativo, mu po besedah predsednika republike tega ne sme nihče braniti. Če se bo to zgodilo, bo odgovornost prevzela alternativa, če je ne bo, pa se je prav s tem dejstvom treba soočiti in pogledati, ali bi bilo vendarle mogoče doseči dogovor o sodelovanju, da bi vlada s cepljenjem uspešno dokončala spopadanje z epidemijo.

“To je čas, v katerem bistveno bolj od nestabilnosti, potrebujemo stabilnost in strinjam se s predsednikom republike, da bomo koronavirus premagali ter da bomo naslednje leto v pred božičnem in novoletnem času živeli brez mask v bolj sproščenem ozračju, brez omejevanja obiskov in v situaciji, ko bo življenje spet normalno, a do takrat je še nekaj etap,” je dejal predsednik vlade. Po njegovih besedah bo soočenje s koronavirusom toliko bolj uspešno, kolikor bolj bomo v tem času sposobni sodelovati. “Več bo sodelovanja, nižja bo cena, več bo izključevanja, višja bo cena. Vedno je bilo tako, tako v slovenski zgodovini, kot v zgodovini drugih držav,” je prepričan predsednik vlade Janez Janša.

Predsednik DZ in poslanec SMC Zorčič je ob tem dejal, da močno dvomi o tem, da bi določeni poslanci SMC prestopili v drugo koalicijo. “Vsi si želimo in promoviramo stabilnost v političnem prostoru. Verjamem, da ta miselnost prevladuje tudi med poslanci DZ, da bo vsak znal ugotoviti, kaj pomeni korak k večji stabilnosti in kaj je avantura,” je povedal.

“Zdaj, ko me vprašate, kako to, da prihaja včasih do razhajanj, jaz mislim, da je zadeva pač relativno preprosta. Zakoni se sprejemajo na vladi, vlada ima svoje seje. Moram reči, da dela zelo intenzivno, skorajda 24 ur na dan. Dostikrat ni možna neka intenzivna komunikacija med samo stranko in predstavniki stranke v vladi in zaradi tega včasih prihaja do nekih odločitev, ki jih potem v državnem zboru tudi popravljamo.

Zdaj, ko me vprašate glede nevladnih organizacij, je ureditev, kakršno poznamo danes, tako rekoč otrok SMC-ja. Mi ocenjujemo, da gre za ureditev, ki je dobra, ki se je izkazala v teh dveh letih svojega obstoja, in da ni bilo zaenkrat nobenih takšnih ugotovitev, ki bi narekovale to spremembo. In jaz sem prepričan, da stranka SMC oziroma poslanska skupina tu ne bo spreminjala svojih stališč, kakršne je zagovarjala leta 2018, ko se je zakon o nevladnih organizacijah nazadnje spreminjal.

Na vprašanje, ali je v luči kakšnih presenečenj vendarle možen prestop v koalicijo KUL oziroma je sploh možen prestop določenih poslancev SMC-ja k neki drugi koaliciji, je predsednik DZ in poslanec SMC Igor Zorčič ob tem dejal, da močno dvomi o tem, da bi določeni poslanci SMC prestopili v drugo koalicijo.

“Močno dvomim v nekaj takega. To kar sem izpostavil na začetku, o čemer je tekla tudi beseda danes med vsemi štirimi predsedniki je, da si vsi želimo in tudi promoviramo stabilnost v političnem prostoru in verjamem, da ta miselnost prevladuje tudi med poslanci državnega zbora in da bo vsak znal ugotoviti, kaj pomeni korak k večji stabilnosti, kaj pa je avantura,” je dejal Zorčič.

Predsednik vlade Janez Janša ocenjuje, da rušenje vlade v tem trenutku ni v dobro države.

“Kar se tiče vprašanj politične stabilnosti oziroma nestabilnosti: ob prvi napovedi vložitve konstruktivne nezaupnice ste mediji poročali aprila letos, en mesec po tem, ko je vlada prisegla, sredi najhujših razmer v prvem valu epidemije. Mislim, da je SD napovedala konstruktivno nezaupnico, in ne spomnim se dneva, da se to ne ponavlja, enkrat z enim, enkrat z drugim kandidatom za mandatarja, skoraj bi bil že objavljen javni razpis za mandatarja. Tudi ta teden je vse vrvelo od raznoraznih napovedi. Če ima kdo dovolj glasov in lahko v tej situaciji in tej sestavi Državnega zbora sestavi močnejšo vlado, naj to naredi. Moje trdno prepričanje je, da tega ni. Mogoče bi ob silnih pritiskih in z vašo pomočjo nekdo zbral 46 glasov, da se vlada poruši, potem pa sta najmanj dve stranki v tako imenovani KUL koaliciji, ki sta za predčasne volitve, in to v situaciji, ki smo se ji želeli z oblikovanjem te vlade marca letos želeli izogniti – torej volilna kampanja in politična nestabilnost v najhujšem delu epidemije, torej v času, ko je potrebna 24- urna operativnost vlade in vseh sektorjev, in kjer ni možno ob fronti koronavirusa, s katero se je treba stalno spopadati, gledat nazaj, kdo te strelja v hrbet in v koalicijske partnerje. Kdor misli, da s tem prispeva k skupnemu dobremu, ima obratno mnenje od večine v tej državi,” je povedal predsednik vlade Janez Janša. Ob tem je še vprašal, ali kdo pozna kakšno državo v EU, izven nje, ali kjerkoli na svetu, kjer bi se pred tretjim valom epidemije opozicija ukvarjala samo z rušenjem vlade? “Tega ni nikjer in smo posebni v tem. V formalnem smislu je to legitimno, a daleč od legitimnosti je vse tisto, kar se dogaja v ozadju, s pritiski na poslance, informacijami o kupovanju glasov, z angažiranjem nečesa, kar v normalni državi enostavno ne bi smelo obstajati.

“DeSUS in SMC sta marca letos, ko sta bili pripravljeni sestaviti mešano koalicijo, kjer smo različne stranke, kjer različno mislimo o preteklosti, a smo za skupno dobro pripravljeni sodelovati za sedanjost in prihodnost, preprečili nekaj, kar sedaj nekdo želi ponovno vzpostaviti. Torej čas velikega tveganja, kjer bomo vsi skupaj plačali visoko ceno,” je dejal predsednik vlade Janez Janša in nadaljeval: “Sprašujem se, kje je razlog, da se ne naredi 2 meseca time-outa, tudi po tem se da vložiti nezaupnico in prešteti glasove, ali pa kje je razlog, da se to naredi danes. Ni naloga vlade, da proti sebi vlaga nezaupnico, to je pravica tistega, ki misli, da lahko v tej sestavi Državnega zbora ponudi boljšo alternativo. Če bi ta boljša alternativa obstajala, potem verjetno puška ne bi bila v koruzi,” je ocenil premier Janša.

COMMENTS

Wordpress (0)